Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Az ipar új otthona Győrött

A Győri Nemzetközi Ipari Park Kft. több mint tíz, sikeres esztendőt tudhat a háta mögött. A fejlődés ma is tart.

A Győri Nemzetközi Ipari Park Kft. több mint tíz esztendőt tudhat a háta mögött. A kezdeményezés sikerét igazolja az a tény, amiről a Kisalföld is beszámolt már, hogy 30 hektárral kellett bővíteni az eredeti területet az új letelepedők igényeinek kielégítésére. Balogh Lászlóval, a kft. ügyvezetőjével a park jelenéről, jövőjéről és természetesen az ezeket biztosító múltjáról is beszélgettünk.

– A tavalyi év az eddigiekhez viszonyítva is különösen sikeresnek mondható.

– Noha nem a legelőnyösebb, legkiugróbb év volt a park történetében, de mindenképpen örömmel vettük, hogy tovább folytatódik az a tendencia, ami az utóbbi éveket jellemezte, azaz sorozatban jöttek hozzánk az új vállalkozások. Sokan települtek ki győri, belvároshoz közeli telephelyükről az ipari parkba. Említhetném a Pannon Toolst vagy a Text-Print nyomdát. Olyan további sikeres vállalkozások is minket választottak, mint az Aquacomet. Külföldi cégek is jöttek, és elkezdődtek tárgyalások olyan társaságokkal, akik remélhetően hamarosan kikerülnek majd a nagy cégismertető táblánkra.

– Fontosak a győri betelepülők is?

– Mindenképpen. Részben már az alapításkor az volt az alapítók szándéka, hogy helyben működő, fejlődő cégeknek tudjunk olyan teret adni, ahol további fejlődésük fenntartható és biztosítható. Eleinte ez nem igazán úgy alakult, ahogy elképzeltük. 2000 óta azonban erősödik az a tendencia. hogy a saját piacukon eredményesen helytálló helyi vállalkozások, amelyek kinőtték korábbi telephelyeiket, központjaikat, az ipari parkban új létesítményt, csarnokot építsenek. Az pedig szintén pozitív dolog, hogy aki 5 évnél régebben jött a parkba, ma már legalább egy fejlesztést megvalósított.

– Úgy tűnik, kicsi lett az egykor óriásinak látszó ipari park.

– Azért hozták létre az alapítók a parkot, mert az volt a cél, hogy megteljen. Az első időszakban évente egy-egy cég tudott csak letelepedni, de mostanában minden évben 8–10! A tervekhez képest kicsit lassabban következett be ez, ám megtelt a terület, sikeres évek vannak mögöttünk.

– Az idei esztendőt is a sikeresek között tartják számon.

– Mindenképpen. Hét cég vásárolt telephelyet, egy már a kivitelezést is elkezdte. Három-négy pedig az engedélyezések különböző fázisánál tart, tehát még az idei évben várhatóan többen befejezik az előkészületeket és kiköltöznek közülük is.

– Nemrégiben vettek még harminc hektárt a bővítéshez. Ez mennyi időre oldja meg a helyproblémákat?

– Úgy számoljuk, hogy három évig egész biztosan. Utána majd gondolkozunk, miként tovább. Egy biztos, a vonzerőnk nagy, és ha valaki jönni akar, számára terület kell.

– A győri ipari park vonzereje azáltal nem csökken, hogy sorra nyílnak az ipari parkok, hol egy falu, hol egy kisebb város határában?

A Győri Nemzetközi Ipari Park számokban

„Tavaly év végén 58 cégünk volt a parkban. Ez összességében mintegy 55 milliárd forintos beruházási összértéket jelent, és mintegy 216 milliárd forintos éves árbevételt! Nagyjából ez 900–950 millió euró összértéket jelent, ami a magyar ipar összteljesítményét figyelembe véve elég jelentős szám. Mintegy 6000 fő dolgozik a park területén. Idén augusztusra 65-re nőtt a betelepülők, illetve az erről már szerződést kötők száma."

– Úgy tapasztaljuk, a verseny egyre erősödik, élesedik. Ám ez számunkra inspirációt, erőt ad, hogy fejlesszük tovább a meglévő szolgáltatásainkat. Úgy gondolom, továbbra is mi tudjuk a legvonzóbb környezetet biztosítani az érdeklődők számára. Minden parkkal más szinten versenyzünk. Egyébként a legnagyobb konkurenciát nem a magyar ipari parkok jelentik. Ilyen adottságokkal, mint a győri, az országban nem rendelkezik senki. Győrből könnyedén elérhető Nyugat-Európa, Szlovákia, illetve az innét induló utaknak köszönhetően az egész Észak-Dunántúl. Arról se feledkezzünk meg, amit a város tud kínálni: egy olyan egyetemet, ahol évente csaknem 5000 első éves hallgató kezdi meg tanulmányait! Ez munkaerő, kvalifikált munkaerő! Nem utolsó szempont. Egyébként azt hiszem, az országok közötti verseny éles, erős. Egy-egy nagyobb beruházás esetében a négy visegrádi országot, Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot vizsgálják meg a befektetők. Igazából nem a városok versenyeznek sokszor, hanem az országok.

– Az a rendezett környezet, ami itt fogadja a letelepülésen gondolkodókat, azért csak nyom valamit a latban?

– Mindenképpen. A kezdetek óta próbálunk arra figyelni, hogy környezet méltó legyen az itt található cégekhez. Azt szeretnénk, ha ide jóleső érzés lenne kijönni dolgozni. A sok zöld, a gondozott szabad terület mind-mind ezt a célt szolgálja. Valóban, ez is egy fontos szempont akkor, amikor egy befektető dönt: el kell képzelnie saját épületét ebbe a környezetbe, és nem mindegy, hogy ki mit mutat magáról. Az, amit a győri ipari park mutat magáról és szolgáltatásban nyújt, megállná a helyét a legfejlettebb országok legfejlettebb ipari területein is! Ezért úgy látom, jól érzik magukat az itteni vállalkozások, a legkisebbektől a legnagyobbakig.
Balogh László, a Győri Nemzetközi Ipari Park Kft. ügyvezetője azon a bizonyos harminchektáros területen, amely hamarosan benépesül az új letelepedőkkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi műsor

PÉNTEK Tovább olvasom