Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Az időjárás-előrejelzés állami monópólium lesz

Új törvény készül, ami növeli az állami szerepvállalást a meteorológia területén, hogy a meteorológiai szolgálat ne legyen kiszolgáltatva a piaci viszonyoknak - írja a hirado.hu.
Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kifejtette, hogy az időjárás-előrejelzés monopólium, nagyon szűk ugyanis az a kör, ami az időjárási adatokat pontosan mérni, értékelni, elemezni tudja, prognosztizálni tud belőle. Hatalmas műszaki felszerelés, számítógépes kapacitás, műholdas rendszerek szükségesek mindehhez, a pontos információ óriási érték - hangsúlyozta.

Az új törvény kimondja, hogy a meteorológiai adatok begyűjtése állami szerep, amit az állam finanszíroz, és nem támogatja, hogy magánmeteorológiai társaságok elemzéseket adjanak. Azokat a visszás helyzeteket is igyekszik kiküszöbölni a törvény, hogy a megszerzett adatok alapján a másod-, harmad-, sokadik közlés az elemzéseket eladhassa és magánhasznot termelhessen belőle. A magántársaságok ugyanis nem rendelkeznek saját mérőhálózattal, hiszen ennek hatalmasak a költségei. Nem véletlen, hogy a világ meteorológiai szolgálatai nemzetközi szervezetekbe tömörülnek. Magyarország is egymilliárd forint körüli összeget fizet éves tagdíjként egyetlen ilyen szervezetben való részvételért, azért, hogy megkapja a globális és európai szintű adatokat, amikből a Magyarországra vonatkozó előrejelzések elkészíthetők - írja a hirado.hu.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak jelenleg működési költségeinek felét kell saját erőből előteremtenie. Illés Zoltán kiemelte, a törvényi szabályozással arra törekszenek, hogy ezen a területen minél nagyobb legyen az állami szerepvállalás, és az OMSZ ne legyen kiszolgáltatva a piaci viszonyoknak, ne kelljen az információkat eladnia a bevételei növelése végett.

2009-ben az OMSZ már korlátozta az interneten korábban szabadon hozzáférhető meteorológiai radarképek és veszélyjezések felhasználási módját. Ezek az OMSZ honlapján, a www.met.hu portálon „a lakosság számára" továbbra is ingyenesen elérhetőek, de az „egyéb felhasználásuk" díjkötelessé vált, és linkelni sem szabad ezentúl engedély nélkül az OMSZ-honlapra.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Goldmund 2012. október 27. 12:33
  „Nem értem, az idokep vagy a többi, mit profitálna abból, ha az OMSZ mindenki számára nyilvános adatbázisából dolgozna (ha egyáltalán abból dolgozik).
  Mindegyik honlapon ingyen lehet nézni az időjárás-előrejelzéseket, és nyilván, ha az egyik kitalálná, hogy pénzt kér érte, a kutya sem fizetne érte, hanem más honlapokról tájékozódna.

  Én a következő honlapokról tájékozódom:

  www.met.hu (ez az OMSZ oldala)
  koponyeg.hu
  www.idokep.hu
  www.idojaras.hu
  www.metnet.hu
  és régebben még nézegettem a weather.yahoo.com oldalt is. Remélem, róluk azért már senki sem feltételezi, hogy az OMSZ adatbázisát használják. :-)))

  Mindegyiknek más az előnye, más a hiányossága. A legjobb bennük az, hogy EGYMÁSSAL (!!!) össze lehet vetni őket!
  Vagyis, ha mindegyik azt mondja, hogy szombaton erős lehűlés jön, akkor azt elhiszem. Ha az egyik azt mondja, hogy TÖBBFELÉ lesz eső, a másik azt, hogy HELYENKÉNT lesz eső, a harmadik azt, hogy mindenütt erősen felhős lesz az ég, és délnyugaton, nyugaton MÉG AKÁR EGY KEVÉS eső is várható, akkor ezeket összevetve kb. megsaccolom, Győrben mire számítsak.

