Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 18°C Még több cikk.

Az evangélikus egyház ellenzi az abortusztabletta engedélyezését

A Magyarországi Evangélikus Egyház ellenzi az orvosilag indokolatlan terhesség-megszakítást
A Magyarországi Evangélikus Egyház ellenzi az orvosilag indokolatlan terhesség-megszakítást, az abortusztabletta alkalmazása mindennek egy kémiai változata, amely lehetőség nem változtat sem az abortusz jogi szabályozásán, sem teológiai vagy etikai megítélésén.

Gáncs Péter elnök-püspök, valamint Fabiny Tamás és Szemerei János püspök az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményükben közölték, a tabletta magyarországi regisztrációja megtörtént ugyan, de forgalmazását a kormány nem akarja engedélyezni; abban az esetben ha a későbbiekben mégis bevezetnék, az egyház arra hívja fel a figyelmet: míg a leggyakrabban alkalmazott vákuumos módszer a várandósság 14. hetéig alkalmazható, az abortusztablettát csak a várandósság 7. hetéig lehet alkalmazni, ezért ez az időbeli "korlát" egyfajta kényszert jelenthet azoknak a nőknek, akik még bizonytalanok várandósságuk megszakítását illetően. Másfelől - szemben a sebészeti beavatkozással - a terhesség kémiai megszakítása több napig is eltarthat, mindez lélektanilag is megnehezíti a meghozott döntés feldolgozását.

Mint írták: fontosnak tartják, hogy várandósságuk idején a nők minél több szociális és lelki segítséget kapjanak, különösen akkor, ha a gyermekvállalás melletti döntés nehézséget jelent számukra.

A református egyház komolyan veszi a "válsághelyzetbe" került nők iránti felelősségét, ezért lelkipásztori odafigyeléssel mindenkor kész mellettük állni - hangsúlyozták.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár hétfőn, a Hír TV Rájátszás című műsorában jelentette ki, hogy Magyarországon nem kerül forgalomba az abortusztabletta.

A műsorban utalt arra: a készítmény regisztrálása nemzetközi kötelezettség volt, de a további eljárást tekintve az egyes tagállamok a saját hatáskörükben járnak el.

Szócska Miklós közölte: a szakértőkkel való korábbi egyeztetések során arra jutottak, hogy a készítmény gyakorlati alkalmazásának még az elvi lehetőségét is intézményi körülmények közé kell szorítani. Jelenleg viszont ellentétes jelzéseket kapnak, s mint kiemelte, a tabletta alkalmazása kapcsán olyan mértékű szakmai vita alakult ki, amely nem megnyugtató és nem rendezhető, ezért úgy döntöttek: a készítmény beszerzésére, egészségpénztár általi támogatására, forgalmazására nem fog sor kerülni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kompetenciamérés lesz az iskolákban május 30-án

Az idén május 30-án tartják az országos kompetenciamérést az iskolák 4., 6., 8 és 10. évfolyamán. Tovább olvasom