Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Az EU-t aggasztja a magyar költségvetési helyzet

Az Európai Bizottság első ránézésre a helyes irányba tett lépésnek tekinti a magyar kormány által a múlt hét végén bejelentett intézkedéseket, üdvözli az átláthatóságra törekvést is, de aggasztja, hogy a legfrissebb közlések szerint a költségvetési helyzet rosszabb a vártnál.
"A magyar államháztartás helyzete, úgy tűnik, hogy rosszabb, mint azt korábban, a májusi gazdasági előrejelzésben gondoltuk, amikor 6,5 százalékos hiányt jósoltunk" - közölte Amelia Torres pénzügyi szóvivő. A kormány maga 8 százalék körülire becsüli immár az idei deficitet.

A most bejelentett intézkedések ugyanakkor a helyes irányba mutatnak a hiány megfékezésének tekintetében - tette hozzá Joaquín Almunia gazdasági és pénzügyi biztos munkatársa, megismételve azt a hétfői közlését is, hogy érdemben, hivatalosan a testület csak ősszel, a módosított konvergenciaprogram kézhez vétele után tudja értékelni az új lépéseket. Emlékeztetett arra, hogy a kabinetnek szeptember 1-jéig kell eljuttatnia a bizottsághoz a módosított programot, amelyet a bizottság, majd az EU-tagállamok pénzügyminiszterei is értékelnek.

A "pozitív oldalon" üdvözölte a szóvivő azt is, hogy a kormány nagyobb átláthatóságot igyekszik teremteni az államháztartás helyzetét illetően, benne a hiány valós mértékének elismerésével. Az államháztartás konszolidációjához bizonyosan többéves programra van szükség - szögezte le.

Az Európai Bizottság több ízben figyelmeztette Magyarországot, hogy államháztartási deficitje túl magas, ráadásul a saját konvergenciaprogramjában szereplő célokat sem tudja betartani. Emiatt Brüsszel úgy értékelte, hogy veszélyben van a 2010-es euróbevezetés lehetősége. A megvalósítás biztosabbá tétele érdekében kérte a testület - és annak nyomán a tagországok - azt, hogy Budapest módosítson programján.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Svédország legyőzte Paraguayt

Svédország nagy nehézségek árán legyőzte Paraguay együttesét a Világbajnokság B-csoportjában. Tovább olvasom