Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Az európai film fekete napja

Tragikus dátumként vonul be a filmtörténetbe július 30-a. Egyazon napon hunyt el az európai mozi két, talán legnagyobb alakja: Ingmar Bergman és Michelangelo Antonioni filmrendező. Pályafutásukra emlékezve utánajártunk, Szegeden hol lelhetjük fel a mozgókép mestereinek nehezen hozzáférhető műveit.
A filmvilág fekete napként jegyzi majd július 30-át. Két világhírű rendező, a svéd mozi legjelentősebb alakja, Ingmar Bergman és az olasz filmfenomén, Michelangelo Antonioni egyazon napon távozott az élők sorából. De nem csak haláluk dátuma egyezik, pályájukon is felfedezhetünk párhuzamokat: mindketten az ötvenes években aratták első sikereiket, a hatvanas években csiszolták tökélyre stílusukat, majd a nyolcvanas évek közepén vonultak vissza a mozifilmek világától.

Lelkek feltárója

– Megrendítően szívbemarkoló, hogy a két óriás egy napon halt meg. Ennél jobbat rendezni sem lehetett volna! – mondta Erdélyi Ágnes, a szegedi Grand Café Mozi és Kávézó munkatársa. A szegedi artmozi gyakran vetíti a két művész filmjeit.

Kettejük közül Ingmar Bergman volt a fiatalabb: 89 évet élt. Bergman színházi rendezőként kezdte pályáját, színdarabokat írt, és filmjei forgatókönyveit is önállóan jegyezte. Az áttörést az 1957-es A hetedik pecsét hozta meg számára. A hatvanas évek elején alkotta meg az őt híressé tevő magánytrilógiát, melynek középső darabját, az Úrvacsorát tartotta legjobban sikerült filmjének. A későbbiekben olyan filmtörténeti mérföldköveket jegyzett, mint a Persona és a Suttogások és sikolyok, melyekben a nők közti bonyolult viszonyokat mutatta be. A Personában egy híres színésznő és az ápolónője közti kapcsolatot ábrázolja. Azt a folyamatot mutatja meg, ahogy a két nő fokozatosan eltávolodik egymástól, miközben igyekszik érzelmileg megnyomorítani a másikat.

Bergman az 1982-es Fanny és Alexanderrel visszavonult a mozi világától, de a tévé és a színház megmaradt örök szerelmének. Az 1973-as Jelenetek egy házasságból című filmjének televíziós folytatása, a 2003-as Saraband volt a mester hattyúdala. Bergman nagy hatást gyakorolt az európai filmművészetre. Filmjeiben sokáig időzött szereplői arcán, a lélek apró rezdüléseit próbálta feltárni.

Az olasz film megújítója

Michelangelo Antonioni filmkritikusként kezdte pályáját, majd forgatókönyvíróként került közelebbi kapcsolatba a mozi világával. 1957 hozta meg számára is az igazi sikert A kiáltással. Az 1960-as évek elején készítette el tetralógiaként is emlegetett női filmjeit. Ennek nyitódarabját, A kalandot 1960-ban a Cannes-i Filmfesztiválon kifütyülték, mert nem értették Antonioni új filmnyelvét, a rendező ugyanis a cselekménnyel szemben a hangsúlyt az emberi kapcsolatokra és az érzelmekre helyezte. Ennek ellenére a zsűri különdíjával távozott. Angliában forgatta legjelentősebb filmjét: a Nagyítást. A film középpontjában egy felkapott divatfotós áll, aki egyik felvételén egy gyilkosság nyomaira bukkan. Ez a film már kiérdemelte Cannes-ban az Arany Pálmát.

In memoriam

Egy-egy filmmel tiszteleg a filmtörténet hétfőn elhunyt legendás alakjai előtt a Magyar televízió. Ingmar Bergman svéd rendező Suttogások és sikolyok című filmdrámája tegnap volt látható; az olasz mester, Michelangelo Antonioni Nagyítás című filmjét pedig ma 23.15-től sugározza az m1. A Duna Televízió vasárnaptól kezdve Ingmar Bergman 11 filmjét tűzi műsorára. Holnap este 21.20-kor a világhírű svéd rendező utolsó alkotását, a 2003-ban készült Sarabandot láthatjuk. 
Fontos filmje az 1975-ös Foglalkozása: riporter, melyben az akkor már világsztár Jack Nicholson játszotta a főszerepet. 1985-ben szélütés érte Antonionit, amelynek következtében részlegesen lebénult, valamint megnémult. Ezután már csak ritkán rendezett. Az 1995-ös Túl a felhőkönt Wim Wenders segítségével forgatta le, utolsó rendezése a 2004-es Eros című antológia egyik rövidfilmje volt – ezek azonban nem tartoznak jelentős munkái közé. Csaknem 95 évesen hunyt el Rómában, alig néhány órával követte Bergmant.

Életműtöredékek Szegeden

– Ez a szomorú esemény talán ráirányítja a figyelmet arra, hogy hazánkban a két mester életművének csak töredékéhez lehet hozzáférni – mondta Erdélyi Ágnes. A Grand Café mindkét rendezőről szeretne méltóképpen megemlékezni, de csak azon filmjeiket vetítik majd, amelyek megtalálhatók a Nemzeti Filmarchívumban. Bergmantól A hetedik pecsét, a Szűzforrás és a Persona egyébként is szinte minden évben szerepel a Grand Café műsorán. Érdemes ezeket elcsípni, ugyanis a szegedi videotékák kínálata szegényes: a két rendezőnek legfeljebb egy-két, de általában egyetlen filmje sem kölcsönözhető. A Belvárosi mozi videofilm-kínálatában és a Somogyi-könyvtárban viszont olyan igazi kuriózumokat találhatunk tőlük, amikhez jelenleg nem nagyon lehet máshol hozzájutni, ilyenek például Antonioni Napfogyatkozása vagy Bergman A varázsfuvolája. A szegedi Media Marktban a héten megnőtt az érdeklődés Antonioni és Bergman filmjei iránt, ezért mindkettőjük itthoni forgalmazásban levő filmjeiből rendeltek, köztük Bergman trilógiájából és a Foglalkozása: riporterből is.

Rendezők a mesterekről

Nagyra becsülte a közönség elérését, a számukra elmondott történeteket, és nem tartotta sokra a csak sznobok és esztéták által érthető történeteket – jellemezte Ingmar Bergmant Szabó István filmrendező az MTI-nek. A két rendező jól ismerte egymást. Képi világában iskolát teremtett az emberi arcoknak a végsőkig való feltárásában, és mindenkinél kendőzetlenebbül mutatta be a lélek rejtett titkait, frusztrációit.

Gaál István rendező, aki találkozott is Michelangelo Antonionival azért becsüli nagyra az olasz mestert, mert szembe mert szállni korának trendjével és a filmművészetben következetesen a maga útját járta, majd sikerével bizonyította, hogy neki volt igaza. Művészetét a látvány kötötte le, ezt próbálta meg filmjeiben megfejteni; a maga választott útján indult egy olyan csapás felé, amely végtelenül veszélyes, szirtes és göröngyös út volt. 


Dunai Tamás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 08.02.

Tovább olvasom