Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Az internetet is használják

Az Olvasni jó! vetélkedő nemcsak az olvasást segíti elő, hanem az internetezést is. Jó példa erre a fertőszéplaki általános iskola hatodik osztályának csapata.
Nagy lelkesedéssel és bizakodva vágtak neki az Olvasni jó! vetélkedőnek a fertőszéplaki általános iskola hatodik osztályos diákjai. Ihászné Lajber Rita, a versenyző gyermekek tanára azt mondja, a tanulók a kötelező feladatokon túl mindig kérnek valamilyen pluszmunkát. Ezért is örültek nagyon ennek a versenynek, mert így hasznos dologgal töltik idejüket a diákok. Tanítás után például többször bent maradnak a könyvtárban. Első hallásra talán meglepőnek tűnik, de a hatodikosok nemcsak a nyomtatott szövegekben keresnek, hanem a világhálón is. Szinte már profiként kezelik az internetet. Az intézmény tanulói tavaly részt vettek az országos könyvmolyképző programban. Minden diák elolvasta a feladatnak kiadott könyvet.

A csapatok a szabály szerint öttagúak. Fertőszéplakon hamar meglett a létszám, sőt ,egy póttagot is választottak. Előfordul, hogy valaki nem ér rá vagy megbetegszik, akkor beléphet az ő helyére. Ihászné Lajber Rita szerint az „Olvasni jó" nemcsak a gyermekeknek szól. A felkészítő tanároknak is el kell olvasniuk a könyveket, kutatniuk is kell, hiszen máskülönben nem tudnának segíteni. A diákok nyelvtanóra keretében könyvtárhasználatot is tanulnak, ezzel is megkönnyítve a rengeteg ismeret között az eligazodást. Az iskolában nagy könyvtár áll a gyermekek rendelkezésre. Ha valami még sincs meg, akkor sem esnek kétségbe, megkeresik a világhálón.

– A feladatokat elosztjuk egymás között, és megbeszéljük, kinek mi lesz a dolga – meséli Hanzséros Viktória. – Van aki a könyvtárban keres, míg mások az interneten. Általában meg tudjuk oldani a feladatokat, de néha elakadunk. Ilyenkor jön a tanító néni, és segít nekünk. Egy-két feladat nehéznek tűnt, de szerencsére ezekre is sikerült megtalálnunk a helyes választ. Az iskolákban volt egy ’56-os kiállítás, ezekből is tudtunk válogatni.

A másik csapattag, Varga Szilvia nem kis önbizalommal azt mondja, a verseny végén az első tízben végeznek. – Amint megjelenik az új feladatsor, azonnal nekiállunk megoldani – folytatja Szilvia. – Általában gyorsan végzünk. Amikor nagyjából mindenki végzett a saját részével, összeülünk, és közösen megbeszéljük a válaszokat. A néprajzi feladatok tetszenek nekünk a legjobban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van-e már karácsonyi hangulata?

Tovább olvasom