Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Az emberi szervezet laboratóriuma

Közel egymillió alkoholista él az országban, a túlzott italfogyasztás következménye a népbetegségként említett májzsugor. A máj feladata a szervezetben az értékelés: mi hasznos és mi káros az egész testre nézve. A szerv akkor betegszik meg, ha valamiből túl sokat kap. Az év végi pihenés alatt több idő marad arra, hogy magunkkal foglalkozzunk – gondoljunk egy kicsit a májunkra is.
A népbetegségként emlegetett májzsugor a túlzott italfogyasztás következménye Fotó: MTI
A böjt, a diéta pihenteti a májat – állítja dr. Bod Barnabás. A szentesi kórház gasztroenteorológusa szerint a zsírszegény húsok, a rostdús ételek, a zöldség és gyümölcs megfelelő mennyiségű fogyasztása egyensúlyban tartja a máj működését, melyet az orvosok az emberi szervezet vegykonyhájaként említenek. A magyar viszonyok között – megfigyelései szerint – igen kevesen törődnek a májuk karbantartásával, a szerv a táplálkozási szokások miatt egyféle táplálékból rendszerint túl sokat kap. Az egyensúly különösen fontos a máj számára, a test más alkotóihoz képest sokkal több feladatot lát el ugyanis.

Tárolja az energiát. Keményítőt épít és raktároz el, a felvett szénhidrátot zsírrá építi át, melyet a szervezet szintén raktároz. Termeli is az energiát: a táplálékkal felvett aminosavakból és zsiradékokból glükózt alkot. A fehérje-anyagcserében játszik lényegi szerepet: az aminosavak lebontására és új aminosavak szintetizálására képes, így vállal összekötő szerepet a növényi és állati táplálék hasznosítása között. Az ünnepi menü összeállításakor ezért nemcsak a saját ízvilágunknak, de a májunknak is kedvezünk akkor, ha a hús mellé zöldfélét fogyasztunk.

A máj közismert feladata a méregtelenítés – a testidegen mérgező anyagokat inaktiválja, hogy az epében és a vesében kiválasztódhassanak, majd kiürüljenek a szervezetből. A szerv tehát szimbolikus értelemben értékeli a bevitt táplálékot, hasznos és ártó kategóriákban. Abban az esetben betegszik meg, ha valamiből túl sokat kap. A beteg máj azt mutatja, hogy valamiből többet veszünk magunkhoz, mint amennyit feldolgozni képesek volnánk. Amikor a mérleg megbillen, a táplálék vagy az ital már nem okoz örömet, hiszen nem értékelhető a többi elérhető táplálékhoz és italhoz képest. A másfél kilogrammos szerv az emésztés szempontjából megjeleníti a mindent, hiszen egyként szerepel az egészben.

Kóros állapotban a máj előbb elzsírosodik, majd kötőszövetes szerkezetet alakít ki, az eredeti formáját alaposan megváltoztatva. A máj végső állapotában zsugorodik, sejtjeinek elégtelen működése esetén a test más pontjain kitör a betegség. Dr. Bod Barnabás említi a nyelőcső ereinek tágulatát, a visszérvérzést, mely életet veszélyeztető helyzet. A kórházban speciális műtéti kezeléssel tudnak segíteni a betegeknek. A probléma elkerülésének érdekében az alkohollal kapcsolatban a főorvos elmondta: naponta egy deciliter bort elbír a máj. Bár egyénenként ettől némiképp eltérő lehet a mérték, de egy egészséges máj kapacitása az orvostudomány jelenlegi állása és évszázadok hosszú tapasztalata alapján maximum egy deci bor. A szőlőből készült nedű tartalmaz az egészség szempontjából nagyon hasznos anyagokat is, ez a mennyiség hatása szerint pedig finom mámort kínál a fogyasztónak, aki így nem billen ki a mértékletességből. A vadak, halak, zöldségek, gyümölcsök, rostgazdag élelmiszerek fogyasztása és a rendszeres testmozgás mellett a máj „ujjong", harmonikus létezésével pedig üzen: tulajdonosa egyensúlyban áll a világgal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékony bőrszerkós „mackók” – motoron

A győri hajléktalanszállónak harmincöt zsák ruhát vittek ajándékba karácsonyra. Ezt megelőzően… Tovább olvasom