Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Az első csók előtt

Korszakváltás tanúi lehetünk a szexualitásban. A mai fiatalok sokat tudnak a szexről, de nem feltétlenül szerzik túl korán az első élményeket. A szakemberek és a kamaszok türelemre szólítják az aggódó szülőket. Tizenhárom-tizennégy éves korban még van lehetőség arra, hogy a gyerekek meghallják az utolsó előtti intelmeket az első csók előtt.
Mámorító ígéret – okos döntés: lehetetlen? Illusztráció: MTI
Az Egészségügyi Világszervezet által végzett, ötvenkilenc országra kiterjedő felmérés megdöntötte a szexualitással kapcsolatban világszerte kialakult tévhitet. Nem igaz, hogy a mai fiatalok korán szerzik első tapasztalataikat. A felmérés adatai szerint 15 és 19 éves kor között veszítik el szüzességüket, a lányok kevéssel hamarabb, mint a fiúk. A tömegkommunikációból lavinaszerűen áradó, sokszor közönséges stílusban tálalt információkkal szemben talán sikeresnek mondható a nevelés. A különlegesen kirívó eseteket leszámítva elfogadható életkorban kezdődik a szexuálitás.

A gyerekeket elsősorban a kíváncsiság hajtja – fogalmazta meg Facsar Sándorné. Csongrád és Szentes város vezető védőnője kollégáival felvilágosító foglalkozásokat tart általános és középiskolásoknak. Tapasztalatai szerint a kamaszok a legritkább esetben beszélik meg szüleikkel párkapcsolati téren az érzelmi problémáikat, inkább egymással osztják meg azokat. A lányok nyíltabban és őszintébben beszélnek azokról dolgokról, melyek foglalkoztatják őket, a fiúk inkább szűk körben tárják fel gondjaikat. Az idejében adott pontos információ a szexről lényegi segítséget jelent a gyerekeknek – mondta a védőnő. Szerinte a szülő részéről elsősorban a példamutatás jelent támpontot, ezekben az években az anyának és az apának egyaránt a végtelen türelem terhe jut.

Ezek a fiatalok!

A szentesi Klauzál-iskola nyolcadikosai szerint a szüleik a terhességtől és a fertőző betegségektől féltik őket leginkább. A tizennégy évesek meglepő módon pontosan tisztában vannak azzal, hogy védekezésre fogamzásgátló tablettát, óvszert, pesszáriumot lehet használni. Egyikük megfogalmazta: ha magömlés előtt a fiú elhagyja a lány ölét, akkor nem lesz gyerek. A döbbenetes tájékozottság mellett szépen szóltak arról, hogy a szexhez a másik iránti bizalom is kell. Ölelkezés közben feltárul nemcsak a test, de a lélek is – mondta egy kislány.
A lányok akkor randiznak szívesen egy fiúval, ha figyelmes és kedves. A fiúk szerint viszont elég hosszú hajjal megjelenni a suliban, és „a csajok máris odavannak„. Kortársaik között tudnak egy-két fiatalról, aki elveszítette a szüzességét, de vele kapcsolatban elhangzott: „lehet, hogy szeretkezett már, de attól még ugyanolyan csitri". Szerintük a párkapcsolat lényeges vonása a bizalom mellett a szenvedély, a másik iránti kívánság. E nélkül legfeljebb barátságról lehet beszélni.

A kamaszkor a lázadás ideje. Szellemtörténeti alapvetés, hogy a kamaszok a szülőktől elhatárolódva az egy generációval idősebb korosztály felé fordulnak. A mai nagyszülők korai fiatalságának idején lett szabad a szexualitás, abban a korszakban lett elérhető a fogamzásgátló tabletta és ordított a rock. A szülők valószínűleg számíthatnak a nagyapákra és a nagymamákra ebben a témában. Ha a családon belül mégsem működik így az információáramlás és a fiatal végképp senkit nem enged magához közel, akkor mentőövként kínálkozik még egy megoldás. Különösen a fiúk szemérme nyilvánulhat meg a kérlelhetetlennek tűnő bezárkózásban. Ha akad olyan ember, a család barátja, egy tanár vagy edző, akit a fiatal elfogad és értékrendje a szülő számára szimpatikus, akkor lehet az ő segítségét is kérni: közvetett módon enyhül a feszültség. A gyerekek elkezdik építeni személyiségükből fakadó saját világukat, amit bizony illik tiszteletben tartani. Rengeteg szeretettel és kellő diplomáciai érzékkel lehet jelen lenni ebben a folyamatban.

A tizenévesek különös érzéseket tapasztalnak magukban, mámorító ígéret az ölelkezés, mely alapvető és döntő élmény: feloldja az elkülönülést. Az emberek különvalósága helyett az egyesülés misztikus csodáját kínálja a szex. A kamasz saját útjára lép, járni rajta önállóan akar. Mindentől megóvni lehetetlen. A szülő és a nevelő az első csókot megelőző tizenöt-húsz évben viszont nagyon sokat tehet érte: a gyerek elsajátított tartalomként öntudatlan visz magával értékrendet, ízlést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van-e már karácsonyi hangulata?

Tovább olvasom