Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Az MTI gyárthatja a közszolgálati hírműsorokat

A nemzeti hírügynökséghez telepítené a közszolgálati rádiós és televíziós hírműsorok gyártását "A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról" című médiatörvény-javaslat, amelyet hétfőn nyújtottak be a parlamentnek fideszes képviselők.

"A nemzeti hírügynökség a többi közszolgálati médiaszolgáltató számára kizárólagos joggal hírműsorokat gyárt, továbbá működteti a közszolgálati médiaszolgáltatók egységes hírportálját, a közszolgálati médiaszolgáltatók más internetes sajtótermékeit, továbbá az internetről elérhető, lekérhető médiaszolgáltatásait" - rögzíti az Országgyűlés honlapján elérhető, az indoklással együtt 174 oldalas, 228 paragrafusból álló dokumentum.

A javaslat indoklása szerint ez nem jár együtt a hírműsorok műsoridejének csökkentésével, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a rendelkezésre álló kapacitások hatékonyabb kihasználásával tudósítson a közmédia egy-egy közéleti eseményről.

A fideszes politikusok - Cser-Palkovics András, Rogán Antal és Menczer Erzsébet - javaslata hatályon kívül helyezné a nemzeti hírügynökségről szóló 1996. évi törvényt, és a most beterjesztett indítványban mondaná ki a nemzeti hírügynökség különleges feladatait.

Ennek értelmében a Magyar Távirati Iroda a közérdeklődésre számot tartó hazai és külföldi eseményekről híreket, tudósításokat, fényképeket, adathordozókat, háttéranyagokat, grafikákat, dokumentációs adatokat szolgáltat; biztosítja a hozzáférhetőséget minden olyan hírhez és tudósításhoz, amelynek ismerete szükséges a nyilvánosság számára a közösségi és az egyéni jogok és érdekek megfelelő érvényesítéséhez; közreműködik az állami szervek, más szervezetek és természetes személyek közérdekű közleményeinek a nyomtatott és az elektronikus sajtóhoz történő továbbításában; rendszeres és tényszerű tájékoztatást nyújt az Országgyűlésben képviselettel rendelkező pártok, más pártok, jelentős civil szervezetek tevékenységéről, és a kormány, a közigazgatási szervek, önkormányzatok, bíróságok, ügyészségek tevékenységéről, az ezzel összefüggő hivatalos közleményeket nyilvánosságra hozza; rendszeres és tényszerű tájékoztatást nyújt külföldre a legfontosabb magyarországi eseményekről és az ország életének főbb folyamatairól; rendszeresen és tényszerűen tájékoztat a Magyar Köztársaság határain kívül élő magyarság életéről, illetve számára hírszolgáltatást nyújt; rendszeres és tényszerű tájékoztatást nyújt a hazai nemzeti és etnikai kisebbségek életéről; választási időszakban külön törvényben meghatározottak szerint gondoskodik a tájékoztatásról; rendkívüli állapot, illetve szükségállapot idején külön törvényben meghatározott feladatokat végez; gondoskodik a tevékenysége során birtokába került kulturális értékek és történelmi jelentőségű eredeti dokumentumok tartós megőrzéséről és védelméről.

A nemzeti hírügynökség közszolgálati feladatainak ellátása érdekében az ország minden megyéjére és a fővárosra, valamint a Kárpát-medence magyarlakta területeire kiterjedő, az ország nemzetközi kapcsolatrendszerének és érdekeinek megfelelő külföldi tudósítói hálózatot működtet.

Az előterjesztés lefekteti a közszolgálati médiaszolgáltatás alapvető elveit. Eszerint a közszolgálati médiaszolgáltatás az államtól és a gazdasági szereplőktől függetlenül működik, a közszolgálati médiaszolgáltató vezetői és a tevékenységében részt vevők – a jogszabályok nyújtotta keretek között – szakmai autonómiát élveznek, rendszere biztosítja az elszámoltathatóságot és a társadalmi felügyelet megvalósulását, működésének biztosítása elsősorban a Magyar Köztársaságban élők közös áldozatvállalásával, állami finanszírozás mellett történik, tevékenysége nem irányulhat elsősorban nyereségszerzésre.

