Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Az MSZP biztosan indul 2014-ben a választásokon

Az MSZP - önállóan vagy egy demokratikus összefogás részeként - indul a 2014-es választáson - válaszolta a szocialista párt sajtóosztálya az MTI érdeklődésére.
Az MTI azután fordult az MSZP sajtóosztályához, hogy Kolláth György alkotmányjogász szerdán úgy nyilatkozott, a választási rendszer átalakítása során eljöhet az a helyzet, hogy a demokratikus ellenzéknek meg kell fontolnia a választástól való távolmaradás lehetőségét. A vele együtt sajtótájékoztatót tartó MSZP-s Ujhelyi István az MTI-nek azt mondta: ennek lehetőségét két hónappal ezelőtt diplomaták körében már megemlítette, "és nagyon komoly megütközést keltett, nem a mondandó maga, hanem annak a súlya". "Olyan versenyen elindulni, ahol mi csak legitimizálunk egy antidemokratikus intézményrendszert, ez megfontolandó" - tette hozzá az Országgyűlés szocialista alelnöke.

Az ellenzéki pártok közül eddig a Demokratikus Koalíció vetette fel a választások bojkottálásának lehetőségét. Gyurcsány Ferenc pártelnök tavaly novemberben - a választójogi törvény vitáját megelőzően - azt írta Facebook-oldalán: "hajlik arra", hogy nem szabad részt venni a következő választáson, ha azt a Fidesz által javasolt szabályok alapján tartják meg.

A parlament tavaly decemberben elfogadta az új választójogi szabályokat, így az Országgyűlés a következő ciklustól 199 tagú lesz, a vegyes választási rendszer egyfordulóssá alakul, a győztes egyéni jelölt után is jár majd töredékszavazat, a határon túli magyarok pedig egyéni jelöltekre nem, csak pártlistára szavazhatnak. A mostani 176 egyéni választókerület helyett a jövőben 106 lesz, az országos listáról 93 mandátumot osztanak ki, a területi listák megszűnnek. Az egyfordulós választáson az a jelölt szerez mandátumot, aki a legtöbb érvényesen leadott szavazatot szerzi, függetlenül a megjelentek számától.

A részletszabályokat tartalmazó választási eljárási törvény - így az a kérdés, hogy bevezetik-e az előzetes regisztrációt - ősszel kerül az Országgyűlés elé.

Az MSZP egyébként már megkezdte a felkészülést a 2014-es választásra, Mesterházy Attila pártelnök éppen két hete jelentette be, hogy mind a 106 egyéni körzetben választókerületi felelősöket nevez ki a szocialisták elnöksége szeptember végéig, többségük a párt egyéni jelöltje lehet. Akkor azt hangsúlyozta, hogy az MSZP sosem fogott még hozzá a választási felkészüléshez ilyen hamar.

