Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Az esővizet is rákötik

Az elmúlt napokban ismételten kellemetlen szagok terjengtek a nagycenki szennyvíztisztító körül. Továbbra is gond, hogy a szennyvíz mellett mind többen a csapadékvizet is a csatornába vezetik, ami egyébként tilos.
A nagycenki víztisztító egy átlagos napon az előírt ezer köbméter helyett mintegy harminc százalékkal több szennyvizet fogad, a szervesanyag-terhelés pedig hetven-nyolcvan százalékkal lépi túl a tervezettet. A telepről viszont emiatt ismét kellemetlen szagok törtek ki. Az összes mennyiség mintegy egynegyedét egyébként az esővíz teszi ki, miközben az előírások szerint a csapadékot nem szabadna ily módon elvezetni, ám valakik mégis rákötöttek, hiszen másként nem kerülne eső a rendszerbe.
– A terveink szerint ez év végétől Kópháza és Harka leválik a rendszerről, átkerül a soproni szennyvíztisztítóra, ezáltal kevesebb lesz a feldolgozandó szennyvíz mennyisége – tájékoztatott Hegyi István, a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt. lövői üzemmérnökségének vezetője. – Két évvel ezelőtt a Kiscenki utcában lévő átemelőt elláttuk egy szűrőberendezéssel. A lakossági visszajelzések alapján úgy tudjuk, hogy jelentősen csökkent a kellemetlen szaghatás azon a részen.
Jelenleg is készülnek olyan műszaki tervek, amelyek kivitelezése tovább csökkenti a kellemetlen szagokat. Ezek közé tartozhat a tisztító hatásfokának növelése, korszerűbb technológia alkalmazása. A fejlesztések azonban minimálisan 100 millió forintba kerülnének, és ehhez a tulajdonos hét önkormányzat anyagi hozzájárulása szükséges.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehet a gyógyvizek városa Kapuvár?

Tovább olvasom