Az indítvány a közszolgálati médiaszolgáltatás céljai között említi a nemzeti, a közösségi, az európai identitás, a kultúra és a magyar nyelv ápolását és gazdagítását, a nemzeti összetartozás és a társadalmi integráció elősegítését, megerősítése, a házasság intézményének és a család értékének tiszteletben tartását, a fogyatékkal élőknek a médiaszolgáltatásokkal szemben támasztott sajátos igényeinek kielégítése, a határon túli magyarok anyaországgal való szellemi kapcsolattartásának lehetővé tételét.

A közszolgálati médiaszolgáltatók finanszírozására rendelkezésére álló összegnek a közszolgálati médiaszolgáltatók közötti elosztásáról a héttagú Közszolgálati Költségvetési Tanács dönt, amely minden év szeptember 30-ig határoz a következő évben a közszolgálati médiaszolgáltatók műsorszámaira, közszolgálati feladatainak ellátására rendelkezésre álló források elosztásáról.

A közszolgálati médiaszolgáltató — közszolgálati céljainak elősegítése érdekében — vállalkozási tevékenységet végezhet. Nyereségét kizárólag a közszolgálati médiaszolgáltatás végzésére vagy fejlesztésére használhatja fel. A közszolgálati médiaszolgáltatónak nem lehet részesedése más médiaszolgáltatóban, alapítványt nem hozhat létre.

A közszolgálati médiaszolgáltató szerződéseiről külön nyilvántartást vezet. A nyilvántartásban naprakészen fel kell tüntetni a szerződő fél cégszerű azonosításához szükséges adatokat, valamint a szerződő felek által teljesítendő szolgáltatást és ellenszolgáltatást - áll a törvényjavaslatban.

A közszolgálati médiaszolgáltatók mentesülnek a társasági adó megfizetése alól és személyes illetékmentességet élveznek.
A közszolgálati médiaszolgáltatók gazdálkodását az Állami Számvevőszék ellenőrzi.

A javaslat kitér arra is, hogy a Médiatanács Köszolgálati Kódexet fogad el, amely a közszolgálati médiumok számára iránymutatást ad a médiaszolgáltatás megfelelő működési elveire vonatkozóan. A kódex megalkotásához és módosításához a Médiatanács mellett működő Médiatudományi Intézet nyújt szakmai támogatást.

Olvasóink írták

 • 11. coment 2010. november 23. 22:45
  „Lendvai elvtársnő rossz cenzor elvtársnö, Szalai elvtársnő jó cenzor elvtársnő...”
 • 10. load 2010. november 23. 22:08
  „7. Túrabakancs
  "ha a népnek megfelel a kormány álláspontja mindne téren, abban az esetben
  szerintem emgengedhető a nagyobb beavatkozás még a média életébe is. Hiszen
  a demokrácia pont erről kell hogy szóljon, az történik amit a nép megszavazott."
  Furcsa elképzeléseid vannak a demokráciáról.
  Amiről te itt beszélsz, az a bolsevizmus.”
 • 9. meir 2010. november 23. 12:17
  „-"az MTI gyarthatja a kozszolgalati hirmusorokat"-!
  nem semmi!!!
  "gyarthatja"-vagyis meg ha hamis hir is..............!!!
  maskeppen mondva ez mar az,; Allamilag Cenzoralt adas!!!
  mintha mar lett volna ilyen nem? egy valodi,; "deja-vu"!!”
 • 8. todoer 2010. november 23. 11:25
  „5. Túrabakancs

