Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Az igazgató fizet a parlagfűért

A Győr közterületeinek rendjéért felelős társaság ez évben is kiemelten kezeli a parlagfűirtást. A cég igazgatója idén is felajánlott 50 ezer forint bánatpénzt, ha a hozzájuk tartozó közterületen a bejelentést követő 72 órán belül nem kezdik meg a gyomnövény kaszálását.
A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (Komszol) a város területén összesen mintegy három és fél millió négyzetméter nagyságú területet gondoz.

Csapadékos volt a tavasz

– Ebben az évben csapadékos volt a tavasz, ezért társaságunk már április közepén megkezdte az éves fűnyírási program végrehajtását. Az intenzíven kezelt terület nagysága meghaladja az egymillió-nyolcszázezer négyzetmétert – mondta elöljáróban Nagy Csaba szóvivő.
A Komszol teljes kapacitással dolgozó gépparkja az intenzíven nyírt területeken kétszer, a nagy jelentőségű, városi szintű közparkokban, a belvárosi dísztereken – a Honvéd ligetben, az Eötvös parkban, a Bisinger sétányon, az István király téren és a Radó-szigeten – eddig háromszor lenyírta a füvet.
A szóvivő elmondta, hogy a városhoz tartozik még mintegy 1 millió 700 ezer négyzetméter gazos terület, ahol június 10-ig legalább egyszer szintén gondoskodnak a kaszálásról.
– A feszített tempót az indokolja, hogy a fűnyírási program végrehajtása egyben a parlagfű elleni megelőző beavatkozás is. A társaság kezelésében lévő területek ápoltak, gondozottak, a rendszeres fűnyírás pedig nem teszi lehetővé, hogy az esetleg kibúvó gyomnövény a pollenje által allergén reakciót kiváltó állapotáig, a virágzásig kifejlődjön. Ez ellen a jogszabály is fellép, magánterületen a tulajdonos, bérlő vagy használó köteles gyommentesíteni a területet – hívta fel a figyelmet Nagy Csaba.

48 órán belül lekaszálják

A szóvivő elmondta még, hogy a Komszol évek óta hatékonyan működik együtt a lakossággal a parlagfű-mentesítés ügyében. A parlagfűvonal idén is él, a 96/516-612-es telefonszámon június 1-jétől várják a bejelentéseket munkanapokon reggel 6 és délután 3 óra között. Amennyiben a bejelentés jogossága beigazolódik, valóban közterületről van szó, és ott virágzik a parlagfű, akkor azt a cég 48 órán belül lekaszálja. Ha ez nem történik meg, akkor a társaság ügyvezető igazgatója idén is 50 ezer forint bánatpénzt fizet a bejelentőnek.

Tavaly 496 bejelentés érkezett

Tavaly június 16. és október 7. között összesen 496 bejelentés érkezett a Komszolhoz gazos, parlagfüves területről. Ebből 197 eset érintett közterületet, ahol elvégezték a kaszálást, majd erről értesítették a bejelentőt.
– Abban az esetben, ha a bejelentés nem közterületet érint, akkor a polgármesteri hivatal környezetvédelmi irodája, ha pedig nem Győr közigazgatási területéről van szó, akkor a talaj- és növényvédelmi szolgálat jár el az ügyben. Mindkét esetben a megoldás a kényszerkaszálás, ami a jogszabályi háttér miatt időt vesz igénybe. Ezért ilyenkor a lakosság szíves türelmét kérjük – mondta végezetül Nagy Csaba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bátran vásárol baromfihúst?

Tovább olvasom