Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Az Európai Unió energiapolitikájáról tárgyaltak Brüsszelben

Brüsszelben sok minden kiszivárgott az úgynevezett energiapolitikai „Zöld könyvről", amely a közös uniós energiapolitika bázisa. Pillanatnyilag az Unió függősége a külső energiaforrásoktól 52 százalékos, de ha a jelenlegi trendek folytatódnak, 2030-ra háromnegyed részben a külső szállítók kénye-kedvének lesz kiszolgáltatva.
Vagyis, az energia egyszerre külpolitikai, biztonsági és gazdasági kérdés. A szerdán nyilvánosságra kerülő, úgynevezett Zöld könyvben az Európai Bizottság igyekszik fölvázolni egy valódi, közös uniós energiapolitika alapjait.

A testület vélhetően javasolja majd, hogy a tagállamok legalább két hónapra elegendő tartalék gázkészletekkel rendelkezzenek, amelyekből krízis esetén egymást ki tudnák segíteni. Egyes kiszivárogtatások szerint az is elképzelhető, hogy korlátoznák a gáz- és olajimportot, így ösztönözve a tagállamokat a takarékosságra és az alternatív technológiák alkalmazására. E tekintetben egyelőre csak vitát javasol a bizottság, hiszen mondjuk az atomenergiáról nagyon eltérő az egyes tagállamok véleménye.

A közös energiapolitika része lenne a monopol helyzetben lévő szolgáltatók pozíciójának gyengítése a korrekt verseny biztosításával, amely a fogyasztói árak csökkenését eredményezné. A szakértők az utolsó pillanatban is változtathatnak még a szövegen, amelyet szerdai ülésén hagy jóvá a bizottság, úgyhogy elképzelhető néhány meglepetés - mondta az egyik bizottsági szóvivő.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új műszer a női klinikának

Magánszemélyek és cégek adományaiból vásárolt a Szív a Szívért Alapítvány egy olyan műszert a női… Tovább olvasom