Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Az MSZP visszaadná a rokkantnyugdíjakat

Az MSZP azt ígéri, visszaadja a nyugdíjjogosultságát annak a 194 ezer embernek, akitől az Orbán-kormány elvette.
Az MSZP azt ígéri, visszaadja a nyugdíjjogosultságát annak a 194 ezer embernek, akitől az Orbán-kormány elvette.

Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségének tagja szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány másfél évvel ezelőtti döntése miatt csaknem kétszázezer - III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, illetve rendszeres szociális járadékban részesülő - ember vesztette el nyugdíjjogosultságát. Helyette ellátást kapnak, amit a kormány bármikor megszüntethet, megváltoztathat, a felülvizsgáltak egyharmadától meg is vonták az ellátást - fűzte hozzá.

Az MSZP valódi nyugdíjvédelmet ígér, és 2014 után visszaállítja a korábbi nyugdíjjogosultságokat - jelentette ki.

A szocialista politikus arról is beszélt, hogy egy év elteltével sem kapott választ arra a nyolc kérdésre, amit a rokkantnyugdíjak ügyében tett fel a kormánynak. Ezek között volt, hogy mikor készítették el az ellátásmegállapító szoftvert.

Korózs Lajos most azt mondta: tudomása van arról, hogy továbbra sincs elektronikus kapcsolat a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal és a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság, vagyis a nyugdíjmegállapító és -folyósító szervezet között, csak "aktákat tologatnak".

Az MSZP politikus még két kérdést feltett a szakminisztériumnak: azt, hogy hány fellebbezést bíráltak el eddig, és hányszor változtatták meg a rokkant-felülvizsgálati határozatot, illetve hogy hányan fordultak bírósághoz a döntéssel szemben, és a bíróság hány esetben változtatta meg a közigazgatási határozatot.

Kitért arra is, hogy a második Széll Kálmán-terv alapján a kormánynak 117 milliárd forintot kellene megtakarítani a rokkantsági kasszából, de arról nincs információ, hogy ebből mennyi teljesült.

Fidesz: a kormány számtalan eszközzel segít a megváltozott munkaképességű embereken

Az MSZP-s Korózs Lajos állításaival ellentétben és "a Gyurcsány-Bajnai-korszakkal szemben" jelenleg foglalkoztatási programok, megemelt összegű pénzügyi ellátások és fejlesztések segítik a megváltozott munkaképességű embereket - reagált az ellenzéki politikus szerdai sajtótájékoztatóján elhangzottakra a Fidesz.

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben hangsúlyozták: az idén felülvizsgált személyek 97 százaléka továbbra is ellátásában részesül. A Fidesz-kormány minden munkaadónak, aki megváltozott munkaképességű embert foglalkoztat, teljes mentességet biztosít a rehabilitációs hozzájárulás megfizetése alól és pályázati formában további pénzügyi támogatást nyújt számukra. Ennek köszönhetően tavaly közel 70 ezer olyan megváltozott munkaképességű ember kapott munkát, "akiket a szocialisták korábban könyörtelenül az út szélén hagytak és segélyre ítéltek" - írja a Fidesz.

Hozzátették: szemben a baloldallal, amely automatikusan letiltotta a rehabilitációs ellátás kifizetését, ha egy rokkant ember megpróbált valamilyen munkát vállalni, ma a kormány a heti 20 órát meg nem haladó munkavégzésénél változatlanul biztosítja az ellátást, így is segítve a könnyebb megélhetésüket.

Kiemelték: a rokkantsági rehabilitációs ellátások összegének befagyasztása a Gyurcsány-Bajnai-kormány megszorító intézkedéseinek egyike volt, az ellátások összege 2008-tól változatlan volt, ezzel szemben 2013-ban infláció fölötti mértékben nőtt. A súlyosan mozgáskorlátozott emberek új gépkocsi vásárlásának támogatását 300 ezerről 900 ezer forintra, használt gépkocsi vásárlásának támogatását 300 ezerről 600 ezerre emelte a jelenlegi kormány. A mozgáskorlátozottakat segítő országos civil szervezetnek az elmúlt három évben több mint 600 millió forint támogatást nyújtott a kabinet, emellett szigorodott a parkolási igazolványok kiadása és a rokkantsági felülvizsgálat is.

A vonatkozó törvények szigorításával akár két év börtönt kaphat az, aki csalással próbál meg rokkantsági ellátást szerezni magának azért, hogy ne kelljen dolgoznia. Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően míg a Gyurcsány-Bajnai-kormány idején az új vizsgálatokon megjelentek 55-60 százalékát, a felülvizsgálatokon 10-13 százalékát utasították el, addig ma ez az arány már csak 17 százalék, illetve 6 százalék.

