Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Az első hónap Kapuvár élén

Hámori György, Kapuvár új polgármestere beszélt az első egy hónap munkájáról és a városházán belüli átalakításokról. A kisváros első embere polgármesteri kabinetet és tanácsadó testületet állít fel. Véleménye szerint a struktúraváltást a döntéshozatal gyorsítása indokolja.
Valamivel több mint egy hónap telt el az önkormányzati választások óta. Kapuváron új polgármester költözött a városhá-

zára. Hámori György első intézkedései között a döntéshozatali mechanizmus gyorsítása szerepel. A polgármester úgy véli, a szerkezeti átalakítások ez év végéig befejeződnek. Lapunk a kezdeti lépésekről, az első hónap munkájáról kérdezte Hámori Györgyöt.
– Mik voltak a legelső tapasztalatai az újonnan választott polgármesternek?
– Azzal kezdeném, amit már a választások után is kijelentettem: nálam mindenki tiszta lappal indul. Nos, ebben az elképzelésemben nem csalódtam, úgy gondolom, a hivatal dolgozói színvonalas szakmai munkát végeznek. Gondot nem itt látok, hanem abban, hogy a döntéshozatalban lassú az információ áramlása. Úgy vélem, ez erősen rányomta bélyegét az előző vezetés munkájára. Mint képviselő is azt láttam, hogy a testület döntéshozatalában csak kullogott a történések után.
– Milyen változtatásokat tervez a hivatali munkában?
– Elsősorban a döntéshozatali struktúrát szeretném megváltoztatni. Ennek érdekében létrehoztunk egy úgynevezett polgármesteri kabinetet, melynek rajtam kívül az alpolgármesterek, a bizottsági elnökök és a jegyző a tagjai. A szakmai kontrollt a vezetői értekezletek biztosítják, ahol a hivatal osztályvezetői és a jegyző vesznek részt. Ezek a fórumok hetente üléseznek, ahol nemcsak a következő feladatok kiosztása, de az elmúlt hét értékelése, számonkérése is megtörténik. A kabinet a képviselői kontrollt, az értekezlet a szakmai kontrollt biztosítja. A városi, társadalmi párbeszédet egy mostanában felállítandó, havonta ülésező tanácsadói testületre bízom, melynek tizenöt-húsz fős tagságát a civil szervezetekből és a gazdasági szereplőkből válogatjuk össze. Hangsúlyoznám azonban, ezeknek a változtatásoknak nincs anyagi vonzatuk. A változtatások személyi vonzatairól még korainak tartom a nyilatkozatot, de abban biztos vagyok, hogy dolgozói létszámnövekedés nem lesz sem a városházán, sem az önkormányzat intézményeinél. Ez utóbbiak esetében – ismerve a költségvetés tervezetét – erős racionalizálásra lesz szükség, hiszen minden téren megvonásokra kell számítani az állam részéről.
– Milyen lehetőségeket lát a város gazdasági helyzetének javítására?
– Úgy látom, nem várni kell a sült galambot, hanem a város

vonzerejét felhasználva elébe kell menni a beruházóknak. Programunkban a turizmus fejlesztése kiemelkedő szerepet kap, ezért például erősítjük külföldi kapcsolatainkat. Tárgyaltunk a bécsi magyar nagykövetséggel az együttműködésről. Felvettük a kapcsolatot a burgenlandi turizmusszövetség nezsideri régiójának felelőseivel. Sikerült megállapodni velük arról, hogy a következő szezonra kiadandó prospektusukban Kapuvár is szerepeljen, illetve a hozzájuk látogató turistáknak mint célállomást ajánlják Kapuvárt. Több beruházó is érdeklődik városunk iránt, melyekről – gazdasági érdekekre hivatkozva – egyelőre nem tudok beszélni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Internet-elérésben továbbra sincs javulás

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon nagyon alacsony, mindössze 32 százalékos az internet… Tovább olvasom