Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Az igazságszolgáltatás képtelen volt felkészülni a változásokra

A bíróságoknak az új szabályok alkalmazására nem biztosítottak megfelelő felkészülési időt, hiszen a törvénymódosításokat augusztus 11-én hirdették ki, 19-én már hatályba lépnek, és az azután elkövetett szabálysértéseknél már azok szerint kell eljárni - nyilatkozta a Fővárosi Bíróság (FB) büntetőkollégiumának vezetője a Népszabadságnak.

Frech Ágnes a napilapnak azt mondta: probléma egyebek mellett az, hogy a változás éppen augusztus 23-ig tartó ítélkezési szünetben következik be, amikor a bíróságok jogszabályi előírás alapján csak ügyeleti rendszerben működnek Csupán annyit tehettek, hogy a törvénymódosításról minden bírót elektronikus levélben tájékoztattak, akik így legalább akkor értesülhetnek a tevékenységüket érintő módosításokról, amikor ismét munkába állnak - közölte.

Véleménye szerint az új szabályokat számos helyen valószínűleg nem lehet a törvénycsomag hatálybalépése után azonnal alkalmazni, mert a szabálysértési ügyekben közreműködő titkárok személyére a helyi bíróságok elnökei tesznek javaslatot, ám csak azokat lehet jelölni ilyen feladatra, akik vagyonnyilatkozatot tettek, ez pedig nem volt mindenhol gyakorlat és erre a hatályos szabályok harminc napot biztosítanak.

A kollégiumvezető úgy látja: további problémát jelent, hogy a tettenérés esetén őrizetbe vett elkövetőt három napon belül bíróság elé kell állítani. Ha tehát valaki csütörtök estig követ el kisebb lopást, és a rendőrség nem viszi már másnap tovább az ügyet, akkor az eljárást bizonyosan munkaszüneti napon folytatják le. Ennek pedig meg kell teremteni a személyi feltételeit, vagyis: újra kell szabályozni a hétvégi ügyeletet, mert a bíróságok eddig csak - az ugyancsak szoros határidőhöz kötött - előzetes letartóztatással kapcsolatos esetekre készültek fel - olvasható a Népszabadságban.

Olvasóink írták

  • 2. miracle 2010. augusztus 16. 09:35
    „Hát igen, a bíróságok sosem gyorsaságukról voltak híresek, sem a z ítélethozatallal, sem az újdonságok elsajátításával és alkalmazásával.
    Gondolom 11-e előtt befogták szemüket, fülüket nehogy a tervezetet tanulmányozni kelljen, helyette megírták fenti aggályaikat, amit 3 nappal a határidő előtt gyorsan bedobnak.”
  • 1. janika 2010. augusztus 16. 09:12
    „Mi lenne akkor, hogy a Tábla és a LB.-től ügyvéd híján kirúgott ügyfelek ügyeit is újra kellene tárgyalni és jóvá kellene írni az így megkárosított ügyfeleket?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vihar - Kisvárdáról mintegy száz bejelentés

Csak Kisvárdán és környékén több mint száz esetben vonultak fakidőlésekhez, vízszivattyúzásokhoz,… Tovább olvasom