Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Az Európai Bizottság kivágatná a szőlőtőkék jelentős részét

Több uniós bortermelő ország, köztük Magyarország sem támogatja jelenlegi formájában az Európai Bizottság által előterjesztett radikális borpiaci reformtervezetet. Az európai borfelesleg és a piacvesztés miatt a testület kivágatná az európai szőlőtőkék jelentős részét, Magyarország azonban nem ezt tartja az elsődleges feladatnak.
A várakozásoknak megfelelően elutasították a nagy európai bortermelő államok az Európai Bizottság borpiaci reformtervezetét.

Az évről évre felhalmozódó borfelesleg miatt, amely annak is "köszönhető", hogy a harmadik világ borai egyre nagyobb teret nyernek a borpiacon, a testület radikális szőlőtőke-kivágást szeretne - mondta az InfoRádiónak Gyévai Zoltán brüsszeli újságíró, a BruxInfo munkatársa.

Mint mondta, a testület csaknem 400 ezer hektárral, azaz 12 százalékkal csökkentené a termőterületek nagyságát. Ez főleg a kistermelőket érintené, akiket anyagi támogatással ösztönöznének arra, hogy vágják ki szőlőtőkéiket.

A nagy bortermelők: Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Portugália a hagyományos bortermelés folytatásában érdekelt, és Magyarország is csak feltételekkel támogatná a kivágásokat.

Ficsor Ádám, az agrártárca szakállamtitkára az agrárminiszterek keddi ülése után azt mondta, elfogadhatatlan, hogy az unió a tőkekivágást tartja a problémák legjobb kezelési módjának.

Vita van a bortermelő országok között a hozzáadott cukor kérdésében is. Magyarország számára például kifejezetten káros lehet a bizottság javaslata, amely megtiltaná, hogy a termelők cukorral növeljék a bor alkoholtartalmát.

Az unió adatai szerint a 25 európai állam közössége termeli évente a legtöbb bort a világon. Ez jelenleg mintegy 180 millió hektoliter évente. A borfogyasztás is az unióban a legnagyobb a világon.

Ugyanakkor az elmúlt tíz évben az unió borbehozatala évente 10 százalékkal emelkedett, miközben kivitele ennél lassabban nőtt.

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy amennyiben a jelenlegi tendenciák folytatódnak, úgy az unió bortúltermelésének mértéke az évtized végére, a jövő évtized elejére elérheti az éves bortermelés 15 százalékát.

A kivágás finanszírozására 2,4-2,5 milliárd eurót szánna a közösség. Ez hektáronként mintegy 8 ezer eurós kivágási támogatást jelentene azoknak, akik hajlandók szőlőtermelésüket felszámolni.

Amennyiben a tervezett szőlőkivágás teljes egészében megvalósul, úgy a jelenlegi 3,4 millió hektáros termőterület 3 millió hektárra csökken.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz meleg időben vezetni?

Tovább olvasom