Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Az emelt szintű ellátás „eltűnik” a rendszerből?

A szociális törvény változásával változik a szolgáltatásszervezéssel kapcsolatos koncepció, több intézmény akár működésképtelenné válhat, de legalábbis elérheti annak határát. A szférát a jövőben még inkább a nadrágszíj-megszorító politika, az emelt szintű, profitorientált ellátás várható megszűnése jellemzi.
A bentlakásos idősotthonokba többszázas várakozólistát jegyeznek, a családok többsége pedig képtelen megfizetni az emelt szintű nyugdíjasotthonok által kínált lehetőséget. A jövőben, ha akarnák, sem tehetnék ezt – hallottuk a legutóbbi szociálpolitikai kerekasztalon, amelyre a szférában dolgozókat, polgármestereket és civil szervezetek képviselőit is várták.
– Egyes magánotthonokban torz és félreérthetetlenül a nyereségre „utazó” díjat kértek el beugróként – szögezte le Makra Ottó, a Piróth Endre megyei módszertani intézmény vezetője. – Változik a gondozási díj mértéke, területenként is jelentős eltérést tapasztalunk a szolgáltatások színvonalában.
A megye szociális intézmé-

nyeinek módszertanát koordináló intézmény összefoglalója szerint az állam az eddiginél is jobban támogatná az otthon ápolást, ezzel viszont a jelenlegi gondozási díjak nincsenek összhangban. A szociális szakma várakozik, a törvényi háttér sok esetben nem hozzáférhető. A múlt évihez hasonlítva 600 millió forinttal kevesebb pénz jut a bentlakásos intézmények működésére. Dr. Gulyás Zoltán bizottsági elnök szerint mindez az otthonok ellehetetlenüléséig, a szegényházak kialakulásáig vezethet akár.
Páternoszter Piroska, a győri polgármesteri hivatal szociálpolitikai irodájának vezetője ehhez hozzátette, hogy a térítési díjak változása merőben új helyzet elé állítja a családokat, amire az irodának is fel kell készülnie.
A tanácskozást levezető és egyben a szakterületért felelős Kara Ákos, a megyei önkormányzat alelnöke a nehézségek és a megszorítások mellett azért jó hírekkel is szolgált. Pásztoriban többmilliós beruházás készült el, ennek eredményeként folyamatosan feltöltik a most kialakított 50 helyet. A jobaházi otthon közel 20 millió forinttal gyarapodott.
– Fenntartóként egyre nehezebb helyzetbe kerül a megyei önkormányzat, mert az állam a lehetőségei határáig ki akar vonulni az ellátásból – fogalmazott Kara Ákos. – A normatíva csökkenése mindenütt tapasztalható, éppen ezért a szférában az intézményeink működtetését illetően együtt kell gondolkodnunk a lehetséges megoldásokon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Templomavató Apor püspök születése évfordulóján

A valamikor lendületes gazdaságú, fejlődő faluban ma csak a pulykatelep biztosít munkalehetőséget. A… Tovább olvasom