Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 33°C Még több cikk.

Az MTV szakított Friderikusszal

A vasárnapi A szólás szabadsága kapcsán kirobbant vita valószínűleg az utolsó csepp lehetett a pohárban: Friderikusz Sándor már eddig is gyakran kritizálta az MTV vezetését, de a szombati szavaival ezúttal jóval messzebb ment. Nyíltan hadat üzent a közszolgálati televízió menedzsmentjének, és bejelentette, hogy a jelen helyzet tarthatatlan. Hétfő délelőtt az MTV elnöke informálta a sajtót a helyzetről, majd délután tájékoztatta írásban Friderikusz Sándort, hogy a továbbiakban nem tartanak igényt munkájára sem műsorvezetőként, sem szerkesztőként a közszolgálati televízió műsoraiban.
 
 

Ez nem gazdasági, ez morális kérdés 1/2. oldal >>

 
 Rudi Zoltán, a Magyar Televízió elnöke, korábbi hírigazgató, megbízott programigazgató. 1989 óta dolgozik az MTV-nek, némi megszakítással. Korábban a Magyar Rádiónál volt szerkesztő-riporter, műsorvezető.
  Ajánlat 
 Az MTV honlapja


Friderikusz honlapja
 
 

 
"Lesz A szólás szabadsága ezen a héten is. Hogy ki vezeti, azt jelen pillanatban nem tudni. Reméljük, hogy az etikai bizottság hamar kialakítja állásfoglalását az üggyel kapcsolatban. Reggel már volt egy értekezletünk erről" - reflektált hétfő délelőtt Friderikusz Sándor támadásaira a köztévé elnöke, dr. Rudi Zoltán.

Az elnök elmondta, hogy visszautasít mindenféle politikai beavatkozást, ugyanakkor áll elébe minden civil kezdeményezésnek - ezeknek amúgy maga is híve. "Számunkra a nézők és az MTV érdeke a fontos, mi nem a műsorvezető showman érdekét figyeljük. Az MTV kollektívája készen áll arra, hogy továbbra is értékes műsorokat készítsen. A civil kezdeményezéseket pedig tisztelem, mi minden nézői véleményt komolyan veszünk" - tette hozzá.

Az MTV etikai bizottsága négytagú, elnöke Horváth Ádám. Ma délutánra, legkésőbb holnap délelőttre várható állásfoglalás, addig Rudi Zoltán sem dönthet Friderikusz Sándor MTV-s pályafutásának folytatásáról, ugyanis az elnöknek meg kell várnia a bizottság véleményét. "Ez nem gazdasági ügy, ez kifejezetten morális kérdés. Holnapra mindenképp meglesz a menedzsment döntése. A műsor mellesleg lényegesen olcsóbb, amióta belső gyártásban készül, jelenleg 3,2 millió forintba kerül. A műsorvezető gázsija nem publikus" - közölte az elnök.

Az újabb ügy múlt héten, kedden kezdődött igazán: Friderikusz Sándor Horvát Jánost tartotta alkalmasnak arra, hogy őt helyettesítse A szólás szabadsága című vasárnap esti műsorban, ám vita bontakozott ki abban a kérdésben, hogy kinek a joga a megfelelő helyettes megnevezése és felkérése. A valójában hatalmi viszonyokról, döntéshozatali mechanizmusról szóló vita elmérgesedett annyira, hogy a Népszabadság szombati számában a műsorvezető nekiesett az MTV vezetőségének. "Szégyellem is magam azért, hogy idáig hallgattam, de a helyzet tovább nem tűrhető. Én független értelmiségi vagyok, akinek kötelessége kinyitni a száját, ha maga körül szakmai, erkölcsi és anyagi visszaéléseket tapasztal. Nekem nincs veszítenivalóm. De mert most már tényleg nagyon aggódom a televíziózás műfajáért és magáért az intézményért, ez nem halasztható tovább egyetlen percig sem. A Rudi Zoltán vezette Magyar Televízió minimálisan sem felel meg a harmadik évezred műsorszolgáltatási igényeinek, a máig ott lévő kitűnő szellemi muníció egy ember, a teljes joggal felruházott elnök és két társa vezetési és emberi alkalmatlanságán vérzik el" - nyilatkozta többek közt.

A Magyar Televízió elnöki posztjáért is indult Friderikusz Sándor szerint elképzelhetetlen, hogy mindketten megmaradjanak a csatornánál. "Vagy Rudi, vagy a szakmaiság. Döntsenek erről a politika csinálói, ez az ő felelősségük. De ha minden marad a régiben, kénytelen leszek rövid időn belül megszervezni azt a civil demokratikus mozgalmat, amely figyelmezteti őket is a tűrhetetlen televíziós közállapotokra" - mondta a Népszabadság újságírójának.

