Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Az EU-csatlakozás kiszámíthatóbbá teszi az ingatlanpiacot

A csatlakozás után két, egymástól különböző hatásra Lehet számítarti. Rövid távon áremelkedéssel csak a belvárosban lehet számolni. Hosszú távon, a csatlakozás után. 5-10 éven belül jelentős szerkezeti átalakulás várható a magyar irgatlanpiacon.

A rövid távú áremelkedés csak a legfrekventáltabb városrészeket érinti, mert befektetői szempontból leginkább a kiemelt városrészek érdekesek. Mivel a kínálat nem bővül, a kereslet növekedése áremelkedéshez vezet.

A tulajdonosok ugyancsak pozitív elvárásokat támasztanak, ami szintén az árak emelkedésével jár. A változás tehát csak a belvárosra koncentrálódik. Az ingatlanok árának lassú emelkedése - függően a lakás pontos helyétől - már körülbelül fél éve tart, mértéke 10-25 százalék közé esik. Ez az áremelkedés azonban valósz(nuleg hamarosan tetozik. A rövid távú hatással kapcsolatban mindenképpen szeretném hangsúlyozni,hogy nem áll mögötte valós gazdasági teljesítmény, kizárólag a várakozások hajtják fel az árakat.

Nagyjából 5-10 éven belül kezdjük majd érezni a csatlakozás következményeit a fővárosban, illetve az egész országban. Ekkor már nem csak a belvárosi lakások ára emelkedhet, mert addigra komplex gazdasági változások mennek végbe, amivel együtt a magyarországi ingatlanpiac szerkezete is átalakul. Az elso ok az, hogy az uniós csatlakozással a fizetések reálértéke fokozatosan növekszik, ami az átlagos árszínvonal-emelkedéssel együtt az ingatlanok árainak emelkedését is maga után vonja.

A második, talán még fontosabb ok az, hogy átalakul a hitelrendszer. Az EU-országok banki kamataihoz hasonlóan nálunk is alacsonyabbak lesznek a kamatok. A felveheto hitel összege manapság alig haladja meg a lakás valós értékének 50 százalékát. Az EU-ban az ingatlanokra felvehető hitel nagysága az ingatlan 70-80, sőt 90 százalékát is elérheti. Nálunk a lakáshitelezés még gyerekcipoben jár, de a gazdasági átalakulás során a pénzintézetek is egyre nagyobb mértékben hitelezik meg a lakásvásárlást.

A harmadik, ugyancsak nem elhanyagolható ok az, hogy jelentos változásokon megy keresztül a lakáskiadás is. A nemzetközi munkaero-beáramlás megnövekedése miatt rengeteg kiadó lakásra lesz szükség.

Róder Miklós International Duna House Kft.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogdíjak, avagy a zenefelhasználás ára

Sokakat meglep, hogy a kávéházak, panziók, üzletek működtetőinek azért is fizetniük kell, hogy szól… Tovább olvasom