Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Az EU kezelné a Romániának szánt pénzösszegeket

Tűrőképességének határához érkezett az Európai Unió: Brüsszelben azt fontolgatják, hogy esetleg közvetlenül a Bizottság veszi át a Romániának szánt pénzösszegek kezelését. A legsúlyosabb a helyzet az ifjúsági programok terén, amelyek támogatását az észlelt szabálytalanságok miatt fel is függesztették.
2007-től kezdődően évente négymilliárd euróval támogatna az Európai Unió különféle romániai programokat, ám a pénzalapok kezelését illetően Brüsszel nem bízik a románokban - írja a Cotidianul című bukaresti lapra hivatkozva az euractiv.ro.

A napokban jelentették be, hogy egymillió eurót visszakér Romániától az Európai Bizottság. A pénzt ifjúsági programokra szánták, ám az összegek előírásszerű elköltését Bukarest nem tudja megfelelően igazolni. Román részről viszont azt mondják, hogy az Európai Bizottságnak kellene még mintegy 2,5 millió eurót fizetnie a 2003-2005-ös, Brüsszel által elfogadott ifjúsági programok finanszírozására.

A Bizottság illetékes intézménye, nem csak a megítélt pénzek hiányos elszámolását kifogásolja, hanem azt is felrója Bukarestnek, hogy még csak nem megfelelő magyarázattal sem szolgál.

Ebben az évben negyven vizsgálatot végeztek az EU-pénzek romániai felhasználása ügyében, s 27 külföldi támogatású program esetében találtak szabálytalanságokat. Az ellenőrzések a PHARE, az ISPA, a SAPARD, a Leonardo da Vinci, a Youth és a LIFE programokra terjedtek ki. A legtöbb rendellenességet a PHARE (15 eset), a Leonardo da Vinci (4 eset) és a SAPARD (3 eset) programoknál regisztrálták. A feltárt jogsértéseket a hatóságok vizsgálják tovább.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megrohanták a bevándorlók az olasz partokat

Mintegy négyszáz illegális bevándorló kötött ki a dél-olasz partokon. Az egyik kis hajó felborult a… Tovább olvasom