Kisalföld logö

2018. 10. 18. csütörtök - Lukács 10°C | 21°C Még több cikk.

Az ember, aki mindig meglepetést okoz

Meglepő, de nem mulatságos a szocialista politikusok szerint, hogy Gyurcsány Ferenc többször is a saját döntéseit jelenti be az MSZP vezető fórumain. A tagságot így sokszor kész helyzet elé állítja.
Gyurcsány Ferenc nem először lepte meg pártját azzal, hogy előzőleg széles körben nem egyeztetett javaslattal állt elő pártja frakcióülésén: rendkívüli kongresszus összehívását kezdeményezte a Megegyezés című program támogatásáról. A miniszterelnök-pártelnök korábban is jelentett be politikustársai megkérdezése nélkül nagyobb horderejű javaslatokat, jobban mondva a saját döntéseit. Összegyűjtöttük a legjellemzőbbeket, és politológusok véleményét kérdeztük róluk.

„Csak akkor vállalom"

Gyurcsány először akkor lepte meg a pártot, amikor a tavalyi tisztújító kongresszuson, amelyen ő volt az egyetlen elnökjelölt, bejelentette: csak abban az esetben vállalja a pártelnökséget, és miniszterelnök is csak akkor marad tovább, ha megkapja a küldöttek 75 százalékának szavazatát. Az eredmény: 590 leadott szavazatból 526 voks Gyurcsányra. Ez 89 százalék. Juhász Attila: „Az volt a kérdés, érdemes-e összekapcsolni a pártelnöki és a miniszterelnöki posztot, mivel a kormány népszerűtlensége visszaüthet a pártra. A szavazás jó példa arra, hogy Gyurcsánynak nem volt alternatívája." Kiszelly Zoltán: „A bejelentés a bizonytalanok megnyerését szolgálta annak érdekében, hogy ne legyenek Gyurcsány ellen szavazók. Ilyen értelemben fegyelmező eszköz is volt."

„Köztisztasági csomag"

Tavaly október elején jelentette be Gyurcsány Ferenc, hogy átfogó lépéseket kíván tenni a politika hitelének visszaállítása érdekében. Ezért többek között kezdeményezte a főállású parlamenti képviselők rendszerének visszaállítását, vagyis javaslata értelmében 2010-től az országgyűlési képviselők nem lehettek volna egyben önkormányzati képviselők, polgármesterek. Juhász Attila: „Gyurcsány ezzel rálépett az MSZP tyúkszemére. Ötlete elbukott, nem tudta megvalósítani, végigvinni a párton belül." Kiszelly Zoltán: „Alapvetően a Zuschlag-ügyről akarta elterelni a figyelmet a kormányfő. Mivel nagy volt a párton belüli ellenállás, a javaslat elsikkadt.

Gyurcsány legutóbbi húzása az volt, hogy pártja hétfői frakcióülésén rendkívüli kongresszus összehívását javasolta.
Gyurcsány legutóbbi húzása az volt, hogy pártja hétfői frakcióülésén rendkívüli kongresszus összehívását javasolta.


Üzenet az SZDSZ-nek

„Azt fogom javasolni az SZDSZ-nek, hogy jelöljünk közösen új egészségügyi minisztert" – mondta Gyurcsány az MSZP országos értekezletén márciusban, a népszavazás után. A liberálisok azt állították, egyeztetés nélkül közölte Gyurcsány a miniszterváltást. Állítólag aznap reggel hívta csak fel Kóka János akkori SZDSZ-elnököt és Horváth Ágnest. Juhász Attila: „A bejelentés nem az MSZP-nek esett rosszul. Gyurcsány így akarta erősíteni saját pozícióját." Kiszelly Zoltán: „Egyfajta előremenekülés volt ez a népszavazás eredménye elől."

Rendkívüli kongresszus

Gyurcsány legutóbbi húzása az volt, hogy pártja hétfői frakcióülésén rendkívüli kongresszus összehívását javasolta. A döntésről vezető politikusok sem tudtak, kritizálták is, de végül konszenzusra jutottak. Juhász Attila: „Az MSZP alapszabálya lehetővé teszi a rendkívüli kongresszust országos ügyekben, és ez bizony az." Kiszelly Zoltán: „A kezdeményezés megegyezik a párt alapszabályával."

A párt nem túl lelkes

Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója azt mondta, a képviselők közül nem mindenki vette jó néven Gyurcsány bejelentését. A politikus hozzátette, a pártelnök-miniszterelnök a kongresszus összehívásáról nem egyeztetett olyan fórumokkal, mint az elnökség és a választmány. Egy másik elnökségi tag lapunknak azt ecsetelte: Gyurcsány erős, karizmatikus vezető, aki gyakran választja azt, hogy nem egyeztet az elnökséggel. „Más kérdés, hogy ezt az elnökség nem szereti" – tette hozzá. Egy másik elnökségi tag szerint Gyurcsány bejelentései nem vallanak demokratikus és innovatív módszerekre. „Nem az a megoldás, hogy megkerüli a testületeket. Ez a hatalom központosítása" – vélte az MSZP-s politikus.
Olvasóink írták

 • 7. /joco1=azigazi 2008. szeptember 21. 19:46
  „blöööööeeeeeeee”
 • 6. Ihász Károly 2008. szeptember 21. 19:03
  „A gyurcsány egy senki! ő akár maradhatna is,a maffia akinek ő arcot ad annak kellene takarodina a Kárpát hazából !!!!”
 • 5. g.fero 2008. szeptember 21. 14:49
  „azzal okozna már meglepetést ez az ökör, hogy végleg elkotródik az ország éléről.”
 • 4. LAZA 2008. szeptember 21. 13:22
  „Kinek is okoz meglepetést? Az engedelmes birkáinak?
  Ezeknek némi abrak is elég fleto kezéből,aztán már csak boldogan bégetnek és bólógatnak.
  Az országunk népének? Nem valószinü.
  Számunkra már teljes mértékben kiszámítható a kiszámíthatalansága.
  Itt van a legutóbbi példa:ez a megegyezésnek csúfolt zagyvalék.
  Adócsőkkentésnek lett beharangozva aztán néhány nap elteltével kiderül,hogy bizony megint csak kőkemény megszorítások, érthetőbben lenyúlások következnek.”
 • 3. /joco1=azigazi 2008. szeptember 21. 11:40
  „Ember?”
 • 2. Soponyai L. 2008. szeptember 21. 10:48
  „Az ember aki hazugságaival tönkre tette az országot!
  Akik ezért a felelősök: 1 Lendvai Ildikó
  2 Kiss Péter
  3 Toller László
  4 Szekeres Imre stb... csak,hogy a többi tettesről sem feledkezzünk meg!”
 • 1. Mókuci 2008. szeptember 21. 09:55
  „Hát igen. A szociknak savanyú a szőlő. De ha leszedték, akkor egyék is meg. Csak az a baj, hogy a Gyurcsány fajtájú szőlőt, nem csak nekik, hanem az egész országnak le kell nyelni. Remélem nem sokáig.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizennégy széfet támadtak meg a rablók

A napokban ismét bankautomatát téptek ki a falból. Az utóbbi alig egy évben a szigetszentmiklósi… Tovább olvasom