Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Az időskori vakság oka a cink lehet

Nemzetközi tudományos körökben is elismerik a szegedi származású dr. Lengyel Imre és kutatócsoportja legutóbbi felfedezését. Eszerint az időskori vakság kulcsa lehet a cink. A felfedezésről a BBC is beszámolt.
Dr. Lengyel Imre és munkatársai a Londoni Egyetem Szemészeti Intézetében öt éve dolgoznak egy jelentős probléma megoldásán. Úgy vélik, az időskori vakság okozója a cink. A szegedi kutatóor-
vos korábban az MTA Biológiai Kutató Intézetében az egyetem
Alzheimer-kór-kutató csoportjával együttműködve tanulmányozta a cink szerepét a központi idegrendszerben.

Az első jel...

– Az időskori vakságban és az Alzheimer-kórban szenvedő betegek tünetei hasonlók: az Alzheimer-kór esetén ugyanis úgynevezett plakkok alakulnak ki az agyban. Hasonló képződmények a másik betegségnél a szemfenéken alakulnak ki. Ez először látásromlást, majd később vakságot eredményezhet – magyarázta dr. Lengyel Imre. A vakság és a lerakódások kapcsolata egyelőre nem tisztázott, az azonban már biztos: ez az első jele a betegségnek.

– Egy orvosi vizsgálat során a lerakódások észlelhetők a retina alatt – tette hozzá a kutatócsoport másik Szegedről származó tagja, dr. Pető Tünde. A londoni szemészeti klinika, a Moorfiels Eye Hospital egyik vezető szemésze rámutatott: bár a lerakódások nem feltétlenül jelentik azt, hogy a beteg megvakul, a pácienseket azonban rendszeresen ellenőrizni kell.

Öt évig kutatták

Az Alzheimer-kór kutatása során szerzett tapasztalatokra alapozva dr. Lengyel Imréék abból indultak ki, hogy a szemben levő lerakódások képződésében is szerepet játszik a cink. Ezt bizonyították is. A probléma megoldásán öt évig dolgoztak. – A kutatás azért tartott ennyi ideig, mert igen szokatlan metódusokat használtunk ahhoz, hogy meghatározzuk a cink területi eloszlását – tette hozzá dr. Lengyel Imre. – Részecskegyorsítóval, a munkatársaink által nemrégiben kifejlesztett fluoreszkáló molekulákkal és speciális mikroszkóppal dolgoztunk. Így analizálni tudtuk a szemben található parányi lerakódásokat. Munkánkat lassította az is, hogy a kutatást emberi szemeken végeztük, és megfelelő humán donorhoz jutni nagyon nehéz.

A jövő problémája

A kutatócsoport felfedezéséről a BBC is beszámolt. Nem véletlenül: az időskori vakság csak Nagy-Britanniában félmillió embert érint. Nem tudni, Magyarországon hányan szenvednek ebben a betegségben, ugyanis a megfelelő kezelés híján sokáig elhanyagolták. A legtöbb tanulmány szerint a 65 év felettiek 15 százaléka szenved ebben a betegségben, a 75 év felettieknél ez az arány viszont már 40 százalék. Mivel az emberek életkora egyre jobban kitolódik, a betegség egyre nagyobb problémát fog okozni a következő évtizedekben is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Labdarúgó Megyei IV. osztály

Páder Sport Soproni csoport Tovább olvasom