Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Az európai irodalom egy éjszakára Budapestre költözik

Az Európai Irodalom Éjszakáján 18 ország 18 írójának 18 művével ismerkedhetnek meg a látogatók 18 különböző helyszínen a Belvárosban.
A Margó – Városi Irodalmi Fesztivál harmadik napján, szombaton az európai irodalom egy éjszakára Budapestre költözik az EUNIC (Európai Kulturális Intézetek Hálózata), az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és 18 európai kulturális intézet szervezésében.

Az Európai Irodalom Éjszakáján 18 ország 18 írójának 18 művével ismerkedhetnek meg a látogatók 18 különböző helyszínen a Belvárosban, így például az OSA Archívumban, a Design Terminálon, a Brody House-ban, a Marriott Hotelben vagy Gerber Pál festő műtermében a TÁP Színház művészeinek fölolvasásában este 7 és 11 óra között.

Petra Nagyová-Dzengerová sikeres bestseller író, Pozsony alpolgármestere, öt regénye jelent meg eddig Szlovákiában, 30 éves és a Nézz magadra! című regényét a 83. Ünnepi Könyvhétre adta ki az Ulpius-ház kiadó. Ebből a könyvből maga ad elő az ELTE BTK tanácstermében, a Múzeum körúton.

Kőrösi Zoltán, a Magyar Íróválogatott tagja könyvhétre megjelent Az Utolsó Meccs - történetek a titkos magyar focikönyvből című kötete a Kalligram Kiadónál jelent meg Burger Barna fotóival és az ELTE BTK Campusán olvasnak fel belőle.

Niccolo Ammaniti olasz író könyveit 44 nyelvre fordították le, az Én és te című munkáját idén adta ki az Európa Kiadó és az Olasz Kultúrintézetben olvasnak fel belőle.

Ian McEwan Booker-díjas brit novellista Szombat című kötetéből, amelyet az Ulpius-ház gondozott, hallhatnak részleteket azok, akik elmennek a Brody Hause-ba.

Urs Widmer svájci író, aki a frankfurti Suhrkamp kiadó szerkesztője is volt és Top Dogs című színdarabját most is játssza a budapesti Katona József Színház, A kék szifon című könyvéből a Múzeum Antikváriumban olvasnak fel.

Az idei európai könyves seregszemlére adta ki a budapesti Észt Intézet a Pluralica kiadóval közösen Mehis Heinsaar észt költő, novellista Breviáriumát, amelyből a Csendes Társ vendéglőben hallhatók részletek.

Portugália hangja szólal meg Rui Cardoso Martins írásából, az És ha nagyon meg szeretnék halni címűből - amelyet az Európa Kiadó gondozott - az Ybl palotában.

Andrei Makin orosz születésű híres francia író Az ismeretlen című könyvéből - amelyet az Ab Ovo gondozott - a Belvárosi plébániatemplom előtt, a Március 15. téren levő forgószékeknél hallhatnak részleteket.

A Blue River Pub állóhajón Toine Heijmans holland újságíró a vitorlázás szerelmese és első regénye, A tengeren című hatalmas siker volt, idén magyarul is megjelent és most felolvasást is tartanak belőle.

Daniel Glattauer osztrák újságíró,a Die Presse és a Der Standard tudósítója a 2006-ban megjelent Gyógyír északi szélre című regényével az osztrák és a német könyvpiac utóbbi évek nagy sikerét könyvelhette el. Színpadi változatát bemutatták a Belvárosi Színházban és most a könyv folytatásából, A hetedik hullámból - amelyet a Park Kiadó gondozott - hallhatnak részleteket a Marriott Hotel teraszán.

Gabriela Adamesteanut, a román irodalom "nagyasszonyát" a budapestiek személyesen is ismerhetik, mert részt vett 2009-ben a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. Elveszett délelőtt című regénye, amely szinte átfogja a 20. század romániai történelmét, és amelyből színdarab is készült, bemutatta a bukaresti Bulandra Színház, olvasnak fel részleteket a Fruccola bárban, a Kristóf téren.

Jenny Erpenbeck németországi író Gerber Pál festőművész műtermében találkozik olvasóival.

Elina Hirvonen finn író, dokumentumfilm rendező a tengődő utcagyerekekről írt Legtávolabb a haláltól című regényéből hallhatók részletek az Erzsébet téri játszótéren. A könyvet a Magvető Kiadó gondozta.

Trisse Gejl dán író Pátriárka című, a L'Harmattan Kiadónál megjelent sikeres regényéből halhatók részletek az Erzsébet téri Hybridart Design Shop-ban.

Erlend Loe, az egyik legnépszerűbb norvég író Vegyesbolti csendes napok című, a Scolar Kiadónál megjelent regényéből a Design Terminálon olvasnak fel.

Andrzej Stasiuk az egyik legsikeresebb, nemzetközileg is elismert lengyel író. Taksim című, a Magvető Kiadónál megjelent regényéből a Retrock kávézóban hallhatnak részleteket.

Jáchym Topol cseh író, aki underground zenekarok tagja volt a 80-as években, majd a Szolidaritás mozgalomnak csempészett szamizdatot, ezért börtönbüntetést is kapott. A Kalligram Kiadó gondozásában megjelent Az ördög műhelye című regényéből olvasnak fel részleteket az OSA Archívumban.

Mario Vargas Llosa irodalmi Nobel-díjas perui író A zöld palota (Európa) és Ernesto Sabato argentin író Az alagút (Európa) című regényéből olvasnak fel a Thália Café-ban.

Az Európai Irodalom Éjszakáját záró zenés rendezvényt az Akvárium Klubban tartják 23 órától - közölte az MTI-vel az egyik szervező, a budapesti Cseh Centrum.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pelczné: az élet védelme mindenek felett áll

A vita nem az abortuszról, hanem egy tabletta bevezetéséről szól - véli a az MSZP elnökségi tagja. Tovább olvasom