Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 9°C Még több cikk.

Az Európai Parlament büntetné a fájlcserét

Az Európa Parlament előre láthatólag ezen a héten tárgyal majd első alkalommal egy új törvénytervezetet, amely a korábbiaknál szigorúbb fellépést írhat elő a tagállamok számára a szerzői jogok védelmével kapcsolatosan.
Ha a tervezet eredeti formájában elfogadásra kerül, úgy az EU tagállamaiban az otthoni zeneletöltők is akár több éves börtönbüntetésre számíthatnak.

Az egyértelműen a zeneipar lobbizásának köszönhető javaslat a korábbi, kizárólag a kereskedelmi célú másolást és terjesztést büntető szabályozással szemben a fájlcserélő hálózatokon történő digitális zeneletöltést is szankcionálná. Az új javaslat ezek mellett komoly büntetőjogi felelősséget helyezne az Internet-szolgáltatókra is, akik kötelesek lennének ügyfeleik forgalmának folyamatos figyelésére, és a feltehetőleg illegális zeneletöltők adatainak kiadására.

A tervezettel kapcsolatosan több jogi szakértő és fogyasztóvédelmi szervezet is heves tiltakozását fejezte ki, akik szerint elfogadhatatlan, hogy a szervezett bűnözésben résztvevő elemekkel egy szinten kezeljék az otthoni fogyasztókat. "Félünk, hogy a jelenlegi tervezet lehetővé tenné, hogy a otthoni fogyasztókat ugyanolyan keményen büntessék meg, mint azokat a személyeket, akik milliószámra árulják a másolt CD-ket. Nem értjük, hogy egyáltalán miért kell az Internetről magáncélra letöltő fogyasztókat megbüntetni", írja közleményében az Európai Fogyasztók Irodája közleményében.

Az eredeti tervek szerint a javaslatról az Európa Parlament legkorábban február végén szavazhat majd, ám mivel éles viták várhatók a témában, ezért a döntés valószínűleg későbbre tolódik majd.

prog.hu
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékony bál a kis Hiltonban

Nem hivalkodó, de mégis elegáns – ez volt a véleménye az Első Győri Lions Club tagjainak a… Tovább olvasom