Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 26°C Még több cikk.

Az idei a kisiskolák utolsó tanéve?

A módosított közoktatási törvény szeptemberi – fokozatos – bevezetésével ellehetetlenítik a kisiskolákat. A szakemberek szerint mind a felső évfolyamok létszámhatárainak megállapítása, mind a tanítók kötelező óraszámának növelése a bezárás vagy a beolvadás irányába mutat.
A közoktatási törvény szeptemberi életbe lépése után vizsgálni kell a hetedik és nyolcadik osztályok létszámát. A törvény szerint csak azok az osztályok tekinthetők indítottnak, amelyekben megvan a tizenöt tanuló.

Babót: megszűnés vagy beolvadás

Horváth József, a babóti iskola igazgatója elmondta: szeptembertől kezdve vizsgálni kell a hetedik és nyolcadik osztályok létszámát. Az intézményvezető sajnálattal jelentette ki, hogy bizony Babóton az előírt tizenöt helyett csak tizenhárom nyolcadikos és öt hetedikes tanulójuk van ebben a tanévben. Az igazgató szerint ha ez a tendencia folytatódik, 2008-tól csak tagintézményként működhet tovább a babóti iskola. Ez vélhetően azt jelenti, hogy a felsőt elviszik a környező nagyobb intézményekbe, várhatóan Kapuvárra.
„ Ha a tanulók létszáma nem rengeti meg az iskolák helyzetét, akkor még mindig itt a következő bomba, ez pedig a pedagógusok kötelező óraszámemelése.”
Az igazgató minden pedagógusnak elrendelhet két pluszórát fizetés nélkül. Ehhez még hozzáadódik jövő szeptemberben két kötelező óra, ami azt jelenti, hogy ugyanazon óraszámhoz egyre kevesebb pedagógusra lesz szükség. – Ez mindenképpen az elbocsátások felé mutat – jegyezte meg az igazgató. Hozzátette, véleménye szerint ez törvényes kizsákmányolásként is felfogható.

Osli: jövőre leépítés

– A jövőre bevezetendő plusz két kötelező óra mindenképpen a tantestület számának csökkentését vetíti előre – mondta az osli iskola nemrég kinevezett igazgatója, Harmath Lajosné. A pedagógusok már az elmúlt tanévben is térítésmentesen tartották a különböző szakköröket és tanulószobákat. Ha ehhez hozzátesznek még két kötelező órát, akkor jövőre a jelenlegi hétből vélhetően egy pedagógus fölösleges lesz Osliban.
Idén a három elsőssel együtt ötvenhárom tanulója van az intézménynek, ebből az összevont hetedik és nyolcadik osztályban tizenhárom. Ez a létszám nem elég az új törvény szerint, tehát bármennyire is az iskola megtartására törekszik a helyi önkormányzat, a következő években át kell gondolni az intézmény jövőjét. – Dalton-műhelyiskolaként működünk, de reményeim szerint a tanulólétszámunk is növekedhet a következő tanévben, amihez minden feltételünk biztosított – tette hozzá Harmath Lajosné.

Cirák: bizakodnak

A rossz hírek ellenére bizakodóan tekint a jövőbe Szűcs László, a ciráki iskola igazgatója. Az intézményben – idejárnak a ciráki és gyórói gyermekek is – a hat elsőssel együtt hetvenhárom tanuló kezdte meg a tanévet, ebből az összevont hetedik-nyolcadikban huszonegyen. Az iskolában tíz pedagógus tanít, a két ingyenes órát már két éve bevezették számukra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogy legyünk tökéletes barátnők?

Milyen figyelmes tőled, hogy nem emlékeztetsz állandóan a koromra! Bezzeg a bunkó kollégáim egy… Tovább olvasom