Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Az emlékezés fél évszázada

Folytatás az 1. oldalról.

Büki Lajos úgynevezett „dupla nullás” ügyként, szigorúan titkos perben – még a szüleiket sem engedték be a tárgyalásra – 12 évet kapott. A győri férfi a kivégzett, mártír Török István barátja volt. A fejére olvasott bűnlajstromban – többek között – a győri ávósok lefegyverzése, a megszálló szovjet hadsereg elleni fegyveres szervezkedés szerepelt.
– Az ENSZ-nyomásra kihirdetett kádári amnesztiával szabadultam hatvanháromban – emlékezett Büki Lajos. – Azokat az időket nem lehet elfelejteni, amikor hallgatni kellett a forradalomról, elvesztett barátainkról. Amikor lovas rendőrök taposták a rákoskeresztúri temetőbe rejtett mártírok csontjai fölött a földet, és durván elkergették az emlékező hozzátartozókat. Ötvenhat most már annak örömét jelenti számomra, hogy szabadon ünnepelhetünk.
Ötven évvel ezelőtt, a forradalom évében született Borbély János levéltáros. Így neki a jeles jubileum kettős ünnepet jelent. Bár ahogy fogalmazott: hogy ez így alakult, nem valamiféle misztikus egybeesés, hanem a véletlen műve.
– Ötvenhat forradalma, az a néhány őszi nap azt bizonyítja nekem, hogy az emberekre rá lehet bízni saját sorsukat. Tudnak akár öt perc alatt is, teljes felelőséggel, olyan intézményeket létrehozni, olyan döntéseket hozni – gondoljunk csak a munkástanácsokra –, amelyek mögött tiszta emberarcok látszanak és nem a politikai sandaság.
„ Az a néhány nap bizonyítja azt is: ha egy meggyalázott, megnyomorított nép lélekből cselekszik, akkor a szabadság felé visz az útja.”
Bende Tamás tizenhat éves gimnazista. Bár még történelemórán nem tanulták az ötvenhatos eseményeket, de mikor emlékezéseket hallgat, amikor a forradalomról írott verseken keresztül próbálja átérezni a történteket, mindig összeszorul a szíve.
– Felkavaró érzés gondolni, emlékezni azokra, akik egy jobb, szabad Magyarországot akartak és azért, ha kellett, akár az életüket is áldozták. Fontos, hogy minél többet halljunk azokról a napokról... Bár nekem néha úgy tűnik, hogy egyre többen próbálják a csendbe szorítani az igaz ünneplést, a tiszta emlékezéseket. Nem értem őket!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kényelmes cipők diadala

A lábbelik piacán egyre nagyobb teret hódítanak azok a cipők, amelyekben járni is lehet, méghozzá… Tovább olvasom