Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Az éneklésben is professzor

A Széchenyi István Egyetem matematikaprofesszora, dr. Molnárka Győző október 16-án, szerdán este hét órakor a győri Zichy-palotában a „Barokk dal mestereinek" dalaival és áriáival lép fel.

A matematikus barokk dalokkal lép fel ma Győrben Az eddig főképp tudományos munkájáról ismert matematikus életét átszőtte a zene, de dalolni csak egyetemistaként kezdett el. Több mint tíz évig tanult skálázni, mint mondta: elég makacs ember ahhoz, hogy célj it elérje. Dr. Molnárka Győző nem keveri össze a két szerepet, mindössze egyszer fordult elő, hogy előadása közben dalra fakadt.
Ez persze csak a hallgatóknak volt meglepetés, a karácsony előtti utolsó előadáson ugyanis a professzor ezzel akart kedveskedni tanítványainak. Arra a „dalestre" sokan emlékeznek az egyetemen: a matematikus abban bízik, a mai koncert is sokaknak felejthetetlen emlék marad. 

A győri Széchenyi István Egyetem Informatikai és Villamosmérnöki Intézetének igazgatója – mint mondja – nem keveri össze a szerepeket. Ma este hét óra kor a győri Zichy-palotában Ács Lászlónécsembalóművésszel a „Barokk dal mestereinek" alkotásait mutatja be a közönségnek.
dr. Molnárka Győző

A matematikus zenés pályafutása is kanyargós, mint tudományos útja. Molnárka Győző az ELTE fizika szakán végzett, onnan levelező tagozaton a moszkvai egyetem számítástechnika–matematika szakára „látogatott". Gyermekkorában zongorázni és hegedülni tanult, az éneklést szintén kirándulásnak szánta, amikor elsőéves egyetemistaként az Országos Széchényi Könyvtár Kamarakórusába jelentkezett. A kórus olyan zenei kéziratokat keresett és talált, amelye ket addig senki nem dolgozott fel; Molnárka pedig olyan hobbira lelt, amely hivatása mellett a szenvedélyévé vált.

Tíz éven keresztül tanult skálázni, mert „elég makacs ahhoz, hogy amit akar, azt elérje". Győrbe tíz éve került, hogy az egyetemmé váláshoz szükséges feltételek kidolgozásában tanszékvezetőként részt vegyen. A főiskolán rendezett tanár-diák koncertek sikere után először két éve, a Győri Tavaszi Fesztiválon lépett fel önálló koncerttel. Az idei Barokk Nosztalgiák programjában népszerű és kevésbé ismert dalok, illetve áriák válogatásával kíván átfogó képet nyújtani a barokk kor dalirodalmáról.

 „A matematika a hivatásom, az éneklés a szenvedélyem. Ha azonban jut időm kutatásra – mostanában sajnos kevés –, akkor a matematikába is szenvedéllyel vetem bele magam." Prof. dr.

                                                                       Molnárka Győző

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz áfaemelés

Nem lesz áfaemelés a felsőoktatásban, de a felnőttoktatás egy részében megszűnik a tárgyi… Tovább olvasom