Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Az ingázók is érzik a válságot

Győr-Moson-Sopron - Több mint félszáz Ausztriában dolgozó magyar – vagy hozzátartozója – fordult már idén az ingázóknak biztosított tanácsadáshoz. A válság miatt többen a határon túli leépítésekkel kapcsolatosan kérdezték a jogászokat.
Győrben idén már hetente jogász ad tanácsokat az Ausztriában dolgozó magyaroknak – a Régióközi Szakszervezeti Tanács (IGR) és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) által – szervezett fogadóórák keretében. Dr. Péter Nóra elmondta: egyre többen szereznek tudomást a tanácsadásról, de jobbára az ingázók családtagjai érdeklődnek a határon túl dolgozók nevében.

– Január és február az adó-visszatérítés és a családi pótlék igénylésének időszaka, leginkább ehhez kértek segítséget ügyfeleink. Megkérdezik, változott-e a kitöltésre, az igénylésre vonatkozó jogszabály, megkérik, töltsük ki velük együtt a német nyelvű nyomtatványt. Még a nyomtatvány beszerzésében is segítünk – mondta el Dr. Péter Nóra és hozzátette: a gazdasági válság hatása érződik Ausztriában is, ezért a tanácsadáson gyakran szó esik leépítésekről, késve megkapott fizetésekről.

Ausztriai munkanélküli-segélyt viszont csak az igényelhet, aki kinti lakcímmel rendelkezik.

Akiknek ilyen nincs, azoknak kint kell kérniük igazolást arról, mennyi ideig álltak Ausztriában munkaviszonyban, az alapján itthon kérhetnek álláskereső-támogatást. A fizetés elmaradására, késésére vonatkozó panaszt pedig az IGR az ÖGB-nek, az Osztrák Szakszervezeti Szövetségnek továbbítja. Az általában hatékonyan tud nyomást gyakorolni a cégekre a munkavállalók érdekében, magyaroknak is érdemes a soraikba belépniük, mert általában a kint dolgozók maguk nem merik érvényesíteni jogaikat.

Potyondi Antal, az MSZOSZ képviselet-vezetője arra hívja fel a figyelmet, hogy az IGR tanácsadását nem szabad összekeverni a munkaerő-közvetítéssel, ausztriai állást nem tudnak ajánlani.

Tanácsadás

Az IGR jogászai Győrben keddenként fogadják az érdeklődőket délelőtt fél tíztől délután fél egyig a Csaba utca 16. szám alatt. Sopronban februártól működik ugyanilyen tanácsadás csütörtökönként délelőtt fél tíztől délután fél egyig a Deák tér 14. szám alatt.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmentették állásából a pornóképeket készítő tanárt

Felmentették állásából azt a kenderesi pedagógust, aki pornográf képeket készített magáról és… Tovább olvasom