Olvasóink írták

 • 14. steak75 2012. augusztus 31. 14:43
  „helló 12. most aztán megkaptam, életre szóló lecke volt!”
 • 13. Mankapunka 2012. augusztus 31. 11:38
  „Ez a szomorú magyarisztánban,hogy ilyennek még lesz helye 2 év múlva.”
 • 12. öszödiböszme 2012. augusztus 31. 10:59
  „11. steak75 2012.08.31. 10:25
  Önkritika fityisznyik??”
 • 11. steak75 2012. augusztus 31. 10:25
  „én elvenném azok választójogát is akik sohasem dolgoztak, adóztak, nem fizetnek járulékot, és segélyekből élnek, életvitelszerűen. mert az mszp meg az lmp ezek hátán jut majd a parlamentbe”
 • 10. embertelen 2012. augusztus 31. 10:22
  „Miért ne indulna az mszp, amikor a fidesz mindent megtesz annak érdekében, hogy ismét az mszp nyerje meg a választásokat. Bolondok lennének nem indulni.”
 • 9. drKotász 2012. augusztus 30. 23:43
  „8. BJ.MÓVÁR
  A tiedét meg el kellene venni, akkor kiabálhatnál diktatúrát.”
 • 8. BJ.MÓVÁR 2012. augusztus 30. 18:15
  „Arra hivatkoznak,hogy azért kell regisztrálni,mert a külföldről szavazóknak csak így tudják megoldani a szavazáson való részvételt! Tisztelettel kérdezném,ki hatalmazta fel a kormányt,hogy szavazati jogot adjon a külföldi most regisztrált állampolgároknak?! A választás előtt erről mélyen hallgattak ! Sőt volt egy népszavazás,ami nemhogy választójogot,de állampolgárságot se hagyta jóvá!!!! Ez ám a DIKTATÚRA !!!!!”
 • 7. gjozsi88 2012. augusztus 30. 17:44
  „1120
  Tudod ha mindenből van egy kevés a mi választási rendszerünkben az nagyjából egyenlő a moslékkal!
  Tudod az MSZP-re 2010-ben közel 1 millió voksot adtak emberek!
  A választójogi törvény akkor jó, ha az emberek akaratát tükrözi.
  De ugye nem attól jó, ha az egy szavazat többség kizárja a kisebbségben maradottak véleményét????
  Azaz a győztes nem vihet mindent!!!!”
 • 6. buggyant 2012. augusztus 30. 14:48
  „tökmindegy.. egyiknek sem a mi sorsunk jobbr fordulása és a gazdaság fellendítése a cél, hanem a játékban maradás és a dominancia.”
 • 5. 1120 2012. augusztus 30. 13:47
  „Csak halkan jegyzem meg, hogy ha pl. 2010-ben a parlamentáris demokrácia "őshazájának" tekintett Egyesült Királyság szabályai szerint választunk, akkor az MSZP-nek mindösszesen 2 (azaz kettő) mandátum jut. (A két angyalföldi választókerület mandátuma.) Ehhez képest az új rendszerben is megmarad a kompenzációs elem (ami a briteknél egyáltalán nincs), a képviselői létszám pedig 386-ról 199-re csökken.
  Egyesek szerint a Fidesznek kedvez az is, hogy az egyéni körzetben megszerezhető mandátumhoz szükséges szavazatokon túli szavazatok IS töredékszavazatoknak fognak számítani. Nocsak...ezek szerint nem lesz olyan körzet, ahol az MSZP-s jelölt győz? Több önbizalmat, elvtársak! Hová lett a legendás optimizmus? :)
  Aztán: előzetes regisztráció. Számos demokráciában van ilyen, pl. Franciaországban, vagy az Egyesült Államokban. Ott nem gond. Itt miért az? Talán csak nem azért, mert eztán majd nem lehet tömegeket élelmiszercsomagokkal szavazásra ösztönözni? Esetleg azért gond, mert jócskán megnehezíti a 2002-ben remekül működő ún. "láncszavazás" intézményét? Vagy netán lerontja az utolsó pillanatokban elterjesztett rágalomkampány hatásfokát? Vagy egyszerűen csak arról van szó, hogy az MSZP oly mértékben lenézi a saját választót, hogy azt vélelmezi, hogy még regisztrálni is képtelenek?”
 • 4. agoston1754@freemail.hu 2012. augusztus 30. 13:28
  „"Az MTI azután fordult az MSZP sajtóosztályához, hogy Kolláth György alkotmányjogász szerdán úgy nyilatkozott, a választási rendszer átalakítása során eljöhet az a helyzet, hogy a demokratikus ellenzéknek meg kell fontolnia a választástól való távolmaradás lehetőségét."

  Köszönjük Kolláth úrnak a Sonda Ipszosz, meg a Tárki "közvélemény kutató intézeteknek" a FÜGGETLEN MINŐSÍTÉSÉT!”
 • 3. steak75 2012. augusztus 30. 13:16
  „jajj neeeeeeeeeeeee!
  a szocializmus nem fenntartható rendszer.
  megint nyugdíjemeléssel, bónuszsegéllyel , 13. 14. 15. havi minden jóval fognak kampányolni, ja meg a romák örök munkanéltüli segéllyével.
  mi meg akik dolgozunk nyögjük mindhalálig. tünjenek már el végre!”
 • 2. Karcsika 2012. augusztus 30. 12:22
  „A francba!
  Csak egy napig örülhettem.”
 • 1. torrente07 2012. augusztus 30. 11:58
  „Felesleges indulni MSZP! Nem kell megint hazudozni, meg adósságba vinni az országot!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiatalok öltek meg egy hajléktalan férfit Pilisszentiván külterületén

A 17-20 éves fiatalokat elfogták, egy 61 éves hajléktalan férfi megölésével gyanúsítják őket. Tovább olvasom