Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Az LMP törvénymódosítást nyújt be a vasárnapi bérpótlékért

A Kúria korábban arról döntött, hogy a plázákban dolgozóknak nem jár a vasárnapi pótlék, mert a bevásárlóközpontok társadalmi igényt, bevett társadalmi szokást elégítenek ki.
Az LMP törvénymódosítást kezdeményez az Országgyűlésben a bevásárlóközpontokban dolgozók vasárnapi bérpótlékának fenntartásáért - közölte Schiffer András vasárnap Budapesten, a WestEnd bevásárlóközpont előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Az LMP társelnöke emlékeztetett, a Kúria arról döntött, hogy a plázákban dolgozóknak nem jár a vasárnapi pótlék, mert a bevásárlóközpontok társadalmi igényt, bevett társadalmi szokást elégítenek ki. Ebben a helyzetben a törvényhozás térfelén "pattog a labda", vagyis meg kell változtatni az erre lehetőséget nyújtó jogszabályt - tette hozzá.

Az ellenzéki politikus azt mondta: amennyiben a Kúria a hatályos rendelkezések alapján arra a következtetésre jut, hogy bevásárlóközpontban dolgozni ugyanolyan, mint mentőként, rendőrként vagy tűzoltóként, akkor szükséges a munka törvénykönyve 102-es paragrafusának kiegészítése azzal: a bevásárlóközpontokban található üzletek munkaszüneti napon történő működése nem minősíthető általánosan elfogadott társadalmi szokásnak.

A bérpótlék megvonása azért is igazságtalan - folytatta -, mert ez további versenyelőnyt ad a bevásárlóközpontoknak, a multinacionális nagykereskedelmi láncoknak a kiskereskedőkkel szemben. Ugyanis utóbbiaknak ki kell fizetniük a bérpótlékot.

Azt látjuk, hogy Orbán Viktor egy olyan Magyarországot akar, ahol a nagy multinacionális kereskedelmi hálózatok olcsón, ázsiai bérekért ki tudják zsákmányolni a magyar munkavállalókat - fogalmazott Schiffer András.

Szél Bernadett, ugyancsak az LMP társelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a kereskedelemben dolgozók az egyik leginkább kizsákmányolt réteg. Ezek az emberek ugyanis naponta átlagosan 9 órát dolgoznak, havi nettó 75 ezer forintért. Ugyanakkor az új munka törvénykönyve szerint már a délutáni műszakért korábban járó bérpótlékot sem kapják meg - tette hozzá.

Ebben a helyzetben nem csak a törvény módosítását kezdeményezi az LMP, hanem a munkaügyi ellenőrzések szigorítását is. Ugyanis egy friss kutatás szerint a munkáltatók 75 százaléka követ el különböző jogsértéseket a kereskedelmi dolgozókkal szemben - mondta Szél Bernadett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Együtt-PM eltörölné a kötelező iparkamarai regisztrációs díjat

A Együtt-PM szövetség azért javasolja a Parlamentnek, hogy törölje el a kötelező iparkamarai… Tovább olvasom