Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Az előrehozott nyugdíjról

Általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága csütörtöki ülésén a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény, valamint egyes kapcsolódó jogszabályok módosításáról szóló javaslatot.
A kormány által benyújtott javaslat elsősorban az előrehozott öregségi nyugdíjjal foglalkozik, amit a tárca illetékese szerint az tett időszerűvé, hogy az emberek 94 százaléka választja az előrehozott nyugdíjat.
A 2008 után megállapításra váró nyugdíjaknál teljessé teszik a valorizációt, és a 40 év feletti szolgálati idővel rendelkezők esetében a nyugdíj mértékét az eddigi 1,5 százalékról 2 százalékra emelnék – ez az évi mintegy 20–25 ezer érintett számára 1 százalékos nyugdíjnövelést jelent. Az előrehozott nyugdíj esetében 2009-től változatlanul 60 év maradna a férfiak esetében a korhatár, míg a nők 59 éves kortól igényelhetik az előrehozott nyugdíjat; a nemenként egységes szabályozás 2012-től valósulna meg.
A keresőtevékenységet folytató, előrehozott öregségi nyugdíjat választók esetében is változik a jogszabály. Aki ezt a nyugdíjlehetőséget választja, az nem végezhet keresőtevékenységet, illetve a munkáért kapott jövedelem nem haladhatja meg a mindenkori minimálbér összegét.
A nyugdíj mellett munkát végzők járulékfizetését, tehát azt, hogy mikor kell egészségbiztosítási és mikor nyugdíjjárulékot fizetni, a vonatkozó jogszabályok fogják szabályozni. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Novemberi letölthető sudoku!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének új logikai játéka a sudoku.… Tovább olvasom