  Szeretném jelezni hogy egy Fidesz -közeli társaság most készül jelentős részesedést vásárolni az RTL-ben és pont az ő nevükhöz kötődik olyan" oktató -nevelő" műsor készítése mint pl a Mónika show és a Való Világ .
  Mellesleg ha mindenki csak tartalmas , a művelődést szolgáló műsorokat nézne , hallgatna és ilyen könyveket olvasna , bizony bajban lenne mindegyik kormány mert a tájékozottabb ( esetleg tanultabb ) embereket nehezebb választási jelszavakkal , demagóg szólamokkal "megetetni "
  Én örülök a VV-nak mert így legalább a tv nem csábít el egy jó könyv mellöl szombat este .”
 • 7. Túrabakancs 2010. november 23. 11:21
  „load!
  Valamilyen szinten igazad van, de az előző klientúrában is ugyanez
  volt látható a médiákban, folyamatosan az ő álláspontjuk hangzott
  el az általuk irányítptt csatornáknál. Az m1-en nem is lehet Jobbikos
  meghívott személyt látni, meg sem említik őket. Lehet a radikális
  pártot nem szeretni, de ha igazságról meg beavatkozásról beszélünk,
  akkor az minden oldalról az kellene hogy legyen. Az ATV-n futó műsorokról
  nem is beszélve, igaz ők nem közszolgálati csatornák... Szerintem abban
  semmi rossz nincsen, ha az adott, a választást megnyerő párt gondolkodása
  előtérbe kerül abban a 4-évben, amikor kormányoznak. Lesznek választások
  legközelebb is, így emiatt nem lehet állandó "elnyomásról" beszélni, minden
  forgandó. ha a népnek megfelel a kormány álláspontja mindne téren, abban az esetben
  szerintem emgengedhető a nagyobb beavatkozás még a média életébe is. Hiszen
  a demokrácia pont erről kell hogy szóljon, az történik amit a nép megszavazott.
  Persze kisebb -nagyobb felhördülések mindig is voltak és lesznek, ahol változások
  vannak nagyban, ott elégedetlenkedők ill. ellenérdekeltek is lesznek. Ez a természetes.”
 • 6. load 2010. november 23. 10:16
  „5. Túrabakancs
  Itt nem a Való Világról meg a kulturáról van szó, hanem arról, hogy a közszolgálati médiában csak kormány álláspotok, vagy a kormány (párt: Fidesz) által ellenőrzött hírek hangozhatnak majd el.
  Hogy ez jó-e az országnak, arról nyilván markánsan eltér a véleményünk.”
 • 5. Túrabakancs 2010. november 23. 09:43
  „Akkor nézzétek a Való Világot, az való nektek!
  Az ellen miért nem ágáltok? Kár hogy a kultúra fáj nektek.”
 • 4. amalfi 2010. november 23. 07:18
  „Megáll az eszem! Most mondta Nagy Anna, hogy ez nem a kormány javaslata, hanem egyéni képviselői indítvány! És gondolom piszkosul meglepte őket! Ennyire cinikusak vagy ennyire hülyének néznek?”
 • 3. mir 2010. november 23. 07:08
  „És ilyenkor az ellenzék hun van?”
 • 2. load 2010. november 23. 00:42
  „21 év után újjá alakult a Minisztertanács Tájékoztatási Hivatala.
  Jöhet az öncenzúra és a taktikázás.”
 • 1. értelem 2010. november 22. 22:45
  „Van ezzel pár gond. Például ki az, aki helyettem el akarja dönteni nekem mi a fontos? Vagy az Alkotmány módosításba már az önálló vélemény tiltását is belevették? Mikortól lesz újra kötelező az állam által fontosnak tartott hírekről, eseményekről a napi sajtószemle a munkahelyeken? Igaz lesz a végén a gondolat rendőrség bevezetése is? Hova jutottunk? Kik voltak azok, akik ilyenre adtak felhatalmazást? Mert én, mi választók biztosan nam!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra kinyithatnak a bezárt kisiskolák?

A magán-nyugdíjpénztári befizetésekről, a kisiskolákról, valamint a magyar európai uniós elnökség… Tovább olvasom