Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Az EU a békefenntartásban

A fegyverszünet óta a világ keletre figyel, a legfőbb kérdés a tárgyaló-

asztalnál a fegyverkezés, melynek megakadályozására elsősorban meg kellene erősíteni a határellenőrzést.
Az ENSZ reményei szerint 10–15 napon belül 3000–3500 békefenntartó érkezik a dél-libanoni térségbe, ahol egy hónapon át heves harcok zajlottak az izraeli haderő katonái és a Hezbollah síita szervezet fegyveresei között. Ez lenne az az ideális létszám, amely révén meg lehetne erősíteni a hétfőn érvénybe lépett tűzszünetet, és biztosítani lehetne a nyugalmat. Az ENSZ összesen 15 ezer katonát szándékszik a térségbe vezényelni, és várhatóan körülbelül ugyanennyi libanoni katona is részt vesz majd a békefenntartásban. Az

Európai Unió 25 tagállama közül 12 készségét jelezte arra szerdán Brüsszelben, hogy részt vegyen egy Libanonba telepítendő ENSZ-

erőben. – A libanoni fegyverembargó érvényesítéséről kíván tárgyalni New Yorkban Kofi Annan ENSZ-főtitkárral Cipi Livni izraeli külügyminiszter.

A zárlat feloldásáról

Libanon légi, tengeri és szárazföldi blokádjának feloldására szólította fel Izraelt szerdán Philippe Douste-Blazy francia külügyminiszter. „A zárlat feloldását kérjük az izraeli hatóságoktól, mivel annak fenntartása értelmét vesztette az ENSZ tűzszüneti tervével, megszüntetése pedig fontos az újjáépítéshez és a gazdasági élet újjáélesztéséhez” – jelentette ki a francia diplomácia vezetője. Felszólította a libanoni kormányt is: szigorítsa a határátkelők ellenőrzését és hozza meg a szükséges intézkedéseket, hogy ne juthassanak be fegyverek az országba.

Kitérő válasz

A Hezbollah síita szervezet segíti a libanoni hadsereg Dél-Libanonba telepítését, de nem távozik a térségből – jelentette ki Nabíl Kauk, a síita Hezbollah dél-libanoni vezetője, s megkerülte a szervezet leszerelésére vonatkozó kérdést. Szerdai sajtóértekezletén Kauk azt hangoztatta, hogy a Hezbollah népi mozgalom. „A Dél-Libanonban élők ragaszkodnak földjükhöz, dacolva minden veszéllyel és a cionista ellenség figyelmeztetései ellenére sietnek oda vissza” – tette hozzá. Kauk megtagadta az egyenes választ a Hezbollah fegyvereit illető kérdésre, s csak annyit mondott, hogy a szervezetnek nincsenek állandó támaszpontjai.

Szélsőségesekkel az elnök

Izrael szerint a közel-keleti „szélsőséges elemek mögé sorakozott fel teljesen” a szíriai elnök, aki keddi damaszkuszi beszédében nagyon kemény szavakkal támadta Izraelt és védelmébe vette a Hezbollahot. A szerdai libanoni sajtó „gyilkosságra való felhívásként” értékelte Bassár el-Aszad Libanonra vonatkozó kijelentéseit. Az izraeli külügyminisztérium szóvivője szerint a szíriai vezető az Iránt, a Hezbollah síita libanoni szervezetet és a két palesztin iszlámista mozgalmat, a palesztin területeken kormányon lévő Hamászt, valamint az Iszlám Dzsihádot magába foglaló „szélsőséges táborhoz” csatlakozott. „Amíg Szíria ennek a tengelynek a részét alkotja, egyetlen józan ember sem tekintheti az országot a béketáborhoz tartozónak” – jelentette ki a szóvivő. (mti)

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra a téren a busz

Győr. Mától újra a Korányi Frigyes téren közlekednek a 2-es és a 23-as helyi autóbuszjáratok. Tovább olvasom