Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Az Európai Bizottság támogatja az idősek foglalkoztatását

Az Európai Bizottság szerint a korai nyugdíjazás támogatása helyett sokkal inkább az idősebb munkaerő foglalkoztatását kellene szorgalmazni, ez megoldást jelenthetne a munkaerőhiányra és a lakosság elöregedésével együtt járó gondokra is.
Brüsszel politikaformálóit aggasztja a szakemberhiány várható hatása a gazdasági növekedésre, illetve az elöregedés és a születések alacsony száma miatt csökkenő lakossági létszám hatása a közpénzügyekre. Vladimír Spidla munkaügyi biztos az ötvenévesnél idősebb dolgozókban rejlő potenciál kihasználását sürgeti.

„A cégek nem tesznek eleget idősebb alkalmazottaikért. Jobban kellene integrálniuk őket, és fel kellene használniuk tapasztalatukat" - fejtette ki a biztos a Die Welt című napilapnak, ugyanakkor sürgette az európai cégeket és kormányokat, hogy a világpiaci kihívásokkal szemben az újításra, ne pedig a protekcionizmusra helyezzék a hangsúlyt. „A ruházat terén nem konkurálhatunk Kínával, de a környezetvédelmi technológia és az Airbus terén igen" - példálózott Spidla.

A munkaügyi biztos összehangolt migrációs és integrációs politikát sürget, a bizottság rövidesen javaslattal is előáll azzal kapcsolatban, hogy miként lehetne ellensúlyozni az európai lakosság számbeli csökkenését. Vladimír Spidla szerint a bevándorlók nélkül a gazdasági növekedés veszélyben van, hiszen a baby boom generáció 2030-ig nyugdíjba vonul, ami a munkaképes korú lakosság létszámának 21 milliós csökkenésével jár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 09.12.

Tovább olvasom