Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Az ember okozza a hétvégi rossz időt?

Hétvégeken általában a hét többi napjához képest hűvösebb, nedvesebb az idő - derült ki egy német kutatóintézet átfogó elemzéséből. A rossz idő okai mi, emberek vagyunk.
A karlsruhei egyetem meteorológusai több mint hatmillió, Európa különböző térségeiből származó időjárási térképet elemezve jutottak arra a megállapításra, amelyet az átlagember - sok összegyűlt szomorú tapasztalat alapján mindig is sejtett: szombaton és vasárnap rosszabb az idő, mint a hét más napjain.

Vizsgálataikból az derült ki - tűnik ki az Ananova hírportálon megjelent tudósításból - , hogy a heti legmagasabb átlaghőmérsékletet a szerdai napokon mérik, míg a legalacsonyabbat szombaton. Nagy átlagban a legszárazabb nap a hétfő, a legcsapadékosabb pedig a vasárnap. A napsütéses órák száma keddenként a legmagasabb, e napon átlagosan 15 százalékkal hosszabb ideig élvezhetjük a napfényt, mint az hétvégi időszakban - a felhőzet vastagságát illetően egyébként a szombati nap a toplistás.

A német kutatók szerint a hétvégi rossz időt az emberi tevékenység okozza. A gépjárművek kipufogógázai finom port képeznek, ami akadályozza a napsugarak eljutását a földfelszínre, és hozzájárul a felhőzet képződéshez. Tekintettel azonban arra, hogy ezek a folyamatok bizonyos időt vesznek igénybe, hatásuk fáziseltolódással jelentkezik, s ez az oka a szombat-vasárnapi felhősebb, hűvösebb időnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szokott vonattal közlekedni?

Tovább olvasom