Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Az LMP szerint nem elég zöld az Új Széchenyi Terv

Az LMP visszalépésnek tartja a kormány által ismertetett Új Széchenyi Tervet, és elhibázottnak annak koncepcióját.

Tordai Bence választmányi szóvivő ezt annak kapcsán mondta újságíróknak, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdai bejelentése szerint a kormány az egészségipart, a zöld gazdaságfejlesztést, a lakásprogramot, az üzleti környezet fejlesztését, a tudomány-innováció-növekedés területét, a foglalkoztatást és a közlekedést határozta meg kitörési pontként az Új Széchenyi Tervben.

Az ellenzéki politikus szerint noha a kereszténydemokrata Nagy Andor tavaly még "zöld Széchenyi Tervet" ígért arra az esetre, ha a Fidesz-KDNP kormányra kerül, a szerdán bemutatott koncepcióból hiányzik mindaz, ami miatt zöldnek lehetne nevezni.

Arra is kitért, pártja csak olyan javaslatot támogat, amely a foglalkoztatottság növelését és a fenntarthatóságot célozza, illetve hogy szerintük huszadik századi gondolkodás az, amelyik a gazdaságfejlesztéskor nem veszi figyelembe a természeti korlátokat.
Az LMP ugyanakkor üdvözli, hogy az Új Széchenyi Tervről társadalmi vita indul, és a későbbiekben számos javaslatot fog tenni a koncepció javítására - közölte Tordai Bence.

A szóvivő helyesnek nevezte a terv "keresleti szemléletét", vagyis hogy a kormány az önkormányzatokat és a vállalkozásokat kérdezné meg arról, milyen fejlesztések legyenek és milyen pályázatokat írjanak ki.

Az Új Széchenyi Terv hét kiemelt programja közül az LMP támogatja a zöld gazdaságfejlesztést, valamint az energiatakarékosságot szem előtt tartó lakásprogramot, különösen az állami bérlakásépítést, elhibázottnak véli azonban a kormány azon szándékát, amely tranzitgazdasággá alakítaná Magyarországot. Mint Tordai Bence elmondta, ez nem lehet egy, a fenntarthatóságra és a munkahelyteremtésre alapozott javaslat sarokköve; "nem lehet abból élni", hogy áruk tömege áramlik át az országon.

Hozzátette: a kormány álláspontjával ellentétben szerintük a vállalkozások fejlesztéséhez nem sok pénzre, hanem kiszámítható gazdaságpolitikára, átlátható államra és kevesebb adminisztrációs teherre van szükség.

Olvasóink írták

 • 5. janika 2010. július 30. 06:11
  „Mire beérik addigra piros lesz! A vér sem válik vízzé!Hisz a kisztitkárokból sem lettek grófok,bárók! stb(még)”
 • 4. Nooormális? 2010. július 29. 22:11
  „Majd ha ők lesznek kormányon, "zöldebbet" kreálnak. (Kb. akkor, amikor a cinke 20 kilós lesz...) :)”
 • 3. GYMS 2010. július 29. 00:11
  „"Mint Tordai Bence elmondta, ez nem lehet egy, a fenntarthatóságra és a munkahelyteremtésre alapozott javaslat sarokköve; "nem lehet abból élni", hogy áruk tömege áramlik át az országon."

  Kisbence! Tranzitország voltunk, vagyunk, leszünk! (Földrajz, ált. isk.)
  <moderálva>”
 • 2. háté 2010. július 28. 22:34
  „<moderálva> libsik,-ez nem a spenót!”
 • 1. Csetneky 2010. július 28. 19:24
  „Nem egészen értem az LMP-t. A zöld egyértelműem az iszlám színe. Ők meg ugye eléggé a másik oldalon állnak. Akkor meg miért sírnak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pótfelvételi - 400 szak, 2500 hely

Augusztus 10-ig jelentkezhetnek főiskolára vagy egyetemre azok a diákok, akiket a múlt héten nem… Tovább olvasom