Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Az MNB 30 milliárdból vásárolna vissza műkincseket

A Magyar Nemzeti Bank műkincs-visszavásárlási programot indít, az Értéktár programra 2018. december 31-ig 100 millió eurós, mintegy 30 milliárd forintos keretösszeget határoztak meg - közölte a jegybank honlapján pénteken.
A program célja a különböző okok miatt külföldi tulajdonba került legfontosabb műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzése Magyarország számára és a hagyatéki értékek itthon tartása - olvasható az összegzésben.

Hangsúlyozzák: az MNB Értéktár programja keretében - más központi bankok műkincsvásárlási gyakorlatához hasonlóan - lépéseket tesz annak érdekében, hogy felkutassa és gyűjtemény formájában megőrizze a kiemelkedő műkincseket. Ezzel kulturális értelemben gazdagítja az országot, olyan gyűjteményt szeretne ugyanis létrehozni, amely hosszú távon is értékálló befektetés, egyben kézzel fogható gyarapodást jelent az ország számára - fogalmaznak.

Megjegyzik: a jegybank társadalmi felelősségvállalásával összhangban elkötelezett a nemzeti értékmegőrzés és értékteremtés iránt, így jogszabályi és pénzügyi lehetőségein belül társadalmi-közösségi befektetéssel támogatja azon ügyeket, amelyek vállalt céljaihoz kapcsolódnak. A jegybank fontosnak tekinti, hogy lehetőségeihez mérten össztársadalmi jelentőségű ügyeket is támogasson, így társadalmi felelősségvállalási stratégiáján belül feladatának tartja a nemzeti kultúra támogatását is.

A program koordinálására és a visszavásárlandó műkincsek meghatározására a jegybank műtárgypiaci szakértőkből és az MNB vezető munkatársaiból álló tanácsadó testületet hoz létre. E testület működése szavatolhatja a minél nagyobb átláthatóságot, a program kitűzött céljainak biztonságos elérését. Ezen kívül az MNB lehetőséget akar nyújtani minden, a történelem és a kultúra iránt érdeklődő állampolgár számára, hogy javaslatot fogalmazzon meg az ország szempontjából fontos műkincsek visszavásárlására - olvasható a tájékoztatóban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schiffer és Ángyán az AB-hez fordul az adócsalási ügyek miatt

A képviselők szerint a Fidesz "meghackelte" az ügyeket áttekintő vizsgálóbizottság felállítását. Tovább olvasom