Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Az ételkészítési technológiák és vitaminok

"A Parkinson-kór diétás vonatkozásai" rovatunk soron következő, harmadik része.

Az ételkészítési technológiák közül használhatóak például a rántás (kevés olajjal), habarás (sovány tejföllel vagy kefirrel, joghurttal, tejjel), főzés, párolás, sütés (teflonedényben, kevés zsiradékkal, sütőzacskóban, alufóliában stb.).

Ha bizonytalan abban, hogy az ön vagy hozzátartozója által szedett Parkinson-kór elleni gyógyszer milyen hatóanyagot tartalmaz, információért forduljon bizalommal a kezelőorvoshoz.

Savas közeg

A savas környezetben eltöltött hosszú idő (pl. paradicsomos étel, nagy mennyiségű savanyúság, 100%-os gyümölcslé, limonádé fogyasztása) szintén kedvezőtlenül hat a gyógyszerekre, ronthatja a hatásukat, ezért ezeket sem célszerű fogyasztani abban az időtartományban, amikor az étel befolyásolná a gyógyszer hatóanyagának felszívódását.

Rontja a hatásfokot

A vitaminok bevitele általában véve nem korlátozott, kivéve a B6-vitamint (Piridoxin), amely fokozza a levodopa perifériás átalakulását, és így rontja a gyógyszer hatásfokát, ezért a B6-vitamin szedése Parkinson-kóros beteg esetén erősen ellenjavallt! (A levodopa perifériás átalakulását gátló anyagot is tartalmazó gyógyszerek – pl. Madopar – esetén ennek veszélye nem áll fenn.)

Kollár Viktória
dietetikus, élelmiszer-ipari
minőségbiztosító agrármérnök

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmilliós kár az autóban

Vasárnap a 84-es számú főúton közlekedési baleset történt. Egy 38 éves soproni lakos a… Tovább olvasom