Névshowr, leépítés, 5,3 milliárdos hiány << 2/2. oldal 

 
 Friderikusz Sándor. Sok sikeres - és kevésbé sikeres - műsor fűződik nevéhez: Friderikusz-show, Meglepő és mulatságos, Az én mozim, Gyerekszáj, Fantasztikus Európa, Osztálytalálkozó, Másképpen beszélgetek.
  Ajánlat 
 Az MTV honlapja


Friderikusz honlapja
 
 

 
Az MTV hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján a Friderikusz-ügy ismertetése után Rudi Zoltán elmondta, hogy tervük szerint sikerült eltüntetni a silány szórakoztatást az m1 és m2 képernyőjéről, és a jelek szerint ez nem járt jelentős nézettség-visszaeséssel. "A Névshowr-t nem akartuk megszüntetni, az volt a tervünk, hogy más műsorvezetővel folytatjuk. Öt éve futott a műsor, ebben a formában elfáradt. Minden sztár megfordult már benne, fel kellett frissíteni. Hajdú Péter viszont nem volt hajlandó legyártani a Névshowr-t, amennyiben nem ő vezeti" - mondta az elnök.

A költségvetés szerint 19 milliárd forint járt volna az MTV-nek erre az évre, ezt még 2004 decemberében állapították meg. Jelenleg 5,3 milliárd forint hiányzik a büdzséből, ez az az összeg, amelyet nem utalt át a Nemzeti Kulturális Örökség minisztériuma. "A tőkehelyzet miatt október 1-jén be is lehetett volna zárni a Magyar Televíziót" - vélte Rudi. Többféle kiút adódik, több módon lehet túlélni az újabb krízist: az elnöknek vannak konkrét elképzelései, de ezekről még nem akart beszélni.

A leépítésekkel kapcsolatban elmondta, hogy az első hullámban 111 munkatárstól vált meg az MTV, jelenleg pedig 1500 alkalmazottal dolgoznak. A másfél ezer belsős munkatárs mellett további 700 külsős dolgozóval rendelkeznek. A cél - hosszabb távon -, hogy 1500 főre redukálódjon a szám, külsős és belsős munkatársakkal számolva. "Az elbocsátások folytatódnak, a következő fázisban 150-200 kollégától leszünk kénytelenek megválni, de a pontos szám csak a rendszerelemzés eredménye után állapítható meg. Belső és külső szakértők vizsgálják át az MTV-t, leülnek mindenkivel" - mondta erről az elnök. A műsorgyártásra tehát immár nincs fedezet, de a leépítésre van: a Pénzügyminisztérium külön keretéből fedezik a végkielégítéseket.

Optimista tervei szerint 2007 végére költözhet át az MTV az új helyére. "Remélem, hogy 2008-ra már egy modern épületben, a Bojtár utcában lesz a gyártóbázis" - mondta Rudi, akinek pont 2008-ig szól a megbízása. Az elnök szerint igazából megalapozatlan az a vélekedés, mely szerint a "köztévé drága", ugyanis az m1 és az m2 együttesen napi négy forintjába kerül minden egyes állampolgárnak, ami valójában "egynegyed zsömle ára". Az elnök megjegyezte, hogy a létszám sem túlzott, hiszen például a finn köztévé háromezernél több, az osztrák közszolgálati tévécsatorna négyezernél is több alkalmazottal üzemel. Az évi 19 milliárd forintos költségvetés - úgy véli - egészen csekély a német ARD éves 600 milliárdjához vagy a - több tematikus csatornát is készítő - BBC 1300 milliárdjához képest.

Délután fél ötkor az MTV közleményben tudatta, hogy "a Magyar Televízió Rt. vezetése 2005. október 10-én arról tájékoztatta írásban Friderikusz Sándort, hogy a továbbiakban nem tart igényt munkájára sem műsorvezetőként, sem szerkesztőként a közszolgálati televízió műsoraiban. A Magyar Televízió Rt. a szükséges jogi lépéseket a mai napon megtette a Friderikusz Sándort képviselő vállalkozás felé, és annak felmondott. A Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsora folytatódik, a műsorvezető személyéről később dönt a műsorokért felelős alelnök."

Friderikusz Sándor a bejelentést követően közleményben reagált az "MTV elnökének lépésére". Mint írta, nem ért egyet az általa sajnálatosnak nevezett döntéssel, hozzátéve, hogy az "nem rá nézve sajnálatos".

"Nincs olyan intézmény, amelynek tekintélyét kikezdheti a valóság kimondása. Az legföljebb azoknak árthat, akik nem a szakmai tudásukból, tehetségükből, hanem puszta hatalmi pozíciójukból merítik a tekintélyüket" - írta Friderikusz Sándor.

 

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balf: kevés volt a három gól

Tovább olvasom