A III. rokkantsági csoportba tartozó 190 ezer érintett felülvizsgálata ütemezetten zajlik, a felülvizsgálatoknak az a célja, hogy akiknek állapota engedi, segítséget kaphasson a munkavállaláshoz, mert "szemben a szocialistákkal, a Fidesz nem mond le kétszázezer megváltozott munkaképességű ember megsegítéséről" - zárul a kormánypárt közleménye.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. machers 2013. augusztus 18. 17:47
  „50. fortuna54 2013.08.16. 19:38
  Mi van srácok? Egységben az erő?
  Ketten értek egy felet.”
 • 50. fortuna54 2013. augusztus 16. 19:38
  „Macinál hiánycikk a müveltség,jobb mellözni a vele való társalgást.”
 • 49. Santos 2013. augusztus 16. 14:56
  „Machers.Hát a hozzád hasonlóknak,minden mulatságos.A vigyor varva van a pofikádra.”
 • 48. machers 2013. augusztus 16. 10:16
  „47. Santos 2013.08.16. 08:27
  "Soha nem dicsekedtem úriemberi személyemröl."
  Pedig mulatságos lett volna!”
 • 47. Santos 2013. augusztus 16. 08:27
  „Machers.Én nem egy témához dumáltam be,hanem ma már egy híressé vált süldö életútjárol érdeklödtem.Szép vólt töled,hogy soraidal megnyugtattál,hogy él és virul a süldö.Mégegyszer,a további adok-kapok ,nemérdekel!Soha nem dicsekedtem úriemberi személyemröl.”
 • 46. machers 2013. augusztus 15. 21:51
  „43. Santos 2013.08.15. 12:09
  Helyesírásomat méltató szavaid melegséggel töltik el lelkemet. Fájdalom, de barátod kedvence egyáltalán nem érdekel. Kapcsolatuk számomra nem egy központi téma.
  Az viszont számomra nem kevés fejtörést okoz, hogy miért dumálsz bele egy olyan témába, amely nem érdekel, illetve amihez semmi közöd?!
  Ez a megnyilvánulásod (sem) vall úriemberre. Mondjuk a többi sem.”
 • 45. mama5142 2013. augusztus 15. 21:11
  „Igaza van 40.kukac!Egyetértek!A másik meg ,hogy miből is??? Ebből nem lesz több szavazat a nyugdíjasoktól mert belettünk csapva annak idején.A rokkantnyugdíjasokat(én is) is ő miattuk küldik betegen dolgozni mert az orvosok annak idején csaltak.Tisztelet a kivételnek!Öregségi nyugdíjba hiába 38-40 év ledolgozva,csak 62 évesen kérheti,és kéri mert még mielőtt elérné megint belenyúlnak.És aki megszigorította a rokkantak kedvezményeit szégyelje magát!!!Aki nem tud 50 métert gyalogolni és kocsizásra szorul az nem súlyosan mozgássérült szerintük.Épp elég drága a benzin is a gyógyszerek is stb.Szégyen volt,lesz és az is marad ez az egész!!!”
 • 44. bolka 2013. augusztus 15. 12:58
  „Maximálisan igaza van kukac40-nek.

  Ő most leírta a frankót.

  Hogy csak tényleg csak a rokkantak kapjanak rokkantságit.
  És nyugdíjat is csak, az aki elérte a nyugdíjkorhatárt , ne pedig 38-40 évesesn 140 ezres szolgálati nyugdíjjal hawaiiozzanak sokan.
  Nem lehet ennyi mindenkit eltartanunk!”
 • 43. Santos 2013. augusztus 15. 12:09
  „27.machers.Örülök,hogy ennyire érdekel Mazzola farmer röfiének életutja.Ugye a vérbeli rokonság mégiscsak hungarikum! Különben a téma,egyáltalán nem érdekel,ezen csak vitatkozzatok ti,otthoni magyarok.Azért elismerem,hogy azt a pár mondatot amit írtál,minden helyesírási hiba nélkül produkáltad.”
 • 42. WeiseÖdenburg 2013. augusztus 14. 21:59
  „40. Kukac40 2013.08.14. 20:59
  A rengeteg Fletó " szavazó bázisának készült" 40 körüli nyugdíjas is arra számít,hogy a szocik visszaadják (járadék helyett ) a nyugdíjukat. Kérdezem kinek vagy minek a terhére? A Nyugdíjpénztárban annyit nem fizettek be ,
  hogy zsebpénz kapjanak. Ismerős figura 38 évet húzott le " bakancsba" nem kicsi beosztásba,fizetése sem volt rossz,
  valami nagyon alacsonyba levő beosztottja később ment nyögdíjba kb.1/2-1 évvel ! A beosztott pénze 42 000 ft-al lett több mint ifjú nyugdíjas,ja kb 12 évvel fiatalabb a manus a volt főnökénél ! Az Osztrák sógornak pedig a szöllöben tüsténkedik 6 EUR Stundenlohn 6x300=1800 az napi 8 órával megszorozva C.ca. 10 000 Ft. 20-22 nappal szorozva + havi "200 000 ezer körül van a jövedelem. Azt mondom nagyon igaza van a "Figyisznek" az ügyben!”
 • 41. Lívia66 2013. augusztus 14. 21:52
  „"38. Legs 2013.08.14. 19:52
  Jobban örülnék ha a képviselői mandátumukat adnák vissza."

