Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Az LMP átírná az Új Széchenyi Tervet

A Lehet Más a Politika a foglalkoztatás és a fenntarthatóság szempontjait követve jelentősen módosítaná az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) mostani, "elavult és önellentmondásos koncepcióját, és számos konkrétummal bővítené a programot" - írja az LMP az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

A közleményben úgy fogalmaznak, hogy a párt a következő hetekben koncepcionális és egészen konkrét javaslatokat is tesz, amelyeket eljuttat a Nemzetgazdasági Minisztériumnak is.

A szöveg hivatkozik Tordai Bencére, a párt szóvivőjére, aki szerint a terv "politikai marketingfogás", és azt fogalmazza meg, hogy azokat az uniós forrásokat használják csak fel az ÚSZT keretében, amelyek az Új Magyarország Fejlesztési Tervből megmaradtak, "tehát csak a körítés lesz új".

A szöveg kitér arra is, hogy az LMP-nek csalódást okozott az Új Széchenyi Terv koncepciója is.

Megítélésük szerint ugyanis az ökológiai fenntarthatóság szempontjából visszalépés, hogy míg a mai kormánypártok 2009-ben még Zöld Széchenyi Tervről beszéltek, "2010-re visszatértek a XX. századi gondolkodásmódhoz", és olyan, a fenntarthatósággal ellentétes fejlesztési irányokat is megjelöltek, mint az árufuvarozásra épülő tranzitgazdaság, a megújuló energiák fejlesztésén belül az agroüzemanyag-gyártás vagy a már ma is kapacitásfelesleggel küzdő autógyártás további fejlesztése.

A párt a foglalkoztatási programot sem tartja megalapozottnak. Úgy látják, azt sikerült ugyan felismerni, hogy a legkomolyabb gondok az alacsony képzettségűek foglalkoztatásával vannak, az ÚSZT koncepciója mégis kizárólag a magas hozzáadott értékű iparágakra koncentrál. Az LMP szerint az pedig illúzió, hogy a 800 ezer képzetlent a mezőgazdaság, a turizmus és az építőipar képes lesz felszívni; ehhez ugyanis meg kellene duplázni a foglalkoztatottak létszámát ezen a három területen.

A közlemény az Új Széchenyi Tervet egyelőre "meglehetősen elnagyoltnak" nevezi. Megjegyzi, hogy miközben sok helyen hiányoznak a részletek, a konfliktusok elkerülése érdekében nem jelöltek ki valódi prioritásokat. Szavaik szerint komoly bajok vannak azzal a fejlesztési tervvel, amely elvileg konkrét kitörési pontokat jelöl meg, mégis szinte minden gazdasági ágazat képviselői magukra ismerhetnek a kedvezményezettek között.

Olvasóink írták

 • 6. Nooormális? 2010. augusztus 03. 23:58
  „"Az LMP átírná az Új Széchenyi Tervet"

  Én meg arab olajsejk szeretnék lenni. Az LMP-nek és nekem is van esélyünk.
  Nagyjából ugyanakkora. :)”
 • 5. AzIgazsagZsoldosa 2010. augusztus 03. 20:57
  „Egy baj van ezzel az országgal. Amikor valami rossztól megszabadulunk és reménykedhetnénk, örülhetnénk, szebb jövőt képzelhetnénk családunknak, biztonságot gyermekünknek, ilyen szarháziak provokálnak, oktatnak. sajnálom azokat a céltalan szavazókat, akik ide ikszeltek. Bár sajnos lázadók mindig lesznek, csak nem érnek el vele semmit. És az szomorú, hogy ez a szar kis párt (lmp) ekkor médiafelületet kap.”
 • 4. IV.Béla 2010. augusztus 03. 19:33
  „Lehet Más az SZDSZ..”
 • 3. Agent 2010. augusztus 03. 19:12
  „2, nem kicsit vagy demagóg, de sebaj, megszoktuk:)”
 • 2. szocdem 2010. augusztus 03. 18:50
  „A terv valóban egy fércmű. Az SZDP takarítónénije - aki ugyan nem a legszebb, de okosdabb mint Matolcsy és Orbán együttvéve- komolyabbat tud kreálni akkor is hanem kap érte milliós apanázsokat, mint ennek a kidolgozói.

  Kevesebb a lakásépítésre fordítható összeg - az is tíz év alatt éri el a két évvel ezelőtti szint 70%-át, energia erdőket-mezőket akar telepíteni, ami elsivatagosítja a földeket, és sorolhatnám mind azt a tudatlanságot ami áthatja a "terv" minden sorát. Ezt csak übereli, hogy a hozzá kapcsolódó kártyaprogram hitelbe zavarja a vállalkozókat, akiknek már így sincs piaca..

  Nagy baj jön itt elvtársak, rossz elvtársnak adtátok a kezébe a sorsotokat..reménykedjetek, hogy a kezdődő, és nyilván kialakuló személyi kultuszban majd nem seprik le a padlásotokat megint..”
 • 1. AzIgazsagZsoldosa 2010. augusztus 03. 17:58
  „Kit érdekel az LMP? Egy-két agyament rájuk szavazott, ennyi. Lehet véleményük bármiről, de az lenne a legjobb, ha visszafognák magukat és örülnének annak, hogy bent vannak a parlamentben. Szdsz-es csőcselék egy csapat, liberális téveszmékkel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MTI honlapja Felhasználóbarát címet kapott

A Magyar Távirati Iroda honlapja elnyerte a Felhasználóbarát
honlap címet a Magyar… Tovább olvasom