Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Az inzulinpumpa-kezelés

Szerte a világon ma már kb. 500 ezer inzulinkezelésre szoruló betegnél alkalmaznak bázisinzulint automatikusan adagoló készüléket.

Vagyis elterjedtebb nevén inzulinpumpát. Már Magyarországon is hozzáférhető ez a kezelési mód. Hazánkban jelenleg kb. 500 beteg részesül pumpakezelésben. Sokszor segít a saját hibájukon kívüli okból beállíthatatlan betegek gyógyításában. De sok a félreértés is vele kapcsolatban.

Nem menti fel a beteget a diéta és az életmódbeli rendszabályok betartása sem a vércukor rendszeres mérése alól.

Technika és használat

Az inzulinpumpa, mikor az 1960-as években először alkalmazták kísérleti célra, hátizsáknyi nagyságú volt, ma kisebb egy sétálómagnónál. Maga az adagolókészülék és a benne lévő inzulinpatron tokban van elhelyezve és övön viselhető. Belőle műanyag cső vezeti az inzulint a beadás helyére, mely általában a has. A bőr alatti zsírszövetbe bevezetett tefloncsövecskén (kanül) keresztül adagolja az inzulint, ezt néhány naponta a beteg cseréli. Tehát szúrás azért van, de ritkábban. Pumpainzulinként analóg, vagyis azonnali hatású inzulint alkalmazunk. Ha kifogyóban a patron, a készülék jelez. Az alapinzulinszintet biztosító „bázis" inzulinmennyiségét a készülék 24 órán keresztül folyamatosan adagolja. Természetesen ennek mennyisége napszakonként és egyénenként változik.

Gyakori vércukormérés

Ennek megállapításához gyakori vércukormérés szükséges a beállítási időszakban. Ezt a néhány napot a beteg kórházban tölti, itt minden technikai kérdéssel is részletesen megismerkedhet. Az eszköz kezelése nem túl bonyolult. A jól megválasztott bázison aztán a későbbiekben általában nem kell változtatni, azt a gép automatikusan adagolja. A főétkezés előtt azonban, ugyanúgy, mint a tűvel történő inzulinadáskor, a beteg minden esetben saját maga dönt és programozza be az adandó mennyiséget az aktuális vércukorérték, a tervezett étkezés és a mozgás mennyiségének függvényében. Láthatjuk tehát, hogy a készülék csak a bázisinzulint adagolja automatikusan, az étkezéshez adott „bolust" nem. Naponta minimálisan tehát 3–4 alkalommal kell ennél a kezelési formánál is vércukormérést végezni.

Kinek ajánlott?

Csak az alkalmas a pumpakezelésre, aki maga is hajlandó aktív szerepet vállalni saját kezelésében, gyakran méri vércukorszintjét, feljegyzi az eredményeket és a beadott inzulinmennyiséget, számon tartja a szénhidrátfogyasztását, valamint szorosan együttműködik kezelőorvosával. A pumpakezelés akkor jön szóba, ha jól együttműködő, rendszeres önellenőrzést végző cukorbetegnél korrekt, intenzív inzulinkezelés mellett is nagyfokú vércukor-ingadozás, jelentős reggeli vércukor-emelkedés („hajnali jelenség") vagy gyakori vércukoresés áll fenn. Emellett gyermekkori labilis cukorbetegség, valamint igen ritkán terhes cukorbetegek esetén is alkalmazható.
Dr. Strényer Ferenc
belgyógyász, kardiológus
főorvos

Öt centrum javasolhatja

Az inzulinpumpa felírására az öt „pumpacentrum" valamelyike jogosult a más módon jól be nem állítható betegek részére. Javaslatuk alapján a kezelés jelenleg 90%-os társadalombiztosítási támogatást élvez, de a költségek így is eléggé nagyok. A készülék ára meghaladja a 100 ezer forintot, és a havi járulékos kiadások is több ezer forintot tesznek ki (műanyag csövek, kanülök stb.). A betegnek lelkileg is el kell fogadnia, hogy a kis doboz mindig vele van és egy műanyag csövön keresztül, mintegy köldökzsinóron lóg azon. Nem tudja letenni, elrejteni, mint adott esetben az inzulinadagoló tollat. Előbbiek miatt a pumpakezelésre jelöltek mindig kapnak egy ingyenes próbakészüléket egy hónapra, és ezalatt van idejük eldönteni, hogy hosszú távon tudják-e vállalni ezt a kezelési formát. A jövő valószínűleg a folyamatos vércukorszint-érzékelővel egybeépített inzulinpumpáé lehet, de ilyen készülék jelenleg még nincs.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késtek a vonatok

Meghibásodások miatt több menetrendszerű vonat késett tegnap a Győrött is áthaladó… Tovább olvasom