Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Az értelmi fogyatékkal élő gyermekek tanulása

A sérült gyermek is tanítható és fejleszthető, csak hinni kell benne. Figyelni kell azokat a jeleket, amelyeket szülője és tanára felé bocsát ki.

Gyógypedagógusként zömében olyan gyermekekkel és szülőkkel találkozom, akik egy sajátos világot teremtettek maguknak. Ez a világ a féltés, aggodalom és mindennapi küzdelem. Ez a világ olyan szeretetteljes, olyan nehéz, hogy mélyen megérinti azokat, akik a közelébe kerülnek.

Az állhatatosság

A sérült gyermek is tanítható és fejleszthető, csak hinni kell benne. Figyelni kell azokat a jeleket, amelyeket szülője és tanára felé bocsát ki. A gyermekek tanulni akarnak, hiszen minden önálló „lépés" fontos része az életüknek és ezt a gyermekek ér zik.

Állhatatosnak kell lenni abban az érzésben, hogy a gyermek fejlődni fog. Amit ma nem tud, azt apró lépésenként megtanulhatja. Természetesen nem nagy dolgokról van szó, hanem önmagához és az állapotához mért apró, kicsi feladatokról.

Önellátás

Tanítsuk meg gyermekünket, hogy saját testéről gondoskodjon. A legjobb, ha leutánoztatjuk és következetesen gyakoroltatjuk a lépéseket. Engedjük, hogy a maga módján csinálja és tegyen erőfeszítéseket.

Ne sajnálkozzunk, ha valami nem sikerül, hanem egyértelműen mondjuk el és mutassuk meg, hogy mit várunk. Ne sugalljuk a gyermek felé, hogy ezeket a dolgokat ő nem tudja, biztassuk és engedjük tevékenykedni. Hagyjuk, kérjen segítséget a gyermek, ha a feladat meghaladja képességeit és erejét. A testi épségének megóvása elsődleges.

Tevékenykedtetés

Keltsük fel a gyermek érdeklődését, érjük el, hogy foglalkozzon valamivel. A házi feladataiban csak annyi segítséget nyújtsunk, amennyit megkíván. Kísérjük figyelemmel és erősítsük meg abban, hogy minket is érdekel, mit csinál. Mozgassuk, masszírozzuk a gyermeket, találjunk ki két-három utasításból álló mozgásos feladatot. Beszéljük meg vele, hogy hogyan sikerült végrehajtani. Meséljünk, játsszunk el közösen egy-egy jelenetet. Bábozzunk, a bábok a mindennapi élethelyzeteket mutassák be. Engedjük meg, hogy a gyermek lazítson egy nehezebb feladat után. Pihenjen, hallgasson zenét. Tanítsuk meg neki a családtagok ünnepi napjait. Süssünk, főzzünk együtt.

Szeretet

A fogyatékos gyermeket nevelő szülő még inkább vágyik arra, hogyha ő nem lesz, a gyermekét úgy szeressék és támogassák, ahogy ő tette. Higgyünk abban, hogy szülőként, pedagógusként a gyermeket mindenre megtanítva, amire képes, szeretettel körülvéve, képessé tesszük a boldogulásra. Higgyünk a gyermekek erejében és higgyünk a sérült embert körülvevő emberek jóságában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától korlátozó intézkedések a repülőtereken

Komoly torlódások várhatóak hétfőtől az EU-tagállamok repülőterein, így Ferihegyen is: ugyanis… Tovább olvasom