  Egyébként én legtöbbre a hivatalos oldal térképes előrejelzéseit tartom, ahol óránként, ill. háromóránkénti rajzon mutatják hol, mekkora hőmérséklet, csapadék vagy szél várható. Tehát ezeket:
  http://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/modellek/ECMWF/
  http://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/modellek/WRF/
  http://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/modellek/AROME/

  Ilyen térképes előrejelzést tudok a www.idojaras.hu-n is, de az (legalábbis csapadék tekintetében) lényegesen megbízhatalanabb.
  Az idokep előnye, hogy 30 napra ad előrejelzést, ami, kellő óvatossággal, igenis használható. Ugyanígy a köpönyeg, az idojaras.hu kéthetes előrejelzései.

  Egyébként úgy gondolom, az adófizetők azért tartják fönn az OMSZ mérőhálózatát, hogy annak eredményei KÖZKINCSEK legyenek. Abból pdig bárki, bármilyen következtetést levonhat, eredményeit közéteheti, legfeljebb, ha nem szakember, akkor megbízhatatlan lesz és senki nem fogja komolyan venni. Pénzt érte nem tud kérni, amíg mindenki más (pl. maga az OMSZ is) ingyen hozzáférhetővé teszi az előrejelzéseit.”
 • 26. kmmk 2012. október 27. 10:04
  „néha_benézek_ha_marhaságot_látok
  Ebben a percben tortentek egy esemeny, mivel sok helyen esik az eso.Ami naluk nem uti meg a mercet. Hol van az idokep csodalatos radarjai? SEHOL. Az animaciojuk forrasakent az omsz-t jeloli meg. Errol van itt szo! Ennyit roluk.”
 • 25. embertelen 2012. október 27. 09:35
  „Az Orbán-rendszer már azonos a Kádár-rendszerrel, Orbán mindent államosítani akar. Jobboldalinak hazudják magukat, pedig ultra balosok, a sok narancsos választónak hazudtak, azok meg bevették a cumit. A Hír TV-ben, a napokban, az egyik fizetett meghivott hozzászóló politológus pedig azzal hülyiti a nagyérdemű narancsos nézőket, hogy milyen jó ez a jobboldali fidesz, mert már több baloldali intézkedése van, mint az mszpének volt. Jellemző, hogy ezek tényleg annyira hülyének nézik a választóikat, hogy azt hiszik, hogy azoknak nem esik le a tantusz?”
 • 24. kmmk 2012. október 27. 09:23
  „néha_benézek_ha_marhaságot_látok
  Mar megint a szemelyeskedes. Masra nem futtja?”
 • 23. néha_benézek_ha_marhaságot_látok 2012. október 27. 09:12
  „22. kmmk 2012.10.27. 09:03

  már megint a marhaságokat írod.
  Nem értem, ha nem tetszik az időkép, miért tapadsz rá?
  gondolom te a móóónika sót sem nézted :D”
 • 22. kmmk 2012. október 27. 09:03
  „néha_benézek_ha_marhaságot_látok

  "marhaságokat te írsz, jó sokat"
  Meg arra sem vetted a faradsagot, hogy leirjad miert.

  " meséld el, minek menjen a radar ha nem várható esemény? nézegeted az üres radar képet?
  Igen, ha esemény van akkor élőben látod az adatokat"
  Ok is leirtak, hogy baromi draga egy ilyen. Persze lehet ezzel jonni, csak rohejes. Definialjuk mar az esemeny fogalmat, te meteorologus.

  " amúgy meg döntse el a zállampolgár, melyik időjárás oldalt nézi, melyikben bízik meg, ne erőltessék rá azt az egyet
  4, vagy itt nem működik a versenyszellem?"
  Milyen versenyszellemrol beszelsz? Ezek a weboldalak, mind-mind az omsz adatokbol dolgoznak. Ok profitalnak belole. Akkor lenne verseny, ha semmifele omsz adatot nem hasznalnanak fel. Addig nem. Az omsz nelkul nem tudnak pontos es aktualis idojarasi adatokkal szolgalni. Mert barmennyire furcsa is, az amatorok altal bekuldott adatok - eleg sok esetben - nem fedik a valosagot, vagy nagyon lokalis helyre mutat. Fizessenek minden egyes adatert, amit az omsz-tol szednek, ez igy lenne korrekt.

