Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Az elmúlt tíz évben folyamatosan csökkentek a nyugdíjpénztárak díjai

Az elmúlt tíz évben folyamatosan csökkentek a nyugdíjpénztárak egységnyi vagyonra számított díjterhei - állapította meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a honlapján kedden közzétett tanulmányban.
A múlt évben a magán-nyugdíjpénztárak egységnyi vagyonra jutó teljes átlagos díjterhelése 1,12 százalékra csökkent a 2000. évi 3,44 százalékról, míg az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében 1,97 százalékról 0,97 százalékra változott. A PSZÁF megjegyzi, hogy a két nyugdíjpénztári ág fajlagos díjszintje között viszonylag csekély különbség megmaradt a tíz év elteltével, amit jelentős részben a magánpénztárakat terhelő nagyobb adminisztrációs teher indokol. Ugyanakkor a magánpénztárak esetében a díjszint csökkenése jelentős hatású jogszabályi korlátozás nyomán következett be.

A magán- és az önkéntes nyugdíjpénztár között az a különbség, hogy a magán-nyugdíjpénztári befizetés - döntően a fiatalabb korosztály esetében - a nyugdíjjárulék egy hányadát képezi, míg az önkéntes nyugdíjpénztárba a tag, a már megfizetett nyugdíjjárulékon felül helyez el önként választott összeget a választott pénztárba nyugdíj megtakarítási céllal.

A PSZÁF honlapján olvasható dokumentum emlékeztet arra, hogy a pénztári befizetések működési és likviditási alapokra levonható maximális összegét a jogszabály 2008-ban 5,5 százalékban, 2009-től 4,5 százalékban határozta meg.

A vizsgálatot azért folytatta le a felügyelet, hogy a pénztártagok jobban eligazodjanak az egyes pénztárak díjstruktúrája között. A díjteherbe a felügyelet beszámította a befizetett tagdíjaknak azt a hányadát, amit a pénztár a működési és a likviditási tartalék feltöltésére vont le, valamint a befektetéshez kötődő díjakat. Ez utóbbiak alatt elsősorban a vagyon- és letétkezelési díjat vette figyelembe a vizsgálat.

A PSZÁF a vizsgálat megállapításai közül a legfontosabbnak azt tartja, hogy az elmúlt tíz évben a pénztárak mindkét ágának vagyonarányos díjterhelése számottevően csökkent. Ennek fő oka az - olvasható a magyarázatként -, hogy a vagyon méreteit jellemzően követő befektetési díjakkal szemben a működési alapból fedezett költségek nagy részét fix költségként vagy forgalomarányosan számolják és a levonás arányát a tagdíj arányában határozzák meg.

A felügyelet elkészítette a 2009-ben működő összes pénztár díjterheinek összehasonlító táblázatát. Ebben az adott pénztár egységnyi vagyonára jutó díjterhelés átlaga szerepel, így az adott pénztártag esetében az eltérhet - jegyzi meg a PSZÁF.

A magán-nyugdíjpénztárak közül jellemzően a banki háttérrel rendelkezők átlagos díjterhe meghaladta az egy százalékot, míg a legalacsonyabb átlagos díjtételt a Villamos-energiaipari Társaságok Nyugdíjpénztára biztosította 0,53 százalékkal. A legmagasabb átlagos díjterhet, 1,35 százalékot az Erste Országos Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár magán-nyugdíjpénztári tagjai viselték. A legmagasabbak közé tartozik az Erste Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár önkéntes pénztártagjainak átlagos díjterhe, ami 2009-ben 1,29 százalék volt. Az önkéntes nyugdíjpénztárak közül a legalacsonyabb átlagos díjterhet a Bongrain Magyarország Önkéntes Nyugdíjpénztár tagjai élvezhették a múlt évben.

Olvasóink írták

 • 4. heat 2010. október 20. 21:35
  „Akkor meg pláne sok a nyugdíjpénztári levonás a pénztári "működés" céljára.”
 • 3. reszegenisjozan 2010. október 19. 20:09
  „1. heat 2010.10.19. 19:51

  Jól érzed, hogy magas az az 1290 Ft-os számlavezetési díj.
  Van ahol havi nulla Ft, ebben benne van az internetbank, kártyás vásárlás. A pénzkivét összegtől függetlenül 200 Ft. Este 8-ig az utalásodat aznap könyvelik. És ha nulla Ft érkezik havonta a számládra, ill. nincs pénz a számládon, akkor is nulla Ft havonta a számlavezetési díj.”
 • 2. heat 2010. október 19. 19:53
  „Csökkentek a nagy f...!
  Csak meg kell nézni a forgalmi adatokat a kimutatáson.”
 • 1. heat 2010. október 19. 19:51
  „Mélységesen felháborított ez a cikk. Havi 250.000Ft forgalom van a bankszámlámon (nem ennyi van rajta egész hónapban, lefogy rendesen) A bank 1290Ft-ért vezeti, ez 0,5% és sokallom. Ebben internetbank, kártyás vásárlás, pénzfelvétel, átutalások is benne vannak. Akkor mi a bánatért kerül a nyugdíjpénztári pénzem elherdálása a befizetés 4%-ába? Olyan törvényt kell hozni, amiben a pénztár minimum inflációs hozamot garantál és az efeletti hozamból akár 50%-os jutalékot is kaphat. Amelyik bank erre nem képes, az ne vágjon bele nyugdíjpénztárba és ne akarjon az én pénzemmel minden felelősség nélkül játszadozni. De amíg megteheti, meg is csinálja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a Fidesz-KDNP kormány ellopja a nyugdíjak felét

A Magyar Közlönyben megjelent adatok szerint a Fidesz-KDNP kormány 0,6 százalékkal emeli a nyugdíjakat. Tovább olvasom