Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Az időjárási frontok hatásai

A központi idegrendszerre gyakorolt hatás a közérzet változásában nyilvánulhat meg.

Főleg nyár elején számíthatunk erőteljes „fronttevékenység"-re és ez néha még az egészségeseket is megviselheti. Az egyenletes hőmérséklet – legyen az akár nagyon meleg, akár igen hideg – ugyanis mindig sokkal jobban tűrhető, mint a változékonyság.

Ok a légnyomás-változás

A vegetatív idegrendszer érzékeli a légnyomásváltozást, az itt bekövetkezett egyensúly-eltolódást érzékelhetjük. Ki jobban, ki kevésbé érzékeny a frontokra, de mindenkire hatnak valahogy. Még az is lehet, hogy egy frontbetörés érzékelhető panaszt nem okoz, azonban mérhetően megváltozik a reflexidő és a figyelem. Cukorbetegeknél emellett mérhető változás igazolható a vércukorszintben és a társbetegségként gyakran előforduló vérnyomásban is. A cukorbetegek vegetatív idegrendszere gyakran érzékenyebb, emiatt frontbetöréskor náluk gyakoribbak a szubjektív tünetek.

A melegfront hatásai

Melegfont esetén előbb a magasban a nagyobb hőmérsékletű, könnyebb fajsúlyú levegő érkezik a hidegebb fölé. A talajszinten a melegebb levegő érkezése kicsit késik. A légnyomáscsökkenés tehát már előbb bekövetkezik, még mielőtt a hőmérséklet-emelkedést észlelnénk. Frontérzékenyeken a vegetatív és a pszichés tünetek tehát már a frontbetörés előtt jelentkeznek. A szimpatikus idegrendszer izgalma miatt emelkedhet a pulzusszám, a vérnyomás. A magas vérnyomásos betegek állapota rosszabbodhat. Szaporodik az agyvérzés, agylágyulás gyakorisága. A véralvadási készség fokozódása miatt ilyenkor gyakrabban alakul ki az alsó végtagi vénákban véralvadék (trombózis) és az innen elszabadult vérrög okozta tüdőartéria-elzáródás (embólia). Tablettával vagy inzulinnal kezelt cukorbetegeknél vércukoresés (hipoglikémia) következhet be. Arra hajlamosoknál melegfront idején szükség lehet az inzulinadag kisfokú csökkentésére. A lelki életre a levertség, a nyomottság, a figyelem csökkenése, tehát a depresszió lehet jellemző. A figyelmetlenség több közúti balesetet okoz. A nem migrénes fejfájások előfordulása is gyakoribb ilyenkor.

A hidegfront csak késve hat

Hidegfrontnál a nehezebb hideg levegő a föld felszínén érkezik, szinte „alábújik" a melegebbnek. A hőmérséklet-csökkenést tehát azonnal érzékeljük. A magasban azonban csak fokozatosan szorítja ki a hideg levegő a meleget, ezért a légnyomás-emelkedés a frontbetörés után kis késéssel következik be. Emiatt a hidegfront hatásai csak a frontbetörés után jelentkeznek. A paraszimpatikus idegrendszer fokozott aktivitása a jellemző. Csökkenhet a pulzusszám. A vérnyomásesés miatt az ilyen időszakban gyakrabban fordul elő ájulásos rosszullét. A cukorbetegek egyébként is hajlamosak hirtelen felállás utáni vérnyomásesésre. A magas vérnyomásos, gyógyszerrel kezelt betegeknél, a túlzott vérnyomáscsökkenés szédülést, gyengeséget okozhat. A gyakran társuló koszorúér-betegségben nagyobb az esélye az átmeneti keringészavar (angina) kialakulásának.

Gyakoribb vércukorkontroll

Arra hajlamos cukorbetegeknél vércukorszint-emelkedés (hiperglikémia) következhet be, emiatt inzulinnal kezelteknél gyakoribb vércukor-ellenőrzést javaslok. Szükség lehet az inzulinadag átmeneti emelésére. Az idült mozgásszervi panaszok, az ízületi, az izom- és a csontfájdalmak fokozódhatnak. A hidegfront betörése általában hangulatjavító hatású, de ez néha lehet túlzott mértékű is (eufória). A túlzott önbizalom könnyelműsködéshez vezethet, ez pedig a balesetveszélyes helyzetek kialakulását segíti elő.

Általában hamar kiderül, hogy ki, mennyire és milyen frontra érzékeny és ez milyen panaszt okoz. Az idősebbeket, az idült betegségben szenvedőket, és rossz kondícióban lévőket egy-egy hirtelen frontbetörés jobban megviselheti. Sajnos az időjárást egyelőre nem tudjuk befolyásolni, tehát próbáljunk meg alkalmazkodni! Azok a cukorbetegek, akiket tapasztalataik alapján a fronthatások jobban megviselnek, kérjék ki kezelő- vagy gondozó orvosuk véleményét panaszaik csökkentésére. Általános tanácsként annyi adható, hogy igyekezzenek magukat a lehető legjobb testi és pszichés kondícióban tartani, és a panaszt okozó fronthatás esetén óvakodjanak a túlterhelésektől.

Dr. Strényer Ferenc (belgyógyász-kardiológus főorvos)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos merénylő Kabulban

Tovább olvasom