  "narancsködös vagy te is"
  Tehat ha az idokepet szidom, akkor narancskodos vagyok. Ertem. Mond, ezt a fantasztikus marhasag megis honnan jot? Vagy talan te vagy az aki elfogult es aki nem ert egyet veled, az mar h...? Ismerem ezen kepzodmenyek mentalitasat. Sepregess a sajat hazad tajan. Az idokep sem olyan fantasztikus, mint ahogy az embereknek bemagyarazzak. Csak nyitott szemmel kene jarni. Baromi sok hibaja van, csak a kod miatt nem latjak.”
 • 21. miracle. 2012. október 27. 08:22
  „az egésszel csak azt tudják elérni, hogy megint röhögni fog rajtuk mindenki, hiszen legrosszabb esetben ezek után - legalábbis papíron - Szlovákiából fogják majd a magáncégek szolgáltatni a magyarországi előrejelzéseket is.

  Ennyi erővel egyébként is bármit is lehetne államosítani. Egyébként nyilvánvalóan ez is Orbánék célja: visszahozni a jó öreg szocializmust, kommunizmust, amiben mindent az állam irányít és felügyel, élén a Sosemhazudós Kedves Vezérrel.

  2006 augusztus 20-án egyedül az OMSz nem mondta meg előre órákkal, hogy baj lehet. Többiek igen. No comment...”
 • 20. néha_benézek_ha_marhaságot_látok 2012. október 27. 08:11
  „http://mentalisdeficit.blog.hu/2012/10/26/mar_aigner_szilardot_is_allamositjak?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2012_10_27&utm_campaign=index

  na kb erről van szó.

  röviden:
  Az üzenet mindössze annyi, hogy <moderálva> van az OMSZ, <moderálva> sem vesz tőle prognózist, mivel elérhető ugyanaz a minőség ingyen is. Tehát szüntessük meg az ingyeneseket, akkor majd a cégek kénytelenek lesznek újra az OMSZ-hez fordulni, kevesebb állami pénzt kell belenyomni.”
 • 19. néha_benézek_ha_marhaságot_látok 2012. október 27. 08:07
  „17. kmmk 2012.10.27. 00:12

  1, marhaságokat te írsz, jó sokat
  2, meséld el, minek menjen a radar ha nem várható esemény? nézegeted az üres radar képet?
  Igen, ha esemény van akkor élőben látod az adatokat
  3, amúgy meg döntse el a zállampolgár, melyik időjárás oldalt nézi, melyikben bízik meg, ne erőltessék rá azt az egyet
  4, vagy itt nem működik a versenyszellem?
  5, narancsködös vagy te is”
 • 18. néha_benézek_ha_marhaságot_látok 2012. október 27. 08:03
  „A helyzet az, hogy a technológiai fejlődés és az internet terjedése teljesen átalakította az időjárás-előrejelzések piacát az egész világon. Az interneten bárki elérheti azokat a modelleket, melyek az egész világra prognózisokat készítenek. Ingyen elérhetők a világ műholdképei, csakúgy, mint a csapadékhullást mutató radarképek. Aki egy kicsit érdeklődik e szakma iránt, rögtön dekódolni tudja a modelleket és ezek alapján el tud készíteni egy előrejelzést. Ami a mérőhálózatot illeti, egy nagyon profi és pontos hálózat fenntartása nyilván drága, de erre szinte már csak a statisztikakészítés miatt van szükség. Hőmérséklet, szél és csapadékmérésre szolgáló eszközök pár ezer forintért beszerezhetők, az amatőr időjárásos szájtokon maguk a júzerek küldik be az adatokat, s ezekből készülnek profi jelenidő-térképek.”
 • 17. kmmk 2012. október 27. 00:12
  „TBK!

