Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Az Európa Tanács jelentése az amerikai titkos börtöneiről

A Financial Times európai kiadása átfogó írást szentelt a Tanács szerdai jelentésének, amely az amerikai titkosszolgálatok európai viselt dolgairól készült jelentést ismertette. Néhány hónapja jelentek meg hírek arról, hogy a CIA több európai országban törvénysértő módon tartott foglyokat, illetve kínozta őket.
A 46 európai országot tömörítő Európa Tanács már hónapok óta vizsgálódik az úgynevezett CIA-börtönök ügyében. Egyes, és alapvetően amerikai sajtóhírek szerint ugyanis az amerikai titkosszolgálatok által elfogott terroristagyanús személyeket európai börtönökben vetettek alá kínvallatásnak. Márpedig a kínvallatást szigorúan tiltja az emberi jogok európai konvenciója, amely az Európa Tanács egyik alapdokumentuma.

A Financial Times kontinentális kiadásában részletesen idézte Terry Davist, a szervezet főtitkárát, aki különösen élesen bírálta Lengyelországot és Olaszországot, mivel Róma és Varsó egyszerűen nem adott választ az Európa Tanács vizsgálóbizottságának kérdéseire. Ugyanakkor kiemelten pozitívan nyilatkozott Magyarország alapos és részletes válaszairól, amelyek alapján kizárható Magyarország érintettsége.

A brit lap megemlíti, hogy a kontinens lényegében szabad vadászterület a külföldi titkosszolgálatok számára, kivéve Magyarországot, idézi a Financial Times Terry Davist, ahol az Európa Tanács tagállamai közül egyedül, törvény garantálja a külföldi titkosszolgálatok ténykedésének ellenőrzését.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rómaiak nyomában

Győr. A rómaiak nyomában címmel nyílik kiállítás ma délután fél ötkor Győrött, a Xántus János Múzeum… Tovább olvasom