Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Az eredményes fogyókúra

Fogyókúránál fontos, hogy ne törekedjünk heti 0,5 kg-nál több, túl gyors fogyásra! Az első néhány hét (a szervezetben feleslegesen tárolt víz kiürülése miatti) gyorsabb ütemű testtömegcsökkenése becsapós, valójában a tényleges (zsírból történt) fogyás ekkor is csak heti 0,5–1 kg.
Az eredményes fogyókúra során sorban fogyunk ki a ruháinkból
A napi 800–900 kcal alatti drasztikus fogyókúrával csak azt érhetjük el, hogy a szervezet takarékos üzemmódra kapcsol, és amint picivel többet eszik az illető, nemcsak a leadott súly jön vissza, hanem akár 5–10 kg-mal több (ez az ún. jojóeffektus). A másik probléma, hogy a hosszú távú, drasztikus fogyókúra minden esetben veszélyes tápanyag.

Fontos, hogy a szervezetnek mindhárom energiát adó tápanyagra (szénhidrát, fehérje, zsír) szüksége van, optimális esetben az energiatartalom 25–30 százaléka zsírból, 12–15 százaléka fehérjéből és 58–60 százaléka (összetett) szénhidrátból származik.

Ha az említett arányok jelentős torzítása jellemzi a fogyókúrázó által alkalmazott módszert, az egészségügyi problémákhoz vezethet. Például túlzottan alacsony, napi 80–100 g alatti szénhidrátbevitel esetén a szervezet a zsírok fokozott égetésével védekezik. Ez eddig még jól is hangzana, igen ám, de ez ilyenkor tökéletlenül, fokozott acetonképződéssel zajlik, amitől – mérgező, veszélyes pH-jú anyag lévén – a szervezet a vizelettel és az illető által kilélegzett levegővel próbál szabadulni. Ha eközben a túl alacsony szénhidrátbevitel mellett magas a fehérje- és zsírbevitel, az nagyon gyakran magas koleszterinszintet eredményez, ami hosszú távon elősegíti a szív- és érrendszeri betegségek (például érelmeszesedés, szívinfarktus) kialakulását.

Kihagyni csak a szervezet számára felesleges „luxuskalóriákat" szükséges, minden egyéb élelmiszercsoport esetén csak arra kell figyelni, hogy a lehetőségek közül a kalóriaszegényebbet válasszuk. Az elfogyasztott mennyiségre persze ebben az esetben is figyelni kell!
Cukor helyett energiamentes édesítőszerek használhatók. A pékáruk esetén célszerű a korpás (rostos) barna kenyereket, zsemlét választani (egy étkezésre 4–5 dkg kenyér vagy 1 db zsemle a javasolt adag). A bennük lévő korpa folyadék hatására megduzzad, így csökkenti az éhségérzetet, valamint a zsírok egy részét nem engedi felszívódni.

Cukorbetegség esetén a szénhidrátok felszívódásának lassítása révén a vércukorszintre is jótékony hatással van. Fontos azonban tudni, hogy a „malátás" kenyér csak színezett fehér kenyér, nincs ilyen hatása. Fogyókúra esetén nem javasoltak az olajos magvas kenyerek sem, ahogy nevük is mutatja, energiatartalmuk magasabb a többi kenyérfélénél.

Jó hatású viszont 1–2 evőkanál zabkorpa vagy (cukrozatlan) gabonapehely fogyasztása 1 doboz natúr joghurtba vagy kefirbe keverve, például tízóraiként.

Kollár Viktória
dietetikus

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keverik a nagy nemzeti ünnepeket

A diákok keverik a nagy nemzeti ünnepeket, 1956-ról pedig különösen keveset tudnak –… Tovább olvasom