Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Az iparosok nagy családjában

Az ipartestületi tagság évfordulója alkalmából a közelmúltban mestereket jutalmaztak. Nagy István fényképész munkáját Győr polgármestere a város jubileumi Deák-emlékérmével ismerte el, Pevni Józsefné fodrászmester ötvenévnyi tevékenységéért jubileumi aranygyűrűt vehetett át.
– Amikor a negyedszázados jubileumot ünnepeltük, nem gondoltam, hogy ezt az időt megérem – állítja Pevni Józsefné. – Annak idején szegény édesanyám sajnált, hogy olyan kicsi és vékonyka vagyok. Nem engedett gyárba, fizikai munkára. Negyvenötben, apám halála után anyám özvegyen nevelt és egyedül taníttatott. Viszontagságos körülmények között éltünk, de boldogan tanultam. Ménfőcsanakon kezdtem egy kicsiny műhelyben. Ott építkeztünk, s ma is ott a vendégköröm.

Másokat szolgálni

Az ezüsthajú mesterasszony elmondta, hogy kiváló mesterektől leste el a szakma csínját-bínját. Akkoriban még nem járt pénz a tanulók után. Később – amikor már kapott engedélyt – önállósodott, bővítette az üzletét. Idővel vele együtt a vendégköre is korosodott, mégis szeretne még egy ideig dolgozni, mert ez élteti. Becsüli a szakmát, szereti a vendégeit és talán emiatt kerüli el a betegség.
– A jó fodrász olyan, akár a pszichológus – jegyzi meg mosolyogva a csanaki mester. – Ismerem a vendégeimet, gyakran megbeszéljük a világ dolgait. A nagyobbik lányom kozmetikus, a kisebbik könyvesboltban dolgozik. Talán örökölték a gondolatot, azt, hogy az a legszentebb dolog, amikor az ember másokat szolgálhat.

Fotókon az életműve

Nagy István fotóit több évtizede nemcsak a műhelyéből, hanem kiállításokról, rendezvényekről ismerhetik a győriek és az ide látogató turisták. A kiváló iparos nemcsak a megyeszékhely nyüzsgő forgatagát, hanem történelmi jellegű témákat is szívesen megörökít az utókornak.
– A Szent László életét bemutató sorozatomat 14 helyen mutatták be, de számos győri kiállításon is részt vettem. Szeretem a várost, kivételesnek tartom a megyeszékhely köztéri szobrait, cégéreit, a győri belvárost. Jelenlegi munkámban a régi és a mai Győrt mutatom be régi képeslapok és fotók segítségével.
A mai világ, az életünk telis-tele van fotóval, amit részben műkedvelők, részben pedig hivatásos fényképészek készítenek. A magam módján segítem az amatőr fotósok munkáját, hiszen a képeken a helytörténeten és a kultúrán túl az emberek szokása, életstílusa is tetten érhető, bemutatható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Rangos versenyt, vetélkedőt nyert… Tovább olvasom