Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

Az erőszak vagy a cigányság ellen tüntetnek?

"Cigánybűnözés elleni" demonstrációt tartanak radikális szervezetek Kecskeméten. Az akciót a rendőrség tudomásul vette, a szervezők hivatalosan erőszak ellen irányuló békés tüntetésként jelentették be a szervezők. A romák támadásoktól tartanak, a rendőrség nagy erőkkel készül a demonstrációra.
Orán Róbert, a kecskeméti cigány kisebbségi önkormányzat sajtóreferense az esemény kapcsán elmondta: a testület álláspontja szerint nem kell félnie a helyi cigányságnak, hiszen a rendőrség biztosította a testületet, a helyi polgárőrök a rendőrséggel közösen megerősített járőrszolgálatot fognak végezni a település romák lakta részén.

A cigány önkormányzati referens szerint tévedés, hogy arra szólították volna fel a romákat, hogy maradjanak otthon. - Arra kérjük a helyi roma lakosságot, hogy a demonstrációtól maradjanak távol, így elkerülendő a lehetséges konfrontációt - közölte a szóvivő.

A cigány önkormányzat tervezi, hogy feljelentést tesz nyíltan rasszista és közösség elleni izgatás vádjával. - Én úgy gondolom, hogy ez a demonstráció nyíltan cigányellenes, és álláspontunk szerint kimeríti a közösség elleni lázítás fogalmát. Az esemény, amire megemlékeznek, nagyon sok évvel ezelőtt történt. Ami akkor történt, az köztörvényes bűncselekmény volt. Az, hogy egy háromfős cigány társaságot ért atrocitás alapján történt ez a bűncselekmény, az nem minősítheti a helyi cigány közösséget. Mi elhatároljuk magunkat természetesen azoktól az eseményektől, de ez akkor sem egy megemlékezésnek induló esemény, álláspontunk szerint igenis nyíltan cigány ellenes demonstráció - vélte a szóvivő.

Nyikos Tamás, a Bács-Kiskun megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, a demonstrációt szervező Magyar Önvédelmi Mozgalom elnöke faxon küldött egy beadványt a főkapitányságra, melyben bejelentette: demonstrációt kívánnak tartani Kecskeméten. A beadványban az szerepelt, hogy a tervezett létszám 500 fő.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erzsébet különleges hobbijai

Profi zenész, Balaton-átúszó, VIP fogathajtó szurkoló és családanya is egyben Sasváriné Medvegy… Tovább olvasom