Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Az Interneten is őrzik a kampánycsendet

A kampánycsend betartása érdekében az MTE a 2002-es országgyűlési, illetve önkormányzati választásokhoz, illetve a 2003-as Európai Uniós népszavazáshoz hasonlóan - monitorozza a magyar nyelvű internetes tartalmakat.
"Az internetes tartalomszolgáltatók a kampánycsend ideje alatt ne jelenítsenek meg olyan új, szerkesztett anyagokat, amelyek közvetlenül vagy közvetve befolyásolhatják a választókat döntésükben" - olvasható a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete által a 2004. június 13-i Európai Parlamenti választások kapcsán kiadott ajánlásban. A Választási eljárásról szóló törvény (1997. évi C. törvény) alapján a 2004-es Európai parlamenti választás esetében a kampánycsend június 12-én 00:00 órától június 13-án 19:00 óráig tart. Az MTE javasolja a tartalomszolgáltatóknak, hogy az új szerkesztett tartalmak megjelenítésének elkerülésén túl ne szervezzenek online beszélgetéseket, chateket vagy fórumokat a közélet olyan szereplőivel, akikről feltételezhető, hogy a szóban forgó választás kimeneteléhez bármilyen érdekük fűződik.
A korábbi, a választásról, a kampányról, annak szereplőiről szóló szerkesztett anyagokat nem szükséges törölni, hiszen azoknak a választások utáni elérhetőségéhez közérdek fűződik, ezért az MTE azt javasolja, hogy ezeket az anyagokat a tartalomszolgáltatók csak az általuk működtetett weblapok első két hierarchikus szintjéről tegyék elérhetetlenné.
A felhasználói tartalmakban - fórumokban, chateken - nem tiltható, hogy a felhasználók a választásról is szót ejtsenek. Az MTE javasolja, hogy a tartalomszolgáltatók jól látható helyen, a szolgáltatás használata előtt hívják fel a felhasználók figyelmét a kampánycsendre és szólítsák fel a felhasználókat, hogy ebben az időszakban agitációs céllal ne jelenítsenek meg tartalmakat az erre rendszeresített felületeken. Az MTE javasolja továbbá, hogy a kampánycsend időszakában a tartalomszolgáltatók folyamatosan moderálják fórumaikat.
Az MTE javasolja továbbá, hogy a közvélemény-kutatást készítő és nyilvánosságra hozó szervezetek a kampánycsend ideje alatt és az azt megelőző nyolc napban kizárólag előzetes regisztráció alapján, egyértelmű felhasználói kérésre ("user pull") bocsássák felhasználóik számára a választásokkal kapcsolatos közvélemény-kutatási adatokat. A választás nem hiteles eredményét tartalmazó tájékoztató adatokat, valamint a választási eredményt csak azt követően lehet közzétenni, hogy a szavazás az Európai Unió valamennyi tagállamában befejeződött, ami 2004. június 13-án 22.00 óra.
Amennyiben az MTE monitoring-csoportja a választási eljárásról szóló törvénybe ütköző tartalmat talál, arra felhívja a tartalomszolgáltatók figyelmét és jogsértő tevékenységének lehetséges jogkövetkezményeiről értesíti. A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete a választásokat követően honlapján közzéteszi monitoring tevékenységére vonatkozó adatokat.
sg.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napóleoni juniális

Győr. A kismegyeri részönkormányzat és a helyi baráti kör holnap juniálist rendez a napóleoni… Tovább olvasom