Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Az MSZP is elkötelezi magát az egyenlő méltóság védelme mellett

Az MSZP, ahogy eddig is, a jövőben is magára nézve kötelezőnek tekinti az emberi méltóság tiszteletét, elítéli bármely társadalmi csoport megbélyegzését és kirekesztését, a velük szembeni gyűlöletkeltést, és ezt elvárja másoktól is.

A dokumentumot aláírta a négy történelmi egyház is. Lendvai Ildikó azt írta, örömmel veszik, hogy ezt a szellemet a történelmi egyházak is egybehangzóan magukénak vallják.

Az MSZP szerint a közbeszéd és a közgondolkodás tisztaságát a választási kampány idején különösen védeni kell az olcsó leegyszerűsítések, a hamis általánosítások, a bűnbakképzés kísértésével szemben. "Ebben külön felelőssége van a közélet szereplőinek, a nyilvánosság előtt megszólalóknak. Aki közülük vét az alkotmányos demokrácia és az emberség elemi normái ellen, aki szítja a gyűlöletet és táplálja az előítéletet, az nemcsak saját közösségére hoz szégyent, hanem az egész országra" - zárta állásfoglalását a pártelnök.

A kedden nyilvánosságra hozott a dokumentumot aláírta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Bölcskei Gusztáv a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, valamint Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségek (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója és Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke. Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a Fidesz elnöksége felhatalmazta őt ennek a nyilatkozatnak az aláírására, így szervezetük csatlakozik ahhoz.

A Lomnici Zoltán által közzétett dokumentum arra hívja fel a figyelmet, hogy a társadalomban összefogásra van szükség a kirekesztő, az emberi méltóságot sértő szövegek megjelenésével szemben. Ide tartozik például minden rasszista kijelentés, amely sérti a zsidó, a roma emberek méltóságát, vagy a keresztények hitbeli meggyőződését - közölte.

A nyilatkozatban többek között az áll: "a felhíváshoz csatlakozó személyek az általuk képviselt szervezetek nevében is elkötelezik magukat az emberi jogok, az egyenlő méltóság védelme mellett, és visszautasítanak minden olyan sértő megnyilvánulást, mely más személyek vagy csoportok ellen irányul, azok vallási vagy nemzeti és etnikai hovatartozása miatt".

Olvasóink írták

  • 2. reális 2009. november 18. 12:20
    „Én viszont úgy gondolom ,minden magyar ember tisztességes!”
  • 1. Reális 2009. november 18. 10:57
    „Na akkor most már csak a tisztességes,magyar embert nem veszik emberszámba, többi mindenkit igen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai megbeszélést folytatott a japán alsóház korábbi elnökével

Bajnai Gordon miniszterelnök megbeszélést folytatott Kono Johei volt japán alsóházi elnökkel és… Tovább olvasom