  Legalabb ne beszelj marhasagokat. Van 8 radaruk, amit csak bizonyos esetekben kapcsolnak be, mert draga a fenntartasa. Vannak az amator megfigyelok, akik nagyon sokszor teves informaciot jelentenek. Aztan vannak ezek a masodperces merok, amik megint csak nem pontosak. Azt kesz. A tobbi adatot, vagyis a pontos informaciot meg az omsz-tol vannak. Segitsegukkel lehet megtudni az aktualis idojarast, mert az amatorokre nem lehet epiteni. Tehat, ezek a cegek, ha nem kapnak pontos adatokat az omsz-tol, akkor veguk. Olyan halozatot kiepiteni es uzemeltetni, mint az omsz-nek van, nagyon draga.
  Az idokep radar animacioja egy rossz vicc. A hoterkepuk, az amatorok jelenteseivel, pontoatlan, eleg sok anomalia van. Ez a profi szakember garda sem tudja megmondani meg par napra elore sem, hogy milyen ido lesz. Ilyen 30 napos elorejelzest, meg komoly szakembere nem csinal, mert pontosan tudja, hogy lehetetlen. Persze ezt is be lehet ugy csomagolni, hogy a nep kajalja. Tehat az idokepet nem kene isteni, mert nem az. Nagyon sok hibaja van, csak ezt az emberek nem akarjak eszrevenni, mert az omsz-t meg utaljak. A tortenet ennyi.”
 • 16. Sikloernyos 2012. október 26. 22:57
  „Az Idokepnek van sajat radar rendszere, amator allomasai, privat szemelyek automataival, es az autopalyasok is kuldenek be adatokat. Szoval azert nem csak az OMSZ adataibol dolgozik...
  Majd esetleg azt is megoldjak, hogy rajuk kuldik a Hirkozlesieket, hogy a radarjuk zavarja a wifit, mas radar rendszereket, a mami pacemakerjet, mittomen. Abszurdisztanban barmi lehetseges.”
 • 15. Lobbo71 2012. október 26. 21:54
  „Az időkép, a köpönyeg, stb. az OMSZ ingyenes adatait használják arra, hogy pénzt keressenek. Vagyis magáncégek keresnek pénzt az adófizetők által fenntartott állami szervezet adataival. Szerintetek ez így jó?”
 • 14. 49. 2012. október 26. 20:24
  „"A meteorológiai szolgálat ne legyen kiszolgáltatva a piaci viszonyoknak ", bőven elég, ha az időjárás szeszélyeinek van kiszolgáltatva.”
 • 13. netro 2012. október 26. 18:59
  „Látom sok az értetlen :D

  Itt az időkép reakciója erre: http://www.idokep.hu/hirek/sajtokozlemeny-2012-oktober-26

  Azt pedig illik tudni, hogy az omsz többször is kóklernek nevezte az időképesek csapatát. Ezen álláspontjuk szerintem jelenleg sem változott így gondolom a fidesz felé is így adagolták ezt be. Kétlem, hogy szoros köze lenne a fidesznek ahhoz, hogy mi van ezen törvénytervezetben. Inkább kérték fel az omsz ´elfogult´ csapatát ezen részletek és okok megírására”
 • 12. @.hu 2012. október 26. 18:53
  „Tessék mondani akkor legal?bb kinéznek majd az ablakon mielőtt közzé teszik a prognózisokat?”
 • 11. zsír.a.buli? 2012. október 26. 17:52
  „mi ez a sületlenség már megint?”
 • 10. TBK 2012. október 26. 17:08
  „8. Kftimi 2012.10.26. 12:16
  " csak fizetniük kell az OMSZ adataiért"
  Nagyon képben vagy látom, csak hogy tudd az időképnek saját technikái vannak, profibb mint az OMSz-nek
  már megint a narancsköd...

  http://www.idokep.hu/hirek/sajtokozlemeny-2012-oktober-26”
 • 9. Joebacsi70 2012. október 26. 13:35
  „8. Kftimi 2012.10.26. 12:16 7 gondolom az időkép is működhet tovább, csak fizetniük kell az OMSZ adataiért

  Oszt ki a bánat bizonyítja, hogy az adatokat tőlük vették át ? Szerintem felnézzett az égre, megnyálazta egyik találomra kiválasztott ujját, feltartotta a levegőbe, behunyta a szemét és elemezte az érzett és látott adatokat. Ezután pedig mond vagy ír valamit, valahova.
  Az én előrejelzésem szerint (körülnéztem, ujj megnyálaz, feltart, közben a burgenlandi regionális rádiót is hallgattam) ma késő délután, este felé erős hidegfront érkezik, holnap Magyarország nyugati részén csupán 1-6 Celsius fok várható, elszórtan eső, havaseső, néhol hózápor is előfordulhat. Sík területeken a hóréteg nem marad meg. Na, akkor most kell-e fizetnem az infoért esetleg szabálysértés, mert a gondolataimat megosztottam itt ?
  Na, erre varjál gombot.”
 • 8. Kftimi 2012. október 26. 12:16
  „7 gondolom az időkép is működhet tovább, csak fizetniük kell az OMSZ adataiért”
27 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltitkolta jövedelmét egy spiritiszta tévéműsor vezetője

Eddig már több mint három és fél millió forint adókülönbözetet és bírságot kellett megfizetnie egy… Tovább olvasom