Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Az erdészet kiváló ismerője

A magyarországi vegetáció- és erdészeti termőhelykutatásban szerzett elévülhetetlen érdemei elismerésül Szodfridt István nyugalmazott egyetemi tanár a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét vehette át március 15-e alkalmából.
Bár órát már nem ad és nem is oktat, de hetente bejár az egyetemre. Szodfridt István felügyeli a doktoranduszhallgatók felkészülését, s ha úgy adódik, jó tanácsokkal látja el őket. A nyugalmazott egyetemi tanár a hazai erdészeti és botanikai tudomány kiemelkedő alakja, a magyarországi vegetáció- és erdészeti termőhelykutatásban szerzett elévülhetetlen érdemeket. A nemesnyár-termesztés területén meghatározó eredményeket ért el, a tudományos fokozatait is ezen a szakterületen szerezte meg. Ezért és 75. születésnapja alkalmából vehette át március 15-én a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét. Ezt megelőzően 1999-ben egyetemi díszdoktori oklevélben részesült.
Szodfridt István az 1965-ben megalakított kecskeméti Erdészeti Kutatóállomás igazgatója volt. Ekkoriban hatalmas területeket erdősítettek, erre a homok megkötése miatt volt szükség. Szép és mozgalmas időszak volt ez az életében, hiszen Heltai Nándornak a városról szóló könyveit természetföldrajzi információkkal, illetve fejezetekkel egészítette ki. De ha már a könyveknél tartunk, a nyugalmazott egyetemi tanár öt jegyzetet, két önálló könyvet, valamint társszerzőként, szerkesztőként hat kötetet írt.
– Mindig is szerettem a természetben lenni, megismerni az élővilágot – említi a kitüntetett. – Az Prségben botanikustársaimmal együtt a terület növényföldrajzi térképezését végeztük el. Manapság amikor csak tehetem, rendszeresen sétálgatok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mol eladta gázüzletágát

Lezárult március 31-én a Mol Földgázellátó Rt. és a Mol Földgáztároló Rt. társaságok százszázalékos… Tovább olvasom