Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Az E.ON-nak több tízmilliárd forinttal tartoznak a fogyasztók

Az E.ON energiaszolgáltatónál a lakossági áram- és gázhasználók tartozása összesen több tízmilliárd forintra rúg, míg az önkormányzatok és közintézmények hátraléka egymilliárd forintot tesz ki - közölte az E.ON Hungária Zrt. sajtószóvivője az MTI-vel.
Egyházi Nikoletta elmondta, hogy a harminc napon túli tartozások mértéke a lakossági fogyasztók körében húsz százalékkal emelkedett az elmúlt két évben, és a védendő fogyasztók száma hússzorosára - nyolcvanezerre - nőtt.

A társaság ellátási területén tavaly 55 ezer ügyfélnél kapcsolták ki az áramot vagy a gázt tartozás miatt. A szóvivő közlése szerint az elmúlt néhány évben jelentősen megnőtt a lejárt tartozások mértéke. A kilencven napos kikapcsolási türelmi idő nem jelentett a fogyasztóknak végleges megoldást számláik kifizetésére, a fizetési hajlandóságot rontotta, és egyre többen utaltak késve. Ez sok esetben egyre nagyobb összeg felhalmozását okozta - tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy július elsejétől a törvényi szabályozásnak megfelelően változott a kikapcsolási türelmi idő: 90 napról 60 napra csökkent. Ez azt jelenti, hogy július elsejétől már 60 napos tartozás után kikapcsolhatják a szolgáltatást annál, aki nem fizeti számláit. A visszakapcsoláshoz ki kell fizetnie kamatokkal együtt a lejárt esedékességű számláit, a felszólítási díjat, valamint a ki- és visszakapcsolás díját. Ha a visszakapcsolást csak a kikapcsolást követő 30 nap elteltével kérik, akkor - mivel a szerződés 30 nap elteltével megszűnik - ezeken túl új igénybejelentő lapot is be kell adni.

Egyházi Nikoletta tájékoztatása szerint az idei év elejétől növekvő tendenciát mutat az állami fenntartástól függő intézmények kintlévősége.

Az idei évben az E.ON területén a lejárt önkormányzati tartozások mértéke áprilisban volt a legmagasabb, másfél milliárd forint. Júliusban újból megnőtt a hátralékot felhalmozó önkormányzatok száma, és a nem lakossági ügyfeleknél már harminc napon túli lejárt tartozás esetén kikapcsolhatják a szolgáltatást.

A szóvivő szólt arról is, hogy a közintézmények nehéz anyagi helyzetét figyelembe véve próbálnak kölcsönösen teljesíthető megállapodásokat kötni, egyedi részletekben történő törlesztésben megállapodni.

Olvasóink írták

 • 7. Anyuka32 2011. augusztus 22. 11:20
  „4hsz: Szami 54: ha korábban kapcsolnák ki, akkor még többen gyújtanák magukra a házat, még többen vetnének véget saját és családtagjaik életének.Tisztán látom a helyzetet, mert én is el vagyok maradva 1 hónappal és hidd el, nekem pont jó ez a 60 nap.Tény hogy van aki nem akar fizetni, de mi van azokkal akik igen? Az én villanyszámlám 31340 ft havonta, ha most rendezni szeretném akkor ennek a dupláját kéne befizetnem, ahhoz hogy teljesen egyenesbe legyek. De! 3 gyereket nevelünk 1 fizetésből, nem állok sorba segélyért, semmiféle támogatást nem kapok! Halmozottan tartós beteg vagyok, a férjem fizetéséből és a csp-ból élünk. Ha ilyeneket írsz, akkor te is lehúznál még rólunk pár réteg bőrt!
  A fegyelemről annyit, ha nekem most kikapcsolnák a villanyt, akkor sem tudnám befizetni az elmaradást plusz még a visszakapcsolást is! Tehát ez azt nem fegyelmezi, akinek tényleg nincs rá pénze!”
 • 6. load 2011. augusztus 21. 16:37
  „5. Valaki
  "Ki véd meg minket a multiktól? :((("
  Nyilván a kormány.”
 • 5. Valaki 2011. augusztus 19. 21:30
  „Tiszta röhejj...
  Ázsiai bérek, vadkapitalista energiaügyi lerántás! Ki véd meg minket a multiktól? :(((”
 • 4. szami54 2011. augusztus 19. 15:15
  „Nagyobb lenne a fegyelem ha valóba kikapcsolnák a villanyt, de nem 60 nap hanem 30 nap vagy még rövidebb idő után. Ez lehetne az összes szolgáltatónál.Nem is lenne ennyi kintlevőség. Aki rendesen fizet annak meg ezáltal kevesebb lenne a fizetni valója mert ahogy Gab2000 irta a hiányt az fizeti aki rendes fizető.Ellenben irreálisan magasnak tartom a ki-be kapcsolási dijat éppen azoktól akik megszorultak. Húzzunk még több bőrt le a szegényekről. Tanulhatnánk azoktól az országoktól akiknél ez már müködik. Ott ha valóba kell nekem bármilyen szolgáltatás ragaszkodom hozzá,érdekes módon még a viz kikapcsolása sem akadály ami pedig az élet legfőbb eleme.”
 • 3. rozinéni 2011. augusztus 19. 15:01
  „különbség van a nem tudó és a nem akaro hátralékos fizetők között, persze aki rendesen fizet az megráfizet, mert elég drága a villany és a gáz, persze az is igaz hogy jobb fizetni mig tudok mert a lemaradást nehéz behozni”
 • 2. Anyuka32 2011. augusztus 19. 12:37
  „Náluk is kikapcsolják 60 nap után, vagy ők kiváltságosok ilyen téren? (is)”
 • 1. Gab2000 2011. augusztus 19. 12:17
  „Hát igen ez csak virtuális tartozás mert valójában ezeket a rendesen fizetők már kifizették, mert ezek vastagon bele vannak építve az árakba”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs roham az albérletekért az egyetemi városokban

Javult a kollégiumi ellátottság, és nőtt a lakásbérlet-kínálat is a helyi ingatlanközvetítők véleménye alapján. Tovább olvasom