  Hihi...Ez jó volt. :)”
 • 40. Kukac40 2013. augusztus 14. 20:59
  „Az kapjon rokkant nyugdíjat aki valóban rokkant. Rászorulóktól nem sajnálja senki szerintem. Az öregségi nyugdíjat se sajnálja senki attól aki 40 évet dolgozott. Attól viszont igen aki 20 év után elmehetet nyugdíjba. Az öregségi és a rokkantsági nyugdíjakat maximalizálni kellene, ezen kívül eldönteni, hogy vagy nyugdíj, vagy munka. Kettő együtt nem. Nem mondom azt, hogy minden döntés rossz amit az aktuális vezetés hozott, de sok van.”
 • 39. Túrabakancs 2013. augusztus 14. 20:54
  „pancser!
  Ritkán, de most egyetértek veled.
  A felülvizsgálatokra igenis szükség volt, ha meg a felülvizsgálatot végző orvos egy olyan
  rokkantat munkára alkalmasnak talált aki valójában végtag nélkül éli életét, /volt ilyenre példa/
  az nem a kormány, hanem az idétlen hozzá nem értő orvos hibája. Ezek a visszásságok nem voltak
  jellemzőek, ezekre hivatkozni felesleges. Nagyon kicsi az országunk, ehhez képest Európában
  a szociális támogatási rendszerünk ez egyik legnagyvonalúbb volt sokáig, ezen ha nem is tetszik
  sokaknak, de változtatni kellett. Ha újra eljön a "kánaán" idehaza, akkor finoman, de nem felborítva
  a költségvetést, vissza lehet belőle adni.
  Egy fontos adat: a legtöbb visszaélést ennek kapcsán anno a rendvédelmi szervek dolgozói ill. alkalmazottai
  élvezték, idővel több százezresre duzzadt azok száma, akik enyhe vérnyomásprobléma miatt rokkantosítva
  lettek. És ők valóban dolgoznak a mai napig... ha közben persze meg nem haltak. /ez nem mese/”
 • 38. Legs 2013. augusztus 14. 19:52
  „Jobban örülnék ha a képviselői mandátumukat adnák vissza.”
 • 37. WeiseÖdenburg 2013. augusztus 14. 19:34
  „35. oxana 2013.08.14. 18:46
  Mint a Nóta mondja "csak a szíved legyen fiatal"”
 • 36. szimre50803 2013. augusztus 14. 19:30
  „33 Mazzola Na ide böfögj! Te úgy vagy Győr -gyárvárosi srác, mint ahogy én koroncói, mivel azt sem tudom merre van! Előbb már mondtam, csak akkor vitázz bárkivel is, ha megtanultál helyesen írni! Különben nem vagyok indulatos, csak nem szeretem ha a bolha köhög!”
 • 35. oxana 2013. augusztus 14. 18:46
  „32. WeiseÖdenburg

  Köszönöm a bókot. Az évek száma nem fontos.”
 • 34. pancser 2013. augusztus 14. 18:31
  „A fiatalok meg a nyugdíjasok szembeállítását kerüljük, ez badarság! Viszont a rokkantak dolga az megér néhány véleményt. Igenis kellett a felülvizsgálat. Az MSZP már megint ígér látatlanban, csak úgy, komoly vagy nem komoly a rokkantság, mit számít nekik, meg az ország, az adófizetők, mert kell a szavazat. Gondolják 194 ezer most biztosan meglesz gondolják, ha megint rámegy az ország akkor is!”
 • 33. Mazzola 2013. augusztus 14. 18:16
  „24. szimre50803 2013.08.14. 17:26
  Kedves Imrem !
  ""Takarodj vissza hazádba ahonnan ide könyörögted magad, és itt meg próbálod játszani az antikrisztust!""
  Hogy te milyen badarsagokat össze nem hordasz?? Elgondoltatoba ejt.En egy született Györ -Gyarvarosi -srac
  vagyok ,nem ugy mint te aki itt Koronco-rol böfög. te Imrem szallj mar önmagadba es fekezd indulataid.
  25. Santos amigo ! a süldö szepen fejlödik es keresztapja "demagog " gyakran latogatja .Tudod ö valahol
  magat latja benne.”
 • 32. WeiseÖdenburg 2013. augusztus 14. 18:07
  „19. WeiseÖdenburg
  Miért lepne meg a korom? Azt se tudod, hány tavaszt értem meg. Az általad irt számokból következtettem.
  A fiatal lendületed és a leírtakat elemezve jutottam egy következtetésre. Próbáltalak dicsérni ! Viszont gyanúm erős,
  kislánykorodban még csókólommal köszönhettél a Weise bácsinak. Nem sértés csak tény ! Fiatalabbnak gondoltalak !”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Tiszába fulladt egy 17 éves fiú Vásárosnaménynál

A Tiszába fulladt egy 17 éves fiú kedden délután Vásárosnamény-Gergelyiugornyánál